woensdag 22 juni 2011

Hongerstaking...


Farid Bamouhammad en Nordin Benallal zijn dinsdagavond een hongerstaking begonnen in de gevangenis van Brugge. De twee gedetineerden zijn ontevreden over de strenge voorwaarden van hun opsluiting.
De Franse gangster Farid Bamouhammad (44), bijgenaamd 'Farid le Fou', staat bekend als een onhandelbare gedetineerde. Keer op keer drijft hij de cipiers tot een zenuwinzinking of gedraagt hij zich zo agressief dat een verplichte verhuizing noodzakelijk wordt.
Vorige week nog werd hij voor de zestigste keer in tien jaar tijd naar een andere gevangenis overgebracht. Hij verhuisde toen van de gevangenis van Sint-Gillis naar de afdeling Hoge Veiligheid in de gevangenis van Brugge, een speciale afdeling voor onhandelbare gedetineerden.
Op 16 juni jongstleden zeiden de advocaten van Bamouhammad hij aan het syndroom van Ganser, een psychische stoornis als reactie op de detentie, lijdt. De volgende debatten in de zaak zijn gepland op 26 oktober.
Meester Marc Neve, de advocaat van Bamouhammad, bevestigt dat zijn cliënt een hongerstaking is gestart uit protest tegen de strenge voorwaarden van zijn opsluiting. Het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen geeft geen commentaar op 'individuele dossiers'. 
Volgens bronnen binnen de gevangeniswereld is Bamouhammad zeker niet gek, wat zijn bijnaam ook laat vermoeden. Hij wordt omschreven als 'een groot kind', dat altijd zijn zin wil krijgen, dat extreem veel aandacht opeist en erg impulsief is. Bamouhammad heeft elke dag wel iets te klagen. Zijn koffie is te warm, of te lauw, of te koud. Als hij zijn zin niet krijgt, dan wordt hij agressief. En waar hij al helemaal niet tegen kan, is dat iemand hem 'Farid le Fou' noemt.
De Franse beroepsgangster zit al sinds 2000 in België in de gevangenis. Hij werd toen opgepakt omdat hij zijn eigen familie had gegijzeld in een Quick-restaurant in Drogenbos. Omdat hij al een heel leven de veroordelingen aaneen rijgt, zou hij ten vroegste in 2029 kunnen vrijkomen. Zijn recentste veroordeling dateert van 2008. Hij kreeg toen negen jaar cel van het Brusselse hof van beroep omdat hij zijn dochtertje tijdens een dagje penitentiair verlof opnieuw gegijzeld had, deze keer in een café aan het Brusselse Centraal Station.
 
Nordin Benallal (31), een belg van Marokkaanse afkomst, pleegde een vijftigtal overvallen. Hij slaagde er in het verleden al in om vier keer te ontsnappen uit de gevangenis. 

Geen opmerkingen: