woensdag 17 maart 2010

Rechter H. Heimans verdient respect!

Rechter Henri Heimans

In de Belgische gevangenissen zaten begin maart 1097 geïnterneerden, op een totaal van 4000. In de gevangenis krijgen ze geen psychiatrische behandeling. "We zitten al met recordcijfers, en dat zal blijven stijgen", zegt Henri Heimans, rechter bij het hof van beroep, in het weekblad Knack dat morgen verschijnt.
"Het huisvuil wordt nu wel keurig gesorteerd in Vlaanderen, maar de geïnterneerden worden als wegwerpproducten allemaal op een hoop gegooid", aldus de magistraat, die ook voorzitter is van de Gentse Commissie ter Bescherming van de Maatschappij. Zo'n commissie kan een geïnterneerde vrijlaten naargelang van de verbetering van zijn mentale toestand.
Enkele gevangenissen hebben psychiatrische afdelingen, maar die zijn overvol. Zo zit nu in Merksplas een recordaantal van ongeveer 350 geïnterneerden. In één slaapzaal zitten 36 geïnterneerden dicht op elkaar en elders moeten ze zich nog met toiletemmers behelpen.
In de gevangenis gaan de geïnterneerden erop achteruit. "Dat zie ik dagelijks. Regelmatig worden mij mensonwaardige toestanden gesignaleerd." Geïnterneerden die bijvoorbeeld zichzelf verwonden, verdwijnen voor hun eigen veiligheid in de strafcel. "Het probleem is ook dat wij helaas geen plaatsen in de zorgsector vinden", aldus Heimans.
De magistraat stelde het wanbeleid al tien jaar geleden aan de kaak en zegt dat de toestand nu nog erger is. Minister van Justitie Stefaan De Clerck verwacht heil van het plan om twee psychiatrische centra in Gent en Antwerpen te bouwen. Maar het zal nog jaren duren voor die er zijn. "In Gent is het bouwperceel inmiddels een illegale stortplaats geworden." (belga/mvdb)

Geen opmerkingen: