woensdag 31 maart 2010

Interessant leesvoer.

http://wvg.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/gedetineerden/gevangeniskrant/krant23dec09.pdf

Schrijven door muren...

Enkele lukraak gekozen teksten...
... van gedetineerden te Leuven Hulp, Hasselt, Turnhout, Gent begeleid door Karel Sergen, Stefan Brijs en Trice Janssen, Sonja Focketyn en Walter Van den Broeck en Daniël Billiet.
Volgende gedetineerden namen aan de schrijfcursussen deel:
Albert, Ronny, Serge, Paul, Ruud, Rinus, Marc, Klaas, Pascal, Tom, Frans, Ashraf, Marc, Ayhan, Marc, Tekin, Paolo, Luc, Mehmet, Pietro, Paul, Marc, Serge, Albert, Carlo, Brenda, Ankje, Sonia, Hilde, Rozie, Nicky, Alfred, Marcel


Mijn cel

Een houten kast en een zacht bed
naast een lange tafel waarop boeken,
een stereoketen, een koffiezet en
een tv die ik huur
Aan de muur posters van mooie vrouwen
foto's van mijn ouders
en een spiegel waarin
ik mijn gezicht
niet zie

Tekin


Trauma

Zie, zij bukt zich
en maakt met haar handen een scherm.
Als je probeert haar aan te raken
komt iets van haar terug naar boven.
Onderhuids draagt zij een spoor
van littekens.
Je kan er de afwezigheid van haar moeder
terugvinden, de harde hand van haar vader
waar woorden zijn ingeslagen.
Je kan er niet lang blijven.

Kijk, zij zit daar weer
als een geslagen hond, de benen opgetrokken,
het hoofd verstrooid, de stem
die alleen zij hoort bulderen
in haar botten en beenderen
laat niets van haar heel.

Brenda


11 september: de apocalyps in Amerika

Ik heb de hel gezien.
Het was niet donker of duister.
Het was klaarlichte dag.
De zon scheen.

Ik heb de hel gevoeld.
Pijn van binnen.
Wanhoop in ieders ogen.
Hoeveel kinderen stonden te wachten op school,
tot niemand hen kwam afhalen?

Ik voel de hel,
Geen wraakgevoelens of haat,
Wel weerzin, onbegrip, afgrijzen, ongeloof…

De hel dus…

Ashraf

Bezoek...

Ik schat haar zestig jaar oud. Sluik haar, klein, bleek als was en bloedeloze lippen. En een wijnvlek op haar voorhoofd. Ze staat voor me bij het loket.
Dat ze haar zoon -'Hij heet Victor, meneer.'- komt bezoeken en dat ze niet weet hoe het allemaal werkt. Want dat ze nog nooit 'vanzeleven' in een gevangenis is geweest. 'Wie had het trouwens ooit kunnen denken...'
Ik hoor het uniform zeggen dat ze juwelen, munten en andere metalen voorwerpen in de 'locker' moet leggen. Ik zie haar verschrikt om zich heen kijken. Ze wil nog wat vragen maar een chique meneer die onbeschaamd de hele rij wachtenden gepasseerd is, duwt haar niet zo chique opzij en schuift een papiertje onder het loketraam.
'Goeiemorgen, meester,' zegt het uniform.
En wanneer de meester -zonder iets in de locker te hoeven leggen- verder schrijdt, sta ik zelf voor het uniform. Ik heb de moeder van Victor uit het oog verloren.
Ik overhandig mijn paspoort en zeg dat ik voor de 'workshop schrijven' kom. Mijn paspoort verdwijnt in een schuifje, ik krijg een badge, en de wenk dat ik door het enge detectorpoortje moet.
En daar duikt de moeder van Victor ineens weer voor me op. De detector piept alsof het vrouwtje staatsgevaarlijk is. Haar blik is een en al hulpeloosheid.
'Uw schoenen misschien, madammeke.' Het uniform wankelt niet.
Maar wanneer ze dan nog kleiner -want barrevoets- weer door het poortje wandelt, begint het ding meteen weer de horlepiep te spelen.
'Ik zou er niet van verschieten dat ge nen béja met ijzeren beugels aanhebt.' Rond de mond boven het uniform rijst een monkellachje. Haar mond verkrampt.
'En kleedkamers hebben we hier niet...'

Wanneer ik de zware deuren achter me heb en door de lange corridor dwaal, spookt het allemaal nog door mijn hoofd. Dat ik een dwazekloot ben want dat ik had moeten tussenkomen... En dat het toch allemaal nogal godsverhemelste willekeur is, dat optreden van die bewakers...
En ik verstijf wanneer er onverwacht weer een uniform opduikt. Maar deze keer zit er een vriendelijke en correcte mens in die me vraagt waar ik naartoe moet. En die me zegt, wanneer hij hoort dat ik voor de 'workshop schrijven' kom, dat het goed is dat er voor de gevangenen af en toe ook wat extra kan gebeuren.
Minuten later zitten we met z'n vijven rond een tafel. Ik stel me voor. Zij stellen zich voor. En dat we samen een heel proces zullen doorlopen om een schrijfproject af te ronden. En dat we er allemaal mee akkoord gaan dat het eindproduct leesbaar en goed moet zijn. Dat we ermee onder de mensen moeten kunnen komen. En we beginnen met z'n allen aan de eerste oefening: schrijf tien lijnen volgend op de beginzin 'Het schijnt dat de GB nu Carrefour heet.'
Tegen het einde van de sessie komt er nog een laatkomer binnen. Tatoeages overal. 'Sorry, ik ben Victor, ik ben te laat omdat ik bezoek had.'
Ik heb hem niet verteld dat ik zijn bezoek ontmoet had. Hij zal het met deze lezen. Tenminste, als dit tijdschrift het detectorpoortje niet doet piepen.

© Erik Vlaminck

Het Parool...Max Pam


André Rouvout, minister van Jeugd en Gezin, heeft geen opdracht willen geven voor een onderzoek naar het seksueel misbruik in rooms-katholieke instellingen. De minister laat dat liever over aan zijn medechristen Deetman, die door de roomsen is ingehuurd om na te gaan wat zich op die internaten heeft afgespeeld.
De kinderen van Nederland zullen blij zijn wanneer de demissionaire Rouvout is opgehoepeld met zijn kleuterministerie voor Kinderverkrachting en Struisvogelarij. Ziet hoe hij de kindertjes tot zich laat komen, terwijl men op zijn departementje uit de neus staat te eten. Verjaard is het toverwoord. Ook het Openbaar Ministerie kijkt graag de andere kant uit en laat het probleempje liever in christelijke kring oplossen.
Aan de andere kant: hoe zit het met Gregorius Nekschot?
Dat is die cartoonist – weet u nog? – die een paar jaar geleden met veel geweld van zijn bed werd gelicht, omdat hij voor moslims beledigende tekeningen had gemaakt. Persoonlijk vond ik het geen onaardige prenten, al moest ik ineens overal lezen dat de vrijheid van meningsuiting weliswaar hoog in het vaandel staat, maar dat die Nekschot helemaal niet kan tekeningen. Het zij zo. Daarna is niet veel meer van de zaak vernomen en ik dacht al dat die inmiddels was verjaard.
Of geseponeerd.
Maar dat blijkt niet het geval.
Dankzij de nimmer aflatende inspanningen van Paul Velleman, Officier van Justitie te Amsterdam, loopt de zaak nog steeds. Nog niet zo lang geleden zag Velleman af van de vervolging van Gretta Duisenberg en Harry van Bommel, die twee intifadastrijders die waren opgemarcheerd te midden van het gepeupel dat “Hamas! Hamas, Joden aan het gas!” had geroepen.
Joden met een hoofdletter, dat wel.
Maar met het loslaten van Gregorius Nekschot heeft Paul meer moeite. Dat is des te merkwaardiger, omdat ik uit de stukken van Kustam Bessems in De Pers opmaak dat de actie tegen Nekschot vooral tot stand is gekomen op instigatie van de beroemde pseudo-Iman en haatprediker Abdul Jabbar van der Ven. Misschien herinnert u het zich nog dat deze bekeerling bij Andries Knevel opzien baarde door Geert Wilders dood te wensen. Weliswaar was het voor Abdul Jabber nog een brug te ver om zelf Wilders een mes tussen de ribben te steken, maar een mooie, voortwoekerende kanker had Wilders wel verdiend.
Een fijn mens, die Van der Ven, en een rolmodel voor iedere moslim. Logisch dat hij onder het bezielend oog van Paul Velleman nog altijd vrij rondloopt.
Kustam Bessems vond uit dat de 88 meldingen in het dossier van het Openbaar Ministerie afkomstig zijn van het Meldpunt Discriminatie Internet, een van die vele instanties die zich met subsidiegeld een nutteloos bestaan weten te verzekeren. Bessems vond ook uit dat die meldingen bijna steeds binnenrolden, wanneer Van der Ven een oproep had gedaan op een of andere website. Kortom, die halve gare Van der Ven hoefde maar weer iets te roepen of andere halve garen stonden klaar om te klagen. Het Meldpunt Discriminatie, altijd goed voor werkverschaffing, pakte de klachten op, ging ermee naar het OM.
En zo werd over Nekschot een dossier opgebouwd.
Ondertussen verhoorde Velleman enkele getuigen-deskundigen, onder wie Koos van Weringh, die niet alleen criminoloog is, maar ook een groot kenner van politieke prenten. “Wat deze tekenaar is overkomen lijkt mij een sterk staaltje van machtsvertoon van het politiële en justitiële apparaat. Mij is uit de Nederlandse geschiedenis geen voorbeeld bekend van een gearresteerde karikaturist.”, zei Van Weringh.
Wel memoreerde hij een zaak uit 1936, toen een spotprent over Hitler strafbaar werd geacht, omdat daarin “belediging van een bevriend staatshoofd” werd gezien. Tevens werd de Arabist Hans Jansen ontboden, die het ook voor Nekschot opnam en het Openbaar Ministerie “laf” noemde. Jansen voelde hij zich geschoffeerd, toen het OM zijn woorden in het dossier tot één zinnetje terugbracht.
Enfin, het is een zaak om eindeloos mee door te gaan, maar mij lijkt het toch verstandiger eindelijk eens op te houden met al deze flauwe kul.
Velleman, ga kinderverkrachters vangen!

Het Parool, maart 2010
Nederland is te benijden om zijn columnisten.
Dank aan HDW.

dinsdag 30 maart 2010

HLN Bizar - Transseksuele moordenaar trouwt met lesbische 'collega' (1086228)

In de periode dat hij in de gevangenis zat, trouwde Wakefield al twee keer. In de jaren negentig onderging hij een geslachtsoperatie nadat hij zijn cel begon te versieren met bloemen en kanten gordijntjes. De geslachtsverandering kostte ruim 12.000 euro en werd integraal opgehoest door de Britse belastingbetaler.

Het volledige artikel lezen? Klik op onderstaande link.

HLN Bizar - Transseksuele moordenaar trouwt met lesbische 'collega' (1086228)

zaterdag 27 maart 2010

Verrassend interessant


zaterdag 27 maart 2010 door Youp

Oorgasme
Dus de doventolk bij het Journaal moest deze week met brede gebaren aan de hardhorende kijkers uitleggen dat de huidige paus Benedictus XVI in 1996, toen hij onder zijn meisjesnaam Joseph Ratzinger nog een ander baantje had, op de hoogte werd gebracht van seksueel misbruik van 200 dove kinderen door een Amerikaanse pedofiele zwartrok en dat hij daar vervolgens niets mee deed. Wat is het doventolkgebaar voor seksueel misbruik van dove kinderen? Moet de doventolk dan ook vies kijken? Obscene gebaren maken?
Wel interessant dat de huidige vertegenwoordiger van God op aarde toen niet reageerde op een brief van de aartsbisschop van Milwaukee. Die vroeg om ontslag van de enge Amerikaanse pedo, die geen enkele vorm van berouw toonde. Ratzinger liet gewoon niets van zich horen. Pas acht maanden later reageerde zijn toenmalige en huidige tweede man kardinaal Bertone met de mededeling dat er een geheim proces zou komen tegen de priester. Dat proces werd voortijdig stopgezet.
Hoe ik dat geheime proces voor me zie? Een stuk of wat van die opgewonden smeerpijen, die met rode konen en stuiterende toverballen genieten van de vunzige details, die door een van de mannen een beetje bronstig worden voorgelezen. Waarom ze het proces hebben stopgezet? Ik denk dat ze na het gulzig verorberen van de geile feiten hebben gedacht: wie zijn wij om dit te veroordelen? Waarschijnlijk heeft de vieze priester een bedankje van de mannen gekregen en ontving hij per kerende post de vraag of hij nog meer smulfeitjes had. Of dat hij een keer langs wilde komen. Misschien is de woordspeling aarsbisschop nog gemaakt.
Maar de paus deed in 1996 dus niks met een ontslagaanvraag voor een onbedaarlijke viespeuk, die zich jarenlang wellustig vergrepen had aan tweehonderd dove kinderen. Interessant gegeven. Is hij daarom door God uitgekozen om Hem te vertegenwoordigen op aarde? Houdt God zelf ook wel van kinderporno? God ziet volgens de gelovigen alles, dus ik vrees dat Hij al deze viezigheid lekker vindt. Anders had hij toch wel eens een geestelijk sms’je naar het Vaticaan gestuurd om hun duidelijk te maken dat het celibaat zo langzamerhand kon worden opgeheven? Dat de priesters hun heilige genotsknots gezellig in een andere volwassene heen en weer mochten gaan bewegen. Dat is toch gezelliger dan zelf een beetje frunniken onder de kloosterdouche. Laat staan dat je aan gehandicapte kinderen gaat zitten. God is zelf toch ook ooit een gezonde jongen geweest? Persoonlijk vrees ik dat het schandaal veel groter is dan we tot nu toe vermoedden. Dat er maar een paar procent uit de beerput is gelekt en dat er veel en veel meer aan de hand is. Seks is de wortel van bijna al het kwaad op deze wereld en ik denk dat je met een verbod op dit vrolijke tijdverdrijf een leger aan zwaar gefrustreerden creëert. Sneue mannen, die zich als het donker wordt, buitensporig misdragen. Ik vond die vorige paus altijd al zo zielig. Zo gauw hij ergens landde ging hij op zijn knieën en begon hij het beton van het vliegveld te kussen. Dan moet je wel heel nooddruftig zijn, dacht ik altijd vol medelijden. Maar deze paus is natuurlijk nog veel zieliger. Als je het seksueel misbruiken van tweehonderd dove kinderen onbestraft laat dan wordt het tijd dat je door een roedel hitsige matrozen in een Romeins steegje even stevig wordt uitgewoond, waarna ze je in een SM-tent een dag of wat vastbinden aan een gloeiende paal. Het hardst heb ik deze week gelachen om die domme Simonis met zijn fijnzinnige wir haben es nicht gewusst. Ik vroeg hem later of hij Duits sprak zodat de oude Jopie Ratzinger hem kon begrijpen. Maar hij vertelde dat het een citaat van een van diens voorgangers was. Om precies te zijn Pius XII, de foute paus die binnen niet al te lange tijd zo goed als zeker heilig wordt verklaard. Wordt het niet hoog tijd dat die roomse Wilders zich eens op een veel fouter geloof gaat richten?
Dank aan HDW die me op deze column attent maakte.

De Standaard - 'De vette jaren hebben we gehad'


...U hebt ook een song over Brussel opgenomen. Een pleidooi voor samenwerking en verdraagzaamheid.

"Ja, maar er groeit een nieuw racisme in Brussel. Iemand die een sandwich met hesp eet en daarom uitgekafferd wordt, dat hou je toch niet voor mogelijk?
De allochtonen staan nu tegenover elkaar en het is allemaal in het voordeel van extreem-rechts.
Die school in Anderlecht die moest sluiten... dat kan toch niet. De straat is van iedereen. Ik ben een beetje triestig over de toekomst.
Ik begrijp niet waarom de mensen niet op straat komen..."

Uit een interview met Arno, meer lezen? Klik op onderstaande link.

De Standaard - 'De vette jaren hebben we gehad'

Zomeruur


In de nacht van zaterdag op zondag op 27 maart 2010 wordt opnieuw omgeschakeld naar het zomeruur. De klok wordt dan 1 uur vooruit gezet: 2 uur 's nachts wordt 3 uur.

donderdag 25 maart 2010

RIP


In de Verenigde Staten is de legendarische rock-fotograaf Jim Marshall op 74-jarige overleden. Marshall overleed een dag voordat hij zou deelnemen aan een tentoonstelling in het Morrison Hotel Gallery in New York.
Marshall was vooral bekend door zijn foto's van muzikale legendes zoals The Beatles, The Rolling Stones, Bob Dylan en The Who. Eén van zijn bekendste foto's is die van Jimi Hendrix die zijn gitaar verbrandt op het Monterey Pop Festival.
Marshall was ondanks zijn leeftijd nog steeds aan het werk. Vorig jaar bracht hij nog een boek 'Trust' uit. "Ik heb geen kinderen, mijn foto's zijn mijn kinderen", liet hij ooit weten.
Jim Marshall werd geboren in Chicago en groeide op in San Francisco. Hij begon al foto's te nemen van muzikanten toen hij nog op school zat. Zijn meest recente werk waren portretten van Ben Harper, Lenny Kravitz en John Mayer. (adv)

Is het gerecht de pedalen kwijt?


"Wie een Jaguar heeft, vraagt om een inbraak.” Is het gerecht de pedalen kwijt?
Een aantal rechters, zowel in Vlaanderen als in Wallonië, hebben recent op zijn zachtst gezegd enkele opmerkelijke uitspraken gedaan. Zijn onze rechters wereldvreemd en beseffen zij niet wat er leeft bij de bevolking?
Ziezo, heb net gebeld naar de dealer dat ik de koop ongedaan maak, ik wil geen Jaguar voor de deur.
Is verdorie een uitnodiging voor inbrekers!

woensdag 24 maart 2010

Farid krijgt 5.000 €

This must be Belgium
Farid Bamouhammad, beter bekend als Farid le fou.
De burgerlijke rechtbank van Luik heeft de Belgische staat veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 5.000 euro aan Farid Bamouhammad, beter bekend als Farid le fou. Dat melden zijn advocaten.
Volgens de rechtbank heeft de Belgische staat fouten gemaakt in de behandeling van Bamouhammad tijdens zijn gevangenschap. De 43-jarige Fransman, die momenteel verschillende straffen uitzit, werd in twee jaar 18 keer naar een andere gevangenis verhuisd. Bamouhammad klaagde zijn uitzonderlijke detentievoorwaarden en de disciplinaire maatregelen jegens hem in Lantin aan. Hij vond die naar eigen zeggen onmenselijk en denigrerend.
In Lantin werd Bamouhammad systematisch achter de rug gehandboeid bij het verlaten van de cel, werd hij systematisch gefouilleerd, wat hij als een inbreuk op zijn waardigheid beschouwde.
Volgens de rechtbank in Luik heeft de behandeling van Bamouhammad bijgedragen tot zijn psychische aftakeling. (belga/eb)

zaterdag 20 maart 2010

Eureka


EUREKA
MISVERSTAND ZEGT PAUS
LAAT DE KINDERTJES TOT MIJ KOMEN
VERKEERD BEGREPEN CLERUS

RESPECT VOOR VROUWEN
ZO ZIT IK IN ELKAAR
OF BEN IK BANG ?
VAN KINDEREN NIET

INCEST VERSCHRIKKELIJK
KINDEREN DAAR BLIJF JE AF
TOCH VAN JE EIGEN
ZOVELEN HEBBEN VRIJE LOOP

KAN IK HET HELPEN
BUURTKINDEREN HEBBEN
AANDACHT NODIG,
SEXUELE OPVOEDING

VANNACHT KOMT PAPA
MIJ INSTOPPEN
DAN HOU IK NIET VAN HEM
PIJN

GEËMANCIPEERD BEN IK
MISBRUIK WEL EENS
EEN KIND
HOEZO, IK BEN EEN VROUW?

PEDOSEKSUELEN
GEVANGENISSEN VOL
GEEFT BLIJKBAAR EEN KICK
GELD ZAT, EVEN PROBEREN

EUREKA
KINDEREN WETEN
KLEINE-
LUSTOBJECTEN


Suzaninka.

10 jaar geleden...


Johan Anthierens (Machelen, 22 augustus 1937 — Dilbeek, 20 maart 2000) was een Vlaams journalist, columnist, publicist, schrijver en satiricus.

Hij werd berucht in Vlaanderen met zijn scherpe, geëngageerde en controversiële columns en meningen, waarvoor hij evenveel bewondering als kritiek te verwerken kreeg. Hij publiceerde onder meer in Knack en richtte het slechts twee jaar bestaande satirische blad De Zwijger op.

Bij het grote publiek werd hij bekend via zijn televisieoptredens.
Men noemde hem wel eens een “enfant terrible”, een term die hem zelf stoorde. Anthierens noemde “ergernis” zijn “eerste natuur” en het inspireerde hem tot veel van zijn stukken en meningen. In een barokke stijl schopte hij genadeloos tegen allerlei heilige huisjes, zoals de monarchie, de Kerk en het establishment.

Samen met Louis De Lentdecker en Maurice De Wilde wordt hij als de “Grote Drie” van de Vlaamse kritische journalistiek gezien.

Via de twaalf jaar oudere Jef werd Johan ook een groot liefhebber van Frans chanson. De anarchistische teksten van Léo Ferré, Georges Brassens en Jacques Brel lieten hem niet meer los. De Vlaamse openbare omroep gaf hem de mogelijkheid er een radioprogramma rond te presenteren: “Charme van het chanson”, waarin hij eerst Franstalige chansonniers draaide, maar later ook Vlaamse en Nederlandstalige kleinkunst. Hij daagde de toenmalige BRT-directeur-generaal Paul Vandenbussche uit door een gecensureerd lied van Léo Ferré toch te draaien en de tekst van het verboden “Evviva il Papa” (over de paus) van Hugo Raspoet op de radio voor te lezen.

Op zijn begrafenis werd onder meer Jacques Brel gespeeld (“Au Suivant”, “La ville s’endormait” en zijn favoriete nummer “La chanson des vieux amants”), Yves Montand(“Le temps des cerises), Léo Ferré en klassieke muziek van Antonio Vivaldi en Franz Schubert. Men sloot de begrafenis af met een beeldfragment waar hij van op zijn ziekenbed verklaarde: “Ik wil een vrij man blijven, en dat in alle opzichten.”

Cellen tekort? Blijkbaar niet!

Bijna vier jaar nadat Joe Van Holsbeeck (17) met een paar messteken werd gedood voor een mp3-speler, heeft ons land dader Adam Giza nog altijd niet uitgeleverd aan Polen.

woensdag 17 maart 2010

Rechter H. Heimans verdient respect!

Rechter Henri Heimans

In de Belgische gevangenissen zaten begin maart 1097 geïnterneerden, op een totaal van 4000. In de gevangenis krijgen ze geen psychiatrische behandeling. "We zitten al met recordcijfers, en dat zal blijven stijgen", zegt Henri Heimans, rechter bij het hof van beroep, in het weekblad Knack dat morgen verschijnt.
"Het huisvuil wordt nu wel keurig gesorteerd in Vlaanderen, maar de geïnterneerden worden als wegwerpproducten allemaal op een hoop gegooid", aldus de magistraat, die ook voorzitter is van de Gentse Commissie ter Bescherming van de Maatschappij. Zo'n commissie kan een geïnterneerde vrijlaten naargelang van de verbetering van zijn mentale toestand.
Enkele gevangenissen hebben psychiatrische afdelingen, maar die zijn overvol. Zo zit nu in Merksplas een recordaantal van ongeveer 350 geïnterneerden. In één slaapzaal zitten 36 geïnterneerden dicht op elkaar en elders moeten ze zich nog met toiletemmers behelpen.
In de gevangenis gaan de geïnterneerden erop achteruit. "Dat zie ik dagelijks. Regelmatig worden mij mensonwaardige toestanden gesignaleerd." Geïnterneerden die bijvoorbeeld zichzelf verwonden, verdwijnen voor hun eigen veiligheid in de strafcel. "Het probleem is ook dat wij helaas geen plaatsen in de zorgsector vinden", aldus Heimans.
De magistraat stelde het wanbeleid al tien jaar geleden aan de kaak en zegt dat de toestand nu nog erger is. Minister van Justitie Stefaan De Clerck verwacht heil van het plan om twee psychiatrische centra in Gent en Antwerpen te bouwen. Maar het zal nog jaren duren voor die er zijn. "In Gent is het bouwperceel inmiddels een illegale stortplaats geworden." (belga/mvdb)

dinsdag 16 maart 2010

Een reactie die op zich een gedicht is...


Ik kreeg een reactie van Harold op mijn gedicht... http://suzanne-intramuros.blogspot.com/2010/03/oud-verdriet-onzichtbaar-niet-meer.html zo prachtig, dat wil ik met jullie delen.

Ja, dat is weer een echte
Suzaninka Thanatos
Diepe rouw die nooit stopt
intriest, ‘n lege zaal, ’n kist

een iemand heel alleen
met herinneringen zo pijnlijk
dat er geen woorden zijn
dus omtrekkende beweging

om het hart, langs het gevoel
daar was, waar de ziel was
die is al lang weg, het verlies
die leegte, als dat de ziel was

hoe kan dat lege gat nog steeds
zo’n verdomd helse pijn doen
na al die jaren is het vuur
van de leegheid nog niet gedoofd,

de as is en blijft eeuwig warm
zand er over, blussen, water,
het helpt niet, nooit, want
toch blijft de liefde gloeiend

heet, godvergloeiend heet,
witheet, met aanloopkleuren
op het staal, dat voelen we
allemaal, dat is jouw taal

Oud verdriet
onzichtbaar
niet meer nagefloten
kikkers vluchten
zoeken asiel

Schrijf je testament
laat de messen
uit je rug getrokken
na aan de ontrouwen
prinsen

Dromen opgedroomd
tranen parelmoer
blauwgroene ogen
verbleekt grijs
perkament

Kostbare jeugd
parels, smaragd, diamant
dof , glansloos
vaarwel lente
winter

Koude kussen
ongewenst onbegeerd
bittere spijt
mee in het graf
herinnering
.
Suzaninka

maandag 15 maart 2010

De media... en correcte berichtgeving...


14/03 Vanmiddag omstreeks 1 uur is een man ontsnapt uit de gevangenis van Antwerpen. De gevangene werd na een ondervraging teruggebracht en kon uitstappen voor de hoofdingang.
Toen de politiewagen voor de poort stopte, stampte de gevangene het portier open tegen een agent aan. De gevangene maakte van die verwarring gebruik om te ontkomen, blootsvoets, geboeid en in gevangeniskledij.
De man is nog altijd op vrije voeten, er zijn geen aanwijzingen dat hij bij zijn ontsnapping hulp kreeg of krijgt.
Het gaat om een 20-jarige die in voorhechtenis zat voor een gewapende diefstal. Hij is ook gekend voor het dealen van drugs.
De krantenkoppen: man ontsnapt blootvoets uit de gevangenis.
Nee, fout, de man is niet ontsnapt uit de gevangenis.
Lezen ze hun eigen artikels niet?
Altijd weer foutieve informatie, een gedetineerde keert niet terug uit penitentiair verlof:
de kranten noemen dat een ontsnapping uit de gevangenis.
Een gast wordt ondervraagd in het politiebureau, springt door het raam en is riebedebie:
de media noemt dit een ontsnapping uit de gevangenis.
Een paar nemen de benen tijdens de overbrenging van gevangenis naar raadkamer:
volgens de kranten is dat een ontsnapping uit de gevangenis.
En zo zijn er legio voorbeelden.
Op de lange duur denkt het publiek dat de gevangenissen inderdaad lekke zeven zijn. Niet dus.

Loodglasraam aan vervanging toe...

Met alle pedofilieschandalen die nu aan het licht komen...

zaterdag 13 maart 2010

Een miljard voor gevangenissen


BRUSSEL - ‘De bouw van nieuwe gevangenissen maakt ons de grootste investeerder van het land.'
De federale regering paste gisteren het masterplan voor de gevangenissen aan, dat van 2008 dateert. De belangrijkste aanpassing is de uitbreiding van de geplande instelling voor Geïnterneerden in Antwerpen. Daar zullen 180 geïnterneerden terecht kunnen.
In een reeks andere projecten is intussen vooruitgang geboekt. Voor vier van de zeven nieuwe gevangenissen (Dendermonde, Beveren, Leuze-en-Hainaut en Marche-en-Famene) wordt deze zomer het consortium aangewezen dat de bouw mag uitvoeren. Zeven groepen zijn in de running om de contracten binnen te halen. Drie andere projecten zitten nog in de studiefase.
De renovatie en bouw van cellen in bestaande gevangenissen zijn in uitvoering. Van de 268 te renoveren cellen zijn er al 161 klaar. Van de 379 cellen die zouden worden bijgebouwd in bestaande gevangenissen zijn er 144 afgewerkt.
Als het masterplan is uitgevoerd, zullen er 1.344 cellen in nieuwe gevangenissen bijgekomen zijn, en 452 plaatsen voor geïnterneerden.
Volgens de minister van Justitie, Stefaan De Clerck (CD&V), zit het plan op schema.

Wat ik mis in de berichtgeving is de einddatum van het masterplan.
Zonder zo'n datum is het makkelijk schrijven dat het plan op schema zit.

Speciale post: reactie op "te huur?"

De verklaring is complex, een samenloop van factoren.
1. Er zijn de afgelopen jaren extra accommodaties gerealiseerd.
2. Die accomodaties werden ook gebruikt om jongeren die intensieve (gesloten) jeugdzorg te bieden te kunnen huisvesten. Daar is ernstig bezwaar tegen gemaakt, want, door dat beleid kwamen jongeren die niks strafbaars hadden gedaan, in contact met jeugdige criminelen; ze werden samen opgesloten.
2.a. Dus is men nu eindelijk schapen en wolven gaan scheiden.
3. Er is een gemeten toename van jeugdcriminaliteit, m.n. in de grotere steden, maar na een misdaad moet er efficiente opsporing volgen, en vervolgens moet het feit bewezen worden.
3.a Dan nog heb je te maken met de rechterlijke macht, die de daders moet veroordelen. De rechtbanken werken traag en impliciet blijven de criminaliteitscijfers zo aan de lage kant, want er wordt pas geboekt, als de veroordeling een feit is.
3.b. In de rechetlijke macht zijn veel linksen werkzaam, die zijn nogal lankmoedig t.o.v. criminaliteit en vaak vriendelijk tegen de daders...
4. Je hebt bovendien in NL tal van andere vervangende straffen, varierend van een verwijzing naar HALT, een taakstraf, tot de opgelegde verplichting van therapeutische gesprekken, bij de reclassering of begeleiding of opname in de verslavingszorg.
5. Alles staat en valt natuurlijk met het functioneren van het repressief apparaat. Meer dan vijftig procent van de politieagenten wil ander werk.
5.a Enerzijds omdat het slecht betaald wordt, omdat de carrierekansen (vooral voor blanke mannen) gering zijn, want vrouwen en allochtonen moeten promoties kunnen maken. en last but not least, door de vreselijke bureaucratie.
5.b. De ICT is een verschrikking, het zeer kostbare systeem dat alle diensten zou moeten gelijkschakelen en de informatie goed beschikbaar moet brengen, werkt niet.
6. Bovendien, er is te weinig blauw op straat enz. enz.


Bovenstaande reactie op de hieronder geplaatste post (Te huur?) is volgens mij zo interessant dat ik er een aparte post van maak.
De schrijver is én Nederlander én deskundige ter zake.
Mijn oprechte dank aan een sympathieke Nederlandse vriend HDW.

Te huur?

In Nederland gaan drie jeugdgevangenissen tijdelijk dicht. De criminaliteit onder jongeren is de laatste jaren sterk afgenomen. Bovendien worden jongeren die jeugdzorg nodig hebben, sinds het begin van dit jaar niet meer in jeugdgevangenissen geplaatst. Daarom verdwijnen voorlopig driehonderd van de ruim 1200 plaatsen in de inrichtingen.
Dit heeft justitieminister Ernst Hirsch Ballin geschreven aan het parlement. De justitiële inrichtingen die tijdelijk buiten gebruik worden gesteld, zijn De Doggershoek in Den Helder, de locatie Rekken van de inrichting Rentray en de locatie Vught van Den Hey-Acker.
Voor de medewerkers van de drie jeugdgevangenissen, in totaal ongeveer 620 arbeidsplaatsen, wordt bekeken of ze in andere gevangenissen of op een andere plek binnen de jeugdsector aan de slag kunnen. (belga/svl)


Ik keek vlug op de kalender via:
http://suzanne-intramuros.blogspot.com/2010/03/heb-je-al-gezien-hoe-laat-het-is.html, hieronder dus, en nee het het geen 1 april.
Zijn Nederlandse jongeren dan zo anders? In België heeft men een overvloed aan criminele jongeren waar geen plaats voor is.
Heeft iemand van jullie daar een verklaring voor?

vrijdag 12 maart 2010

Heb je al gezien hoe laat het is?


1ste Lijn zijn de seconden
2de Lijn zijn de minuten
3de Lijn zijn de uren
4de Lijn zijn de dagen
5de Lijn zijn de maanden
6de Lijn zijn de jaren

Zo komt hij nog eens in de krant...


Gangster Carl De Schutter (43) heeft de Belgische staat voor de rechter gedaagd omdat hij zijn vertrouwde sportschoenen niet mag dragen buiten het cellencomplex.
De Schutter, die in de cel zit omdat hij het wapen leverde voor de moord op veearts Karel Van Noppen, draagt al meer dan tien jaar speciale sportschoenen met een steunzool omdat zijn ene been vijf millimeter langer is dan zijn andere been. Op 1 december besliste de directie van de gevangenis van Brugge echter dat hij die schoenen niet meer mag dragen buiten zijn cellencomplex. Sindsdien moet De Schutter de gewone gevangenisschoenen dragen als hij naar de bezoekersruimte, de griffie of de directie gaat.
De Schutter ging daarmee niet akkoord en daagde de Belgische staat voor de kortgedingrechter in Brugge. De zaak werd woensdag behandeld, maar De Schutter was niet aanwezig.
Volgens de advocaat van de FOD Justitie is deze beslissing genomen uit veiligheidsoverwegingen. De Schutter zou in zijn zool een gsm of drugs de gevangenis kunnen binnensmokkelen. Nonsens, vindt Vincent Vereecke, de advocaat van De Schutter: 'Mijn cliënt heeft medische attesten waaruit blijkt dat hij deze sportschoenen altijd moet dragen. Bij het binnen- en buitengaan van het cellencomplex worden de gedetineerden grondig gefouilleerd. Dan kunnen ze toch ook zijn schoenen controleren?'

Laatste nieuws:

Gangster Carl De Schutter mag opnieuw zijn vertrouwde sportschoenen dragen buiten zijn cellencomplex in de gevangenis van Brugge. Dat heeft zijn advocaat Vincent Vereecke laten weten.
De gevangenisdirectie van Brugge wachtte de uitspraak op 24 maart niet af en paste zijn reglement vrijwillig aan. Voortaan mag iedereen, dus ook Carl De Schutter, sportschoenen dragen buiten zijn of haar cellencomplex. (belga/eb)

dinsdag 9 maart 2010

Dat is pas genieten...

Onderstaande link heb ik al eens gepost...

http://www.youtube.com/watch?v=hMnk7lh9M3o

Dit zijn gevangenen van de hoogst beveiligde gevangenis in de Filipijnen.
Dit is zeker de moeite waard om te zien!
Wat is hier een training aan vooraf gegaan!!
En wat een project om aan mee te mogen doen.
Echt fantastisch.

De hier onderstaande link is door 'dezelfde' gevangenen gemaakt als tribute to Michael Jackson...

http://biertijd.com/mediaplayer/?itemid=18291

Twee niet te missen videoclips, dank aan Marleen die me op de tribute attent maakte.

maandag 8 maart 2010

Brommen in absolute luxe


05-03-2010 - Een gevangenis is al lang niet meer de gore vergeetput van vroeger en zeker de gedetineerde in Noorwegen kunnen dat beamen. De nieuwste gevangenis van Noorwegen is geopend en heeft zo maar even meer dan 177 miljoen euro gekost.
Wanneer je de gevangenis van naderbij bekijkt wordt het al snel duidelijk waar die miljoenen gebleven zijn.
Zo is één van de troeven de volledig professionele studio. Tegenwoordig moet elke rock- of popster wel eens brommen en daar houden de Noren rekening mee. De gevangenen kunnen tijdens hun verblijf muziek opnemen in een professionele studio, die voorzien is van alle gemakken, ook instrumenten.
Ook de cellen zelf zijn één en al luxe. Het is niet meer zo dat cellen moeten gedeeld worden met meerdere personen, iedereen krijgt gewoon zijn eigen paleisje. Elke cel beschikt over een persoonlijke badkamer en er zijn ook geen tralies meer voor de ramen.
Om het allemaal nog een beetje aangenamer te maken voor de gedetineerden is er ook voor om en bij de 1 miljoen euro aan moderne kunst aan de muren gehangen. Tot slot is er zelfs een klimmuur ter beschikking van de gevangenen zodat ze kunnen oefenen. (TDC)
Bron: Clint

Cela n'est rien, tout va très bien. ...


In Brussel begint het proces tegen negen terreurverdachten vandaag met vertraging, omdat de beklaagden niet naar de rechtszaal kunnen worden gebracht door een staking in de gevangenis.
Een van de verdachten is Malika El Aroud, de weduwe van een zelfmoordenaar die de Afghaanse oppositieleider Ahmed Shah Massoud vermoordde tijdens een zelfmoordaanslag, enkele dagen voor de aanslagen van 11 september 2001.
De 50-jarige vrouw zou samen met haar nieuwe echtgenoot jongeren uit Brussel zou hebben geronseld voor de Heilige Oorlog. De man is nog voortvluchtig. (sam)

zondag 7 maart 2010

Mais à part ça, tout va très bien...


Mininster van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom is het beu dat agenten om de haverklap moeten ingezet worden om de taken van stakende cipiers op te vangen. Daardoor kunnen de agenten zich volgens de Open Vld-minister onvoldoende toeleggen op hun basistaken. Dat zei Turtelboom vandaag in het VRT-programma De Zevende Dag.
Vrijdag gebeurde het opnieuw in Sint-Gillis. Na een ruzie tussen directie en vakbonden legden de cipiers spontaan het werk neer. Om de taken van de cipiers over te nemen werden politieagenten opgevorderd. Voor minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom is de maat vol. Zij betreurt dat agenten steeds opnieuw moeten opdraven om de taken van cipiers in te vullen bij gevangenisstakingen. Daardoor blijft er voor de politiediensten minder tijd over om hun basistaken uit te voeren. Turtelboom vraagt enerzijds dat de cipiers en de vakbonden het sociaal overleg een kans geven en stoppen met wilde stakingen en anderzijds dat er in de gevangenissen een minimale dienstverlening wordt gegarandeerd.
Turtelboom kondigde nog aan dat ze extra middelen wil vragen voor de politiediensten. "Op veiligheid mag je niet besparen", klinkt het. Zij heeft ook een pakket voorstellen klaar. Die gaan van het inzetten van militairen voor de bewaking van ambassades (zodat agenten van die taak worden ontlast) en het strenger bestraffen van geweld tegen agenten tot het sneller aanbieden van kogelvrije vesten. (belga/ypu)

vrijdag 5 maart 2010

Tout va très bien...


In de gevangenis van Sint-Gillis is het personeel voor onbepaalde tijd in staking gegaan nadat de plaatselijke directie en een afgevaardigde van het centraal bestuur de voorstellen van de vakbonden hadden verworpen. Het directoraat-generaal van de gevangenissen is bereid om verder te onderhandelen, aldus woordvoerder Laurent Sempot. De vakbonden zaten sinds vanochtend samen met de plaatselijke directie en een afgevaardigde van het centraal bestuur om te onderhandelen over een aantal voorstellen. De bonden eisten onder andere het toelaten van dubbele shifts, het bezoek op vrijdagvoormiddag in plaats van vrijdagnamiddag en de vrije keuze van de rustdagen.
"Al deze voorstellen werden door de directie afgewezen. We hebben genoeg geduld gehad, nu gaan we door met de staking", aldus Jimmy Verlez. Van dinsdag tot donderdag hield het personeel reeds stiptheidsacties. Vanaf vanmiddag is de staking echter volledig.
Volgens de woordvoerder van het directoraat-generaal van de gevangenissen kan de kwestie van de dubbele shifts enkel op nationaal niveau en dus niet op lokaal niveau geregeld worden. Het directoraat-generaal zou wel bereid zijn verder te onderhandelen, verklaart Sempot. (belga/dea)

De politie: uw vriend