donderdag 12 maart 2009

Farid...


De cipiers van de gevangenis van Namen zijn vandaag, zoals ze hadden aangekondigd, beginnen te staken. Ze protesteren tegen de komst van Farid 'Le Fou' Bamouhammad. Er staat een stakerspost voor de gevangenis.
Op die manier maken ze van Farid een vedette!
In verschillende Vlaamse gevangenissen is zijn verblijf probleemloos verlopen!
Cipiers (ik noem ze ook maar zo) zijn blijkbaar beter opgeleid in Vlaanderen.
De Naamse cipier heeft weinig respect voor zichzelf, zomaar staken omdat één gedetineerde hun de baas kan!
Laat ze in geval van nood een matrak gebruiken (zonder dat de directie vuur spuwt) hoewel als ze Farid op een bepaalde wijze behandelen kunnen ze zich gewoon veilig stellen zonder enig geweld.
Als je de commentaren leest op de fora van o.a. HLN lees je de minachting voor de cipier, terwijl het mensen zijn die de meest veelzijdige job uitoefenen, ze zijn de directe lijn tussen de gedetineerde en de buitenwereld.
De zwaarste misdadiger heeft respect voor de integere cipier, ik praat niet over mensen die geestesziek zijn, maar het besef is er van beide kanten, cipier en gedetineerde leven in één wereld.
Spijtig dat die van Namen een deuk brengen in het blazoen van de gewone penitentiaire beambte die zijn job uitvoert met hart en ziel, die er is voor de gedetineerde.
Je bent altijd op je hoede, maar je komt onbevooroordeeld de gevangene tegemoet, je zorgt voor je veiligheid, uiteraard neemt dit tijd in beslag, maar als je die tijd neemt kan je makkelijk Farid of een andere 'zware' gast zijn tijd laten uitzitten zonder dat er geweld aan te pas komt, integendeel, door je handelswijze maak je niemand verbitterd wat de veiligheid van iedereen ten goede komt want ook voor Farid komt de dag dat hij de poort uitwandelt.
Laat hem niet buiten met het idee dat hij meer is dan een andere gedetineerde, dat 'men' bang van hem is.

Geen opmerkingen: