woensdag 24 februari 2010

Lachende Belgen...

Een 35-jarige vrouw is uit de gevangenis van Breda ontsnapt door met een lepel een tunnel te graven. De 35-jarige moest normaal nog 22 maanden celstraf uitzitten.
Enkele agenten stonden even later verbouwereerd naar een hoopje zand en wat omhoog gewrikte stoeptegels te kijken. ‘Een heel ludieke manier om ’m te knijpen’, zegt Ton Mink, gepensioneerd cipier van de gevangenis in Breda.
De vrouw, die nog 22 maanden moest zitten voor een ernstig geweldsmisdrijf, is nog voortvluchtig. Een speciaal politieteam zit achter haar aan. Justitie laat duidelijk blijken in haar maag te zitten met de miraculeuze ontsnapping, die weliswaar romantische beelden oproept uit films als The Shawshank Redemption, maar daarmee toch ook vragen oproept over de bewaking in Breda.
Eerdere gevallen van tunnelontsnappingen in Nederland zijn in de recente geschiedenis niet voorgekomen. Daarvoor zijn de meeste gebouwen te goed beveiligd. Justitie wilde dinsdag niet veel kwijt over de gebruikte methode, behalve dat het gaat om een ‘gecreëerde tunnel van enkele meters lang’. De rest blijft geheim ‘omdat we anderen niet op ideeën willen brengen’.
‘Hoe kan dat nou?’, dacht ook Ton Mink , met zijn 34 jaar bewakerservaring, toen hij het nieuws van de ontsnapping hoorde. Maar zodra hij vernam dat de vrouw bovenkwam in de Kloosterlaan, wist hij ‘haast wel zeker’ hoe het zit. ‘Daar staan op het gevangenisterrein twee oude directeurswoningen. Die worden nu gebruikt voor dames die een soepeler regime aankunnen. Ze wonen daar in groepjes, hebben er meer vrijheid en er is toezicht op afstand. Dat betekent dat er slechts af en toe een bewaker komt kijken.'
‘Die huisjes staan bijna tegen de buitenmuur aan. Vanuit de kelder of vanaf de patio kun je in principe, met behulp van wat keukengerei, onder de fundering van de buitenmuur door graven. Dat is maar een paar meter. En als je 40 tot 60 centimeter graaft, zit je diep genoeg. Je moet wat geduld hebben, maar het is mogelijk.’


Volgens mij hebben de Nederlanders meer reden tot lachen, jaarlijks 30 miljoen euro in de pocket als huur voor een gevangenis, Nederlanders aan het werk want de bewaking is in hun handen.

1 opmerking:

Rina zei

Ja, de Belgen lachen groen, kassa voor de Hollanders.