vrijdag 12 februari 2010

Fait divers...


Dat Brussel een wapenprobleem heeft, blijkt nu ook uit de misdaadcijfers van vorig jaar. In 2009 werden in Brussel 6.300 feiten geteld waarbij een wapen werd gebruikt. In 107 gevallen waren dat zelfs oorlogswapens. Intussen laait het debat over de veiligheid in de hoofdstad weer op nadat een NOS-ploeg werd belaagd omdat ze had gefilmd hoe enkele jongeren een arrestatie ongedaan maakten in Kuregem.
Honderdzeven misdaden met een oorlogswapen in een jaar tijd, of bijna één om de drie dagen: dat zijn de harde cijfers die Glenn Audenaert, directeur van de federale gerechtelijke politie in Brussel, vrijgaf. Het is voor het eerst dat de criminaliteitscijfers voor het Brussels gewest op deze manier worden opgesplitst.
Dat er een bloeiende handel is in wapens, werd gisteren nog eens duidelijk toen de resultaten van een twee jaar durend onderzoek van de gerechtelijke politie werden gepresenteerd. Een twaalfkoppige Belgisch-Albanese bende werd opgepakt in Brussel. De speurders vonden onder andere een kalasjnikov, kogelvrije vesten en ruim zeven kilo C4, een verwante van de beruchte springstof semtex. Vorig jaar nam de politie in Brussel ook twintig kalasjnikovs in beslag.
De gearresteerden worden verdacht van bendevorming, geweldpleging, wapenbezit en wapenhandel. Opmerkelijk is dat de zware wapens niet voor eigen gebruik waren bestemd maar voor verkoop in de hoofdstad. De bende was dan ook een van de bronnen van de veiligheidsproblemen in Brussel. Opvallend is dat terwijl het geweld bij misdrijven al een tijdje in het hele land stijgt, het gebruik van oorlogswapens alleen in Brussel toeneemt. "We beseffen dat, we weten dat en we tolereren dat niet", zegt Audenaert. (Bjorn Maeckelbergh)
.
"We beseffen dat, we weten dat en we tolereren dat niet."
Nee, we veroordelen ze tot 20 jaar cel, na een paar jaar laten we ze dan rondlopen met een enkelband... 't was maar een agent in dienst die neergeschoten werd, een fait divers.

Geen opmerkingen: