dinsdag 28 juni 2011

Wist de minister dat niet eerder ?

Belga) Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) is niet van plan de bouw van nieuwe gevangenissen te laten doorkruisen door aanhoudend protest van omwonenden. Er zullen schadeclaims zijn, maar de huur van de Nederlandse gevangenis in Tilburg blijven betalen kost nog veel meer, zei hij dinsdagochtend op de VRT-radio. "Men moet beseffen dat er een algemeen belang speelt dat primeert op particuliere belangen."
De Clerck tekent dinsdag het contract voor de bouw van nieuwe gevangenissen in Beveren en Dendermonde. Omwonenden in Dendermonde blijven zich verzetten tegen de komst van het nieuwe cellencomplex in groengebied en kunnen nog tot 14 juli bij de Raad van State protest aantekenen. Maar de justitieminister is niet onder de indruk. Hij erkent het risico op schadeclaims door het contract nu al te tekenen, "maar na een periode van debat en overleg moet er een momentum komen waar je zegt: dit is van algemeen belang en moet nu gerealiseerd worden". Bovendien moet De Clerck net zo goed rekening houden met klachten over het gebrek aan menswaardige omstandigheden in de overbevolkte gevangenissen. In totaal tellen de 9.000 huidige cellen permanent 11.000 gevangenen, waardoor die overvol zitten. "Men verwijt me voortdurend dat er straffeloosheid heerst. Ik begrijp die kritiek, maar geef me dan de mogelijkheid om antwoord te geven", aldus de minister. "Het is het één of het ander." Voor de bouw van de nieuwe gevangenissen kiest de regering voor de volledige uitbesteding aan een privaat consortium. Ontwerpen, bouwen, onderhoud, catering, afvalverwerking en dergelijke zijn voor de privépartner. Dat kost de overheid voor vier gevangenissen jaarlijks 50 miljoen euro, maar neemt wel alle onzekerheden en mogelijke kostenschommelingen weg. (KNS)

Contract tekenen terwijl protest aantekenen nog mogelijk is?
Had hij dan meteen kunnen doen vooraleer een contract te tekenen met Tilburg, het zou toen niet illegaler geweest zijn dan vandaag.
Als de huidige minister van justitie ooit zijn memoires schrijft kan hij als titel  "Mijn blunderboek" nemen.
Of het een bestseller wordt weet ik niet maar het zal in elk geval een turf worden.

Geen opmerkingen: