vrijdag 12 februari 2010

Gevangenen willen niet naar Tilburg


BRUSSEL - Er lopen momenteel een tiental procedures van gevangenen die weigeren naar het Nederlandse Tilburg overgebracht te worden, en er zijn er nog tientallen op komst. De gevangenen eisen 500 euro per dag van de Belgische staat omdat ze geen antwoord krijgen op de vraag waarom precies zij moeten verhuizen.
Als de gedetineerden in de rechtbank gelijk halen, dreigt de hele operatie-Tilburg in gevaar te komen. Dat melden Het Laatste Nieuws en De Morgen vrijdag.
Vrijdag wordt in Leuven een eerste gerechtelijke uitspraak verwacht van een gedetineerde die weigert naar de gevangenis van Tilburg overgebracht te worden. In de komende weken staan nog tientallen gelijkaardige procedures gepland.
'Bezoek krijgen van familie of je dossier voor reclassering voorbereiden, is schier onmogelijk vanuit Tilburg', klinkt het. Als de gevangenen hun gelijk halen, dreigt operatie-Tilburg in het water te vallen. Maar daar vreest het Bestuur Strafinrichtingen niet voor. 'Tenslotte kiest een veroordeelde niet in welke gevangenis hij terechtkomt.'
Om de overbevolking in onze gevangenissen tegen te gaan, besloot minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) om tijdelijk de leegstaande gevangenis in het Nederlandse Tilburg te huren. Daar moeten 500 gedetineerden ondergebracht worden. Nu zitten er al 219. Een operatie die zo al op veel kritiek botste, vooral omwille van de hoge kostprijs, namelijk 30 miljoen euro per jaar. Nu komt daar nog eens het verzet van gedetineerden zelf bovenop.


Simpele oplossing:
stuur alle niet-Belgen naar Tilburg, zij hebben geen dossier reclassering nodig, want moeten gerepatrieerd worden na strafuitboeting,
familiebezoek kan zowel naar Tilburg of naar een gevangenis op Belgisch grondgebied, ze wonen toch niet in de buurt.
Had het beleid ze nu linea recta terug naar af gestuurd had met de 30 miljoen euro die ze jaarlijks kosten een nieuwe gevangenis gebouwd kunnen worden.

4 opmerkingen:

Suzanne zei

Ik vroeg aan BDW (toch de Vlaming bij uitstek) het volgende:
"waarom moeten de gevangenen die naar Tilburg verkast worden Nederlandstaligen zijn?"
Ik kreeg per omgaande volgend antwoord van een medewerker.
Geachte mevrouw P.,
Hartelijk bedankt voor uw bericht. Helaas is dhr. De Wever niet bij machte al zijn post persoonlijk te beantwoorden, en hij verontschuldigt zich hier ook voor.
Wat betreft uw vraag. Dit beleid, wat in feite niets meer is dan een noodgreep, is het resultaat van een decennialang non-beleid op het departement justitie. Vinden wij dit normaal? Absoluut niet. Maar na twintig jaar van totale impasse bij justitie verschieten wij er ook niet echt van.
Mocht u nog vragen of bekommernissen hebben, aarzel dan niet om deze te stellen.
Met vriendelijke groeten,
Joachim Pohlmann
Medewerker Bart De Wever
Voorzitter N-VA
(Niet dat ik er veel wijzer door werd. :-))

Harold zei

Tsja,
Om alle bewaarders in Tilburg de Franse taal nog eens bij te brengen, dat zou een paar duiten en veel tijd gaan kosten. Terwijl die gevangenen, natuurlijk al lang de Nederlandse taal machtig hadden moeten zijn. Wat is er eigenlijk tegen een Babylonische spraakverwarring in de bajes? Daar hadden die gevangenen, voor ze opgepakt werden, toch ook geen bezwaar tegen?

Suzanne zei

Het punt is dat ze inderdaad maar nederlands moeten leren, nu zijn de Vlamingen weer de dupe en dat terwijl het net de personen zijn die én bezoek krijgen én aan hun reclassering moeten werken.
Wij spreken ook niet alle vreemde talen in België, dus wat maakt het dan uit?
Niet-Belgen zullen er net zo behandeld worden als hier.

Harold zei

Juist Suzanne,

als een drugskoerier in Zuid- Amerika of Zuid- Azie, gepakt wordt, gaan de gevangenbewaarders daar in die vaak overvolle, gevaarlijke en smerige bajes ook niet op Nederlandse les om mijnheer/mevrouw in eigen taal te kunnen wekken, het glaasje jus te serveren, of zijn beschuitjes te smeren ;-)