zaterdag 7 maart 2009

Ontsnappingen


Gevangenen verzinnen de gekste manieren om weer vrij rond te kunnen lopen.
Bewakers van de gevangenis in het Belgische Verviers controleerden vorige week de cel van Scheptim M. en Kassim G., maar het tweetal bleek spoorloos verdwenen. De celgenoten gingen er op de
‘klassieke manier’ vandoor door met een schroevendraaier een groot gat in de muur te maken en daarna langs aan elkaar geknoopte lakens naar beneden te glijden.
Zolang er mensen achter de tralies worden gezet, bestaan er ook ontsnappingen.
En daar zitten spraakmakende, spectaculaire of opvallende gevallen tussen.
Boekenkist
De ontsnapping van Hugo de Groot uit het Slot Loevestein in 1621 is misschien wel de bekendste ooit. De rechtsgeleerde zat een levenslange gevangenisstraf uit, maar mocht wel studeren in zijn cel. Daar maakte hij op 22 maart 1621 dankbaar gebruik van door zich te verschuilen in de boekenkist. Deze werd gebruikt om nieuwe boeken te brengen en de oude weer mee terug te nemen. De bewakers vergaten de kist te controleren en Hugo de Groot werd Slot Loevestein uitgedragen. Na zijn ontsnapping kamden ruiters de regio uit, maar De Groot was op dat moment al uren op vrije voeten. Hij wist naar Parijs te vluchten.



Helikopter
Vincent Gomez ontsnapte begin april 2007 uit de gevangenis van het Belgische Lantin op een manier die regelrecht
uit een Hollywood-film lijkt te komen. Handlangers van de gevangene gijzelden in Sint-Truiden een piloot van een helikopter. Ze bedreigden hem met granaten en dwongen de piloot te landen op de binnenplaats van de gevangenis. Gomez sprong aan boord, waarop de helikopter even later in een veldje landde op een halve kilometer van de gevangenis.


Glibberende door de tralies
Een gevangene van de zwaarbeveiligde gevangenis
C-Max in Pretoria (Zuid-Afrika) slaagde erin zich te bevrijden door zich helemaal met olie in te smeren. De zware crimineel Ananias Mathe wist de handboeien van zijn handen te laten glijden en zich met behulp van twee bedspijlen door een raampje van 60 bij 20 centimeter te wurmen. Door zijn kleren en de lakens van zijn bed aan een bedspijl te binden kon hij naar de vrijheid afdalen.
De politie omschreef de 28-jarige voormalige Mozambiquaanse soldaat als een schriel, klein kereltje. Toch zat hij in voorarrest wegens 51 aanklachten voor moord, verkrachting, gijzeling en gewapende overvallen. Deze ‘lichte’ zware jongen kon drie weken later weer
achter de tralies worden gezet.
.

Vrij gefaxt
Gevangenisbewaarders in de Amerikaanse staat Kentucky lieten een 19-jarige jongen gaan, nadat zij via de fax
een bevel tot zijn invrijheidstelling hadden ontvangen. het personeel zal de volgende keer wel iets beter naar de brief kijken, want het bevel was door vrienden van de 19-jarige in elkaar gezet en verstuurd vanuit een kruidenierswinkel. Er stond geen briefhoofd boven het document en het stond vol met taalfouten.
Toen de vergissing ontdekt werd, startte de politie een speurtocht. De ontsnapte bleek gewoon thuis bij zijn moeder te zitten. Justitie in Kentucky was razend, maar de gevangenisdirecteur wimpelde de zaak af met: ‘Het is niet mijn taak om de echtheid van de fax te controleren.


Ontsnapping uit Alcatraz
De beruchtste gevangenis ter wereld is waarschijnlijk Alcatraz. Het eiland in de Baai van San Francisco was van 1934 tot 1963 in gebruik als zwaar beveiligde gevangenis. Officieel is er nooit iemand ontsnapt, maar waarschijnlijk is het drie mannen toch gelukt om levend weg te komen in een opblaasbaar vlot gemaakt van
aan elkaar gelijmde regenjassen. Enkele spullen van Frank Morris en de broers John en Clarence Anglin zijn terug gevonden op Angel Island. Officieel gaat men er vanuit gegaan dat ze verdronken zijn.
Ook deze ontsnapping is verfilmd: Escape from Alcatraz. Vorig jaar probeerde medewerkers van het programma ‘Mythbusters’ de ontsnapping na te spelen. Zij leverden het bewijs dat het wel degelijk mogelijk was om levend de wal te bereiken. Een jaar na de ontsnapping van 1962 is Alcatraz gesloten.


Een paar ontsnappingen, wordt vervolgd!

Geen opmerkingen: