vrijdag 19 februari 2010

Wat doet de Vlaamse politiek?


Heden worden Vlaamse gedetineerden verplicht naar Tilburg gestuurd.
Vlaamse, enkel Vlaamse!
De Walen en de Brusselaars mogen lekker blijven waar ze zitten, ze zijn immers niet Nederlandstalig!
Dat er véél meer dan de nodige 500 niet-Belgen hier verblijven is een fait divers, ze zijn nederlandsonkundig, ja, maar spreekt het personeel in de Vlaamse gevangenissen dan hun taal? Nee natuurlijk niet, wel dan wat is het verschil?
Ze begrijpen noch Vlamingen noch Nederlanders.
Bezoek krijgen ze niet, familie woont te ver, reclassering moeten ze niet aan werken. Dus voor hen is het gewoon een cel voor een andere ruilen.
De Vlaamse gasten die hun strafuitboeten worden opeens verstoken van bezoek, stel je woont in Oostende, je man zit in Brugge, je gaat dagelijks op bezoek, wat nu, Tilburg is te ver.
Gezinnen kapot. Reclassering ligt volledig stil.
Wat zullen we terugkrijgen? 500 verbitterde gedetineerden?
500 potentiële tijdbommen?
Maar we zijn zo Vlaams meneer, alleen gedetineerden die stemmen niet, toch de meeste niet, dus who cares?
Dit is een schande, een zwarte bladzijde temeer voor Vlaanderen, maar reageert er iemand?
Of zijn Vlaamse gedetineerden afgeschreven als mens, als burger?

7 opmerkingen:

Suzanne zei

Hoe triest, ik post hier iets dat toch mensen moet beroeren, vaders die nu kilometers ver verwijderd zijn van familie en vooral van hun kinderen.
Een gevangene boet zijn straf uit, de bedoeling is dat hij nadien een tweede kans bennut en aan een toekomst bouwt.
Er zitten niet enkel en alleen car en andere jackers in een gevangenis, er zitten mensen die in de fout gingen, daar spijt van hebben en dus een kans verdienen.
Omdat ik niet volslagen idioot ben weet ik dat het maar een bepaald aantal is dat op het rechte pad blijft.
Hebben die opeens geen rechten meer?
Het stuit me tegen de borst dat enkel op basis van het feit dat het Nederlandstaligen zijn en de rustigsten bovendien die verplicht getransfereerd worden.
Ik heb zo het vermoeden dat als men een gevangenis in Frankrijk gehuurd had en enkel de Franstaligen daar verplicht naar toegestuurd, er wel protest zou gekomen zijn.

Harold zei

Men zou van een centrale plaats busvervoer kunnen organiseren voor de familie van de gevangenen. In NL hebben gedetineerden normaal gesproken recht op een uur per week bezoek (uitzonderingen daargelaten). Ik kan me voorstellen dat de Belgische en Nederlandse reclassering aangesproken kan worden om e.e.a. netjes te - doen - organiseren.Zo, dat de gedetineerden en hun familie zo weinig mogelijk last ondervinden. Lijkt me voor de reclasseringswerkers, ook een goed aanknopingspunt voor een gesprek over het hoe en wat van resocialisatie met familie en gedetineerden.

info@reclassering.nl

Suzanne zei

Tja, dat is een zeer belangrijk punt, in belgië is er dagelijks bezoek, enkel niet op zondag.
Bovendien is er apart kinderbezoek, dus enkel de kinderen, de kleinsten worden begeleid door de sociale dienst, er is een aparte ruimte met allerhande speelgoed.
Er is familiaal bezoek, dus het gezin in een aparte ruimte, niet in de bezoekzaal en er is ongestorrd bezoek, waar man en vrouw kunnen gemeenschap hebben...

Suzanne zei

-ongestoord-
zie vorige reactie.

Qua bezoek kan Nederland niet tippen aan België, het is gewoon een ramp voor de man die steunt op bezoek van vrouw en kinderen.

Harold zei

Ik denk dat er sprake kan zijn van een schadeclaim door de gedetineerden t.a.v. de minister van Justitie. De overheid heeft bij al haar besluiten rekening te houden met 'de zorgplicht' hetgeen er op neer komt dat 'de burger' niet benadeeld wordt, t.o.v. de andere burgers. In dit geval gaat het om de groep gedetineerden, van wie een bepaalde groep, door nalatigheid van (de minister van) justitie, nu in de situatie verzeild is geraakt dat ze geen bezoek kunnen ontvangen. Het is een kwestie van organiseren, natuurlijk, maar gezamenlijk kunnen gedetineerden en families een sterke zaak maken, als dat moet. Ken je een gedetineerde in Tilburg, stuur me dan snel een naam enz. Dan zal ik bezien of we er vanuit NL iets aan kunnen doen. Ook een goed zaak om onze demissionaire regering die 30 miljoen vangt, eens aan hun jas te trekken. Ik heb daar nu al lol in ;-)

E...R zei

De Vlaamse politiek heeft daar toch niets over te zeggen. Dat is toch 100% "federale" materie? Waarmee ik niet wil zeggen dat je stukje dwaas is. Alleen de titel en die Vlaamse vlag vind ik miskeidend.

Suzanne zei

Vooruit dan maar de titel blijft want Vlaamse politici kunnen toch interpelleren bij de federale?
Vlag is vervangen door twee vlaggen. :-)
Verder blijft standpunt onveranderd, bekijk alvast de post van 23-02, het wordt warmer in de Tilburgse bajes. :-)