De doelgroep van het TOP-project bestaat uit jongeren tussen 18 en 25 jaar die in de Antwerpse gevangenis verblijven. De jongvolwassenen zijn allemaal voor de eerste keer gedetineerd (zogenaamde eerstplegers) en komen binnen enkele maanden vrij. Om in te stappen in het project mogen ze geen ernstige verslavingen of psychiatrische problemen hebben. Ze kiezen vrijwillig om met de coaches samen te werken.
“Het project bewijst nu al dat een intensieve aanpak tot positieve resultaten leidt”, vertelt David de Vaal, directeur van het Antwerpsminderhedencentrum De8. De methodiek en de resultaten van het project vonden hun neerslag in de publicatie ‘Terug Op Pad’. De tekst biedt een heldere handleiding over het begeleiden van jonge gevangenen bij hun terugkeer naar de samenleving. Via de publicatie willen de initiatiefnemers de methode bekend maken in heel Vlaanderen
Jo Demuynck, gevangenisdirecteur in Antwerpen, benadrukt dat de gevangenis meer wil doen dan mensen louter van hun vrijheid beroven. “De impact op eerstplegers is zeer groot”, zegt hij. “Hen helpen bij hun terugkeer naar de vrije samenleving is in het belang van iedereen. Op deze manier kunnen we voorkomen dat jonge gedetineerden hervallen.”
© 2011 - StampMedia - Marieke Van Cauwenberghe