zaterdag 10 oktober 2009

Zakkenrollers


Wij geven u enkele tips om te verhinderen dat u zich uw portefeuille laat ontfutselen door handige zakkenrollers.
Houd uw handtas dicht tegen u aan, met de sluiting aan de binnenzijde. Houd ook de schouderriem stevig vast, zodat die niet kan worden doorgeknipt.
Vermijd rugzakken: hoewel die erg praktisch zijn, zijn ze erg ‘toegankelijk’ voor gauwdieven, omdat de opening op uw rug zit...
Uw portefeuille zit veiliger in de binnenzak van een vest of in de voorste zak van uw broek, dan in uw achterzak (vooral als die, zoals bij een jeans, niet afsluitbaar is)
Neem niet meer cash geld mee dan u nodig heeft en als u uw portefeuille moet bovenhalen om te betalen, doe dat dan discreet. Zo vermijdt u dat omstaanders zien hoeveel geld u op zak heeft.
Als u om een welbepaalde reden toch een grote hoeveelheid geld meeneemt, verdeel het dan over verschillende plaatsen: tas, portefeuille, in verschillende gesloten zakken,...
Op vakantie doet u er goed aan uw kredietkaart en cash geld niet op dezelfde plaats te bewaren. U kunt ook een heupzakje gebruiken dat u onder uw T-shirt draagt.
Houd uw handen in uw zakken wanneer u zich in een grote menigte bevindt. Dan kunnen zakkenrollers er niet meer bij...
En bewaar in geen geval de geheime codes van uw bankkaarten in uw portefeuille.
Statistieken tonen aan dat vrouwen vaker het slachtoffer zijn van gauwdieven dan mannen. Zij moeten dus nog meer opletten...
Welke trucs gebruiken ze?
In zekere zin is zakkenrollen, net als goochelen, een vorm van kunst. Maar welke trucs gebruiken de dieven zoal?
Paniek zaaien: als u in een menigte "Houd de dief!" hoort roepen, tast u instinctief naar uw portefeuille. Maar zo weet de gauwdief meteen waar u uw geld bewaart...
Een incident veroorzaken: de persoon voor u struikelt en laat al zijn pakjes vallen... een reiziger mist een trede bij het uitstappen van een bus of een trein... Twee typische gevallen die u uit evenwicht brengen. Een moment van onachtzaamheid waarvan de zakkenroller handig gebruikmaakt om zijn slag te slaan. De persoon die het zogenaamde 'incident' veroorzaakte, is natuurlijk een handlanger!
Ruzie of twist: soms wordt een ruzie uitgelokt om een diefstal te maskeren. Er ontstaat dan verwarring waardoor de waakzaamheid van de omstaanders afneemt.
Iets morsen: een voorbijganger morst in al zijn haast een ijsje of een kop koffie op u... Nog steeds gehaast, verontschuldigt de persoon zich en tracht hij ‘de schade te beperken’. Maar intussen is hij wel er wel met uw portefeuille vandoor. De snelle poging van de dief om ‘u weer wat te fatsoeneren’ heeft de diefstal gemaskeerd.
Copyright © netto.be

2 opmerkingen:

Harold zei

En terwijl u geconcentreerd de tijdtabel van trein, bus of vliegtuig bestudeert, bent u door anderen die kennelijk ook zo'n interesse hebben in vertrek of aankomsttijden, handig gerold van uw paspoort, kostbaarheden en geld.

Vooral groepjes die gezamenlijk de tijdtabellen bekijken zijn risicovol. Want ze werken in groepjes die zakkenrollers, op stations en op en bij de luchthavens.

Suzanne zei

Dankjewel voor de aanvulling!