zondag 14 februari 2010

Condooms bestaan al 3000 jaar


Condooms zijn een prachtig middel om soa's en zelfs zwangerschap te voorkomen.
Maar wist je dit al?
Archeologisch en historisch bewijs toont aan dat de Egyptenaren al condooms gebruikten, zo'n 1000 jaar voor Christus. Zonder geïndustrialiseerde rubber- of latexproductie, moesten de inventieve Egyptenaren die wel uit iets anders maken. Linnen lakens, bijvoorbeeld. Vanaf de 18de eeuw werden condooms steeds vaker uit dierendarmen gemaakt, in de 19de eeuw rubber en nu uit latex. Al zouden sommigen zweren bij condooms uit lamsvel, omdat die extra gevoelig zouden zijn.
Condooms komen wel degelijk in verschillende maten. De grootste condoom ooit (tot nu toe) was een luchtballon van 38 meter, gelanceerd op een Nederlands festival rond veilige seks. De grootste condoom die een man kan dragen in de Durex XXL (magnum XL) en meet 24 centimeter. Het gemiddelde condoom is voor twee op drie Indiase mannen te groot. Ook in Thailand worden mannen aangemoedigd condooms te kopen die beter bij hun grootte passen.
Condooms en poëzie lijkt op het eerste zicht niet helemaal samen te gaan, maar dichters denken daar anders over. In 1706 dook het woord al op in een (Engels) gedicht
Amerikaanse zenders, zoals Fox, weigerden lange tijd om reclamespots voor condooms uit te zenden. Dat veranderde in 1991, toen Magic Johnson aankondigde HIV te hebben. De eerste spot duurde 15 seconden.
Condooms zijn niet onfeilbaar, en je zou er nooit helemaal op mogen vertrouwen om een zwangerschap tegen te gaan. Al kan je al veel fouten vermijden door het condoom juist te gebruiken.
Een condoom kan ongeveer 4 liter water opvangen, en is dus zeer geschikt om in survivalsituaties water in te vervoeren.
Wereldwijd bestaan er zo'n 100 merken condooms. In 2006 werden er nog 5 miljard verkocht. Dat lijkt veel maar is nog geen één condoom per wereldbewoner per jaar. (edp)




1 opmerking:

Condooms zei

De MySize Condooms zijn nog veel groter :D... Kijk maar eens op http://www.discreet-condooms.nl/webshop/XXL-Condooms/. Daar staat ook een woordenboek met nog veeeel meer informatie :D