donderdag 29 oktober 2009

Gevaarlijker job met de dag...


In de Leuvense gevangenis zijn vanavond drie personen gewond geraakt bij een steekpartij. Dat meldt de lokale politie. Het gaat om twee cipiers, van wie er één zwaargewond is, en een gedetineerde. De drie gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht.
De gevangenen die verantwoordelijk zijn voor de steekpartij, hebben zich in hun cel gebarricadeerd.
De speciale interventie-eenheid van de federale politie is ter plaatse en onderhandelt met hen.
De juiste omstandigheden van de steekpartij zijn nog niet duidelijk, maar volgens de lokale politie heeft ze zich voorgedaan na een ruzie tussen twee gedetineerden. Daarbij haalde minstens één van hen een steekwapen boven. Eén gedetineerde raakte gewond en twee cipiers die tussenkwamen, liepen ook verwondingen op. (belga/lpb)
In de gevangenis van Leuven is er bij een gijzelingsactie één dode gevallen en vijf gewonden. Twee van hen zijn er erg aan toe.
Een vrouwelijke cipier is nog in levensgevaar.
De politie schoot na een grootschalige opstand een gedetineerde dood. Hij had zich met een handlanger verschanst in een cel van een andere gevangene en had die gegijzeld. Het gaat om heel zware criminelen. De vakbonden hebben ondertussen opgeroepen om in alle gevangenissen het werk neer te leggen.
De rellen in Leuven-Centraal begonnen met een steekpartij gisteravond waarbij twee cipiers gewond raakten. De dader was erg boos over een straf die hem werd opgelegd. Met een zelfgemaakt wapen viel hij een cipier aan en stak die meermaals (twaalf keer).
Andere cipiers kwamen ter hulp, maar ook de gevangene kreeg steun van een medegedetineerde. De daders sloten zich op in een cel en gijzelden een andere gedetineerde. Vlak voor 1 uur vanmorgen is een speciale politie-eenheid tussenbeide gekomen om een einde aan de gijzeling te maken. Bij die tussenkomst kwam één van de daders om het leven.
Het gaat om heel zware criminelen: een Iraniër die enkele jaren geleden in een Leuvens ziekenhuis een dokter had neergestoken en een Belgische jongeman die in een instelling twee andere jongeren had vermoord. Hij moest voor assisen verschijnen en kreeg een celstraf van derrtig jaar.
De cipiers van Leuven-Centraal hebben meteen na de bloedige opstand het werk neergelegd. "Dit zat er al weken aan te komen", zegt vakbondsman Gino Hoppe van het ACOD. "Het wordt tijd dat er echt werk wordt gemaakt van de veiligheid van het personeel." Ze eisen betere veiligheidsmaatregelen en noemen de huidige zwaar verouderd. De lokale politie heeft hun taken overgenomen.
De politie heeft 26 leden uit verschillende zones van het Leuvense arrondissement opgetrommeld om de vijf cipiers bij te staan die toch aan het werk zijn gegaan. De staking van de cipiers heeft tot gevolg dat de gevangenen in hun cel moeten blijven. (belga/vsv/kh/adv)
30/10/09

LEUVEN - De gedetineerde Hussein Mamiani (35) richtte donderdagavond een bloedbad aan in de gevangenis Leuven Centraal. De Iraniër verwondde twee cipiers en drie andere gedetineerden met een zelfgemaakt mes. Na een urenlang beleg werd hij doodgeschoten. En dat allemaal omdat Mamiani niet 'sorry' wilde zeggen tegen een vrouwelijke cipier.
De stakende Leuvense cipiers slaakten een zucht van opluchting toen bekend raakte dat hun collega Sonja D. S. de steekpartij zou overleven. Een klein mirakel, want de dolgedraaide Hussein Mamiani, die een straf van 22 jaar uitzat, had haar wel twaalf keer gestoken met een zelfgefabriceerd mes.
'Hij had haar onder meer in de hals geraakt, zodat ze verschrikkelijk bloedde', vertelt een van de collega's. 'Ik heb haar belager weggeduwd, waarop hij naar boven vluchtte. En toen was het zaak het bloeden zo snel mogelijk te stelpen. Gelukkig ben ik ambulancier, zodat ik wel wist wat te doen.'
Terwijl al het mogelijke werd gedaan om Sonja De Saedeleer te redden, werd het bloedbad alleen maar groter. Mamiani, gesteund door Jimmy Hemeleers, haalde uit naar al wie hem wilde tegenhouden. Een tweede cipier kreeg een messteek in de rug. Een gevangene die tussenbeide wilde komen, raakte levensgevaarlijk gewond. En ook nog een andere gedetineerde liep verwondingen op.
Uiteindelijk drongen de twee geweldenaars een cel binnen, waar ze zich verschansten. Bruno D., de bewoner van de cel, werd aan handen en voeten gebonden en op het bed gesmeten, dat daarna tegen de deur werd geduwd. In de loop van de nacht sloeg Mamiani zijn gijzelaar geregeld in elkaar.
'Politiemensen hoorden de man af en toe schreeuwen van de pijn', zei de Leuvense parketwoordvoerder Patrick Vits gisteren. Toen Mamiani ermee dreigde zijn gijzelaar te vermoorden, drong een gespecialiseerde politie-eenheid rond 1 uur 's nachts de cel binnen. Mamiani vloog als een wildeman af op zijn gijzelaar. Daarop schoten de agenten Mamiani dood. 'Er was geen andere keuze', zei gevangenisdirecteur Guido Verschueren. 'Hadden ze niet geschoten, dan had hij zeker nog een slachtoffer gemaakt.'
Jimmy Hemeleers (21) had zich tijdens dat laatste gevecht afzijdig gehouden. Hij werd gisteren door de Leuvense onderzoeksrechter in verdenking gesteld wegens poging tot moord en gijzeling met foltering.
Het motief voor het bloedbad is een banaal incident, zoals er in een gevangenis als Leuven Centraal elke dag gebeuren. Hussein Mamiani was enkele dagen geleden zonder toestemming vanuit zijn eigen afdeling naar een van de andere gevangenisvleugels gewandeld. Moeilijk is dat niet, want Leuven Centraal - waar bijna uitsluitend langgestraften zitten - heeft een regime waarbij de celdeuren het grootste deel van de dag openstaan. Maar er gelden wel regels. En omdat Mamiani die had overtreden, wees Sonja D. S. hemterecht.
In een kwade reactie slingerde de Iraniër haar enkele bedreigingen naar het hoofd. Waarna zij een tuchtrapport opstelde voor de directie.
De straf was mild: Mamiani moest zijn verontschuldigingen aanbieden. 'Maar toen ik hem die boodschap eergisteren overbracht, zag ik meteen dat er iets mis was', vertelt kwartieroverste T. R.
'Hij weigerde zijn excuses aan te bieden. Ogenschijnlijk bleef hij rustig, maar dat was alleen maar schijn. Hij stond zo te trillen dat het voor mij duidelijk was dat hij honderd procent gefrustreerd was. In mijn ogen was hij een lopende tijdbom.' En donderdagavond explodeerde die.
Lof hadden de cipiers voor de gedetineerde die zijn eigen leven op het spel had gezet om Mamiani te stoppen, en die zwaargewond is geraakt. 'Die man verdient ons respect', klinkt het. 'Terwijl we zoiets van hem helemaal niet verwacht hadden. Eigenlijk kenden we hem als een bange gedetineerde. Zo eentje die het zelfs niet durft te vertellen als hij een pak slaag gekregen heeft. Maar we moeten onze mening herzien.'

1 opmerking:

Anoniem zei

Tja,we moeten er steeds op voorzien he, veel gedetineerden zijn tijdbommen, ze geven het zelf voortdurend aan. Heel erg voor die vrouwelijke kc, 59 jaar, dus dichtbij pensioen, eindig zo maar eens.
Marleen

12 november 2009 22:19