zondag 22 maart 2009

Piramide


De Amerikaanse belegger Bernard Madoff hield jarenlang een frauduleus systeem in stand waarin naar schatting 50 miljard euro verdween. Hoe ging hij te werk? En vooral, hoe herkent u een piramidezwendelaar?
Piramidespelen?
Er bestaan verschillende soorten piramidespelen. De ponzifraude is er daar maar eentje van. Daarbij wordt het rendement van oude investeerders betaald met de inleg van nieuwe beleggers. Het zijn dus de organisatoren die zelf op zoek moeten naar nieuwe slachtoffers. Bij het klassieke piramidespel werkt het andersom. Om daar een deel van de inleg te krijgen, moet u lid worden van een organisatie (de piramide) en zelf nieuwe leden aantrekken. Dat gebeurt vaak via bijeenkomsten waarin uitzonderlijke winsten worden voorgeschoteld.
Hoe vermijden?
Als er fabelachtige rendementen worden beloofd, weet u dat er iets niet in de haak is. Een rendement van 10 tot 15 procent terwijl de beurs al maandenlang klappen krijgt, is zeker niet vanzelfsprekend. Zeker als dat rendement 'gegarandeerd' wordt, zou er een alarmbel moeten afgaan.
Wees op uw hoede voor onbekenden die u ineens een interessant beleggingsvoorstel doen. Vaak gebeurt het ook dat dergelijke fraudeurs heel langzaam in uw persoonlijk leven infiltreren via uw vriendenkring of sportvereniging,… om zo de drempel te verlagen.
Val niet voor het argument 'nu of nooit'. Door strakke deadlines op te leggen proberen fraudeurs vaak een overhaaste beslissing af te dwingen.
Piramidefraudeurs doen vaak geheimzinnig over hun activiteiten en zullen aanvankelijk geen informatie willen doorspelen via telefoon of mail. Als ze dan bijeenkomsten organiseren en pas informatie verstrekken tot u daadwerkelijk bent toegetreden tot hun 'club', dan moet dat een belangrijk alarmsignaal zijn. Zeker als daarbij ook nog eens druk wordt uitgeoefend.

Geen opmerkingen: