dinsdag 28 juni 2011

Wat vertelt de minister niet?

© belga
Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) is niet van plan de bouw van nieuwe gevangenissen te laten doorkruisen door aanhoudend protest van omwonenden. Er zullen schadeclaims zijn, maar de huur van de Nederlandse gevangenis in Tilburg blijven betalen kost nog veel meer, zei hij vanochtend op de VRT-radio. "Men moet beseffen dat er een algemeen belang speelt dat primeert op particuliere belangen."
Na een tbc-screening in de gevangenis van het Nederlandse Tilburg twee weken geleden werden acht Belgische gedetineerden preventief in quarantaine geplaatst. Laurent Sempot, woordvoerder van het gevangeniswezen, zegt dat intussen zes van hen uiteindelijk niet besmet bleken. Het weekblad P-Magazine pakt morgen uit met een mogelijk grote tbc-besmetting in de gevangenis van Tilburg.
Op röntgenfoto's zouden geen namen van gedetineerden geschreven zijn, waardoor volgens P-Magazine twintig gedetineerden in afzondering geplaatst werden. Aan het woord komt de vrouw van een gedetineerde die zegt dat ze van de ene op de andere dag haar man achter glas moest zien. Daarnaast komt een in quarantaine geplaatste gedetineerde aan het woord, die zegt dat hij in het Belgische Wortel, waar hij voor verder onderzoek naartoe werd gebracht, weer in een groep werd geplaatst.
"Twee weken geleden vond in Tilburg een tbc-screening plaats", aldus Sempot. "Jaarlijks worden in alle gevangenissen alle personeelsleden gescreend op tbc." Uit het onderzoek bleek dat acht gevangenen mogelijk positief waren. Zij werden naar Wortel overgebracht. "Uit de bijkomende screening bleek dat er zes uiteindelijk negatief testten. Van twee gedetineerden wordt bijkomend onderzoek afgewacht."
Sempot wijst erop dat gedetineerden dikwijls uit risicolanden komen en zegt dat een mogelijke besmetting van één of twee gedetineerden op 650 gevangenen op zich niet abnormaal zou zijn. (belga/lpb)

Wat vertelt de minister niet? Het contract met Tilburg kan maar voor één jaar verlengd 
worden.
http://ikregeer.nl/documenten/kst-24587-368

Geen opmerkingen: