Georges Nicolis, die voor de Brusselse balie werkt, kreeg vijftien dagen geleden een man over de vloer om met hem te praten over zijn 'kleine probleempjes'. De cliënt kwam om raad vragen over een zaak van internationale autozwendel waarbij gestolen Belgische wagens betrokken zijn.

De advocaat trok naar het Justitiepaleis om daar het volledige dossier bij de griffier in te kijken. De ijverige meester ploos de vijf kartonnen dozen van a tot z uit. Tot zijn grote verbazing ontdekte hij dat er een grijze Volkswagen Sharan op de lijst stond. Net dezelfde die bij hem werd gestolen tijdens de zomer van 2007 in Sint-Pieters-Woluwe. Enig opzoekwerk bracht aan het licht dat het weldegelijk om zijn eigen auto ging.

Advocaat Nicolis, die in Anderlecht woont, was op het moment van de feiten op vakantie in Griekenland en hij had zijn auto bij zijn schoonbroer achtergelaten in de Sint-Pieters-Woluwe. Hij dacht dat zijn wagen er veiliger zou zijn.

Geheel volgens de regels heeft meester Nicolis zich van de zaak teruggetrokken en heeft hij die overhandigd aan een andere advocaat. 'Ik heb de reden voor die plotselinge overdacht niet aan mijn confrater verteld', zegt de advocaat. 'Aan mijn voormalige cliënt heb ik ook niets gezegd. Hij moet zich afgevraagd hebben wat de oorzaak voor die verandering is. Maar normaal gezien kent hij de reden niet.'

Georges Nicolis vertelde het verhaal aan andere advocaten, die er hartelijk mee kunnen lachen. Maar zelf lacht hij toch een beetje groen omdat hij zijn wagen nog steeds niet terug heeft.