maandag 5 oktober 2009

Klassenjustitie...!? Oordeel zelf.


Polanski: groot kunstenaar, toch een boef !
Het leek wel alsof hij overleden was, zoveel lovende woorden werden er de afgelopen week aan Roman Polanski gewijd.
In
NOVA bijvoorbeeld draafde een deftige dame van NRC Handelsblad op om te vertellen dat de regisseur zeker wel twaalf goede films op zijn naam had staan.
Deze constatering doet er momenteel echter helemaal niet toe.

Waar het om gaat, is dat hij zich in 1977 heeft vergrepen aan een dertienjarig meisje.
Vorige week zaterdag werd hij in Zwitserland
opgepakt.
Intellectuele en artistieke types schoten de regisseur te hulp. Heel bekrompen vonden ze die arrestatie door dat gekke Zwitserland.
Ze zijn daar dol op koekoeksklokken, maar van Echte Kunst snappen ze niks.
De achterliggende gedachte is dat kunstenaars een bijzonder mensensoort vormen met bijzondere privileges.

Zo krijgen we een vreemde vorm van klassenjustitie, in strijd met een belangrijk uitgangspunt van de rechtsstaat: voor de wet is iedereen gelijk.
Roman Polanski heeft iets gruwelijks gedaan en moet daarvoor gestraft worden.

Beter laat dan nooit. Dat hij een meesterwerk als Chinatown heeft gemaakt, doet totaal niet ter zake.
Door
Gerry van der List
Graag jullie mening op reacties.S.

9 opmerkingen:

Suzanne zei

Francis op zondag 4 oktober 2009
Het voorval staat beschreven in "Polanski, a biography" van Barbara Leaming (1981). Een e.a. vond plaats in het huis van Jack Nicholson. Er zijn geen getuigen van het gebeuren geweest, ook waren er geen sporen van verkrachting of van Polanski zelf. Wel was duidelijk dat Polanski eerder topless foto's van (de toen overigens flink uit de kluiten gewassen (groter dan Polanski zelf) en niet meer maagdelijke) Samantha had gemaakt.
De enige aanwezige in het huis was toen Anjelica Huston, Nicholson's vriendin.
Mede op aandringen van het meisje en haar moeder kreeg Polanski een deal: hij pleitte "schuldig" in ruil voor o.a. een straf, gelijk aan het voorarrest. Het meisje weigerde anders te getuigen. Kort gezegd: die deal werd door de rechter teniet gedaan door aan te kondigen dat hij tot 50 (!) jaar zou krijgen. Polanski vluchtte toen naar Parijs.
Samantha heeft in 2003 er nog voor gepleit dat Polanski een Oscar zou krijgen voor “The pianist”.
Het ligt dus allemaal niet zo simpel.

Eén reactie uit velen, net deze omdat er een verwijzing in staat naar "Polanski, a biography" van Barbara Leaming (1981). Suzanne.

Suzanne zei

Normaliter hadden de Zwitsers hem al heel lang kunnen oppakken, hij heeft er gewoond.
Vreemd dat het net nu gebeurd, maar had hij zijn handen thuisgehouden om van de rest niet te spreken dan zou hij nu niet moeten boeten, Polanski of geen Polanski.

Anoniem zei

Nu de wet eens toegepast wordt schreeuwen de bekende helden moord en brand, als meneer zich niet kon beheersen had hij een koude douche kunnen nemen, of naar een meisje van plezier gegaan zijn, minderjarigen daar blijf je met je tengels af.
J. K.

Anoniem zei

. Levi.. op zondag 4 oktober 2009 18:54


Francis op zondag 4 oktober 2009 :
Het voorval staat beschreven in "Polanski, a biography" van Barbara Leaming (1981).
===

Ik heb begrepen dat Polanski heeft meewerkt aan zijn autobio zodat ik zijn verhaal in twijfel dien te trekken.
L.

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Wie precies weet of dat meisje opdringerig of uitdagend was (ze was tenslotte op haar leeftijd al werkzaam als fotomodel)M.
M.
Is dit een serieuze reactie? Zoiets goed praten,denk je nu werkelijk dat Polanski niet wist dat ze 13 was? Juist omdat ze fotomodel was, zou hij dat moeten weten.Merendeel van de modellen werkzaam zijn onder de 18.En verdiepen regisseurs zich altijd in de mensen met wie ze werken. Als dit waar is, is dit een bewuste actie van Polanski.Enige reden van dit meisje hem niet te vervolgen is schaamte.Wie zou zoiets nu niet gewoon willen vergeten?
Rob B.

Anoniem zei

Schreef ik niet ergens anders over de artikelen in de LA Times over deze zaak; o.a.dat de politie het vreemd vond, maar niets mee deed,dat het meisje ten 2e male met dhr P.naar de kamer was gegaan,ondanks dat hij haar al eerder had getracht te zoenen en betasten?En dat een openbare aanklager "met een haviksblik"jarenlang nauwgezet de bewegingen v/d dhr.P.volgde? Toeval dat hij nu wordt aangeklaagd, sorry maar dat station ben ik in de loop der jaren al(lang)gepasseerd.

Anoniem zei

Hoe het ook zij, de man heeft zich schuldig gemaakt en is gevlucht tijdens de aanklacht.
Liliane.

Suzanne zei

Enkele reacties stonden in Elsevier.