dinsdag 8 december 2009

Waar is de eerste steen?


Meer dan 1.000 geesteszieken in onze cellen, 1 op de 10 gevangenen is geïnterneerd.

NVT - Voor het eerst zitten er meer dan duizend geïnterneerden in onze gevangenissen. Dat betekent dat één op de tien gedetineerden psychiatrisch gestoord is. 'Een situatie waar we totaal niet op voorbereid zijn', zegt Laurent Sempot van het Directoraat-Generaal van het Gevangeniswezen.
In 2006 zaten er nog 862 geïnterneerden in onze gevangenissen, maar intussen is hun aantal fors gestegen: van 965 in 2007 over 994 in 2008 tot 1.070 in september van dit jaar. Voor het eerst in de geschiedenis is de kaap van duizend overschreden. En het zal er niet meteen op beteren. Verwacht wordt dat het aantal geïnterneerden zeker nog tot 2012 - wanneer de nieuwe psychiatrische instellingen in Gent en Antwerpen de deuren zouden moeten openen - met enkele honderden zal toenemen.
Volgens Laurent Sempot van het Directoraat-Generaal van het Gevangeniswezen zijn de gevangenissen niet voorbereid op die toename. 'Noch qua infrastructuur, noch qua personeel', zegt Sempot. 'Wij zijn gevangenissen, geen psychiatrische ziekenhuizen. Er zijn al initiatieven genomen die de situatie effectief vooruit hebben geholpen, maar het blijft onvoldoende. Nog te veel geïnterneerden blijven problematisch lang in de gevangenis.'
Reden daarvoor is dat het aantal beschikbare plaatsen in de privé-instellingen de laatste jaren drastisch is afgenomen. Maar minstens zo opmerkelijk: meer en meer instellingen weigeren automatisch elke geïnterneerde. Daardoor belanden ze sowieso in de gevangenis, waar ze in de meeste gevallen ook jaren blijven zitten zonder enige vorm van behandeling. Ze krijgen nauwelijks een psychiater te zien en worden rustig gehouden met medicamenten.
Een aantal gevangenissen in ons land beschikt over een speciale psychiatrische vleugel, maar ook die zitten intussen overvol. Met alle gevolgen van dien: het merendeel van de geïnterneerden belandt in een cel, waar ze samen worden opgesloten met gewone gedetineerden. Net dat brengt extra spanningen en soms zelfs explosieve situaties met zich mee. 'Niet alle geïnterneerden zijn gelukkig van hetzelfde kaliber, maar nu en dan gebeurt het dat er eentje uit de bol gaat', bevestigt vakbondstopman Luc Neirynck (ACV). 'De meeste geïnterneerden horen simpelweg niet thuis in een gewone cel.'
De cipiers proberen zich intussen te behelpen, onder meer door stoomcursussen 'hoe beter omgaan met geïnterneerden' te volgen. 'Maar die mensen zijn daar niet voor opgeleid', zegt gerechtspsychiater Chris Dillen (VUB). 'Een vijfdaagse opleiding is niet vergelijkbaar met een opleiding van drie, vier jaar voor psychiatrisch verpleegkundige. Een geïnterneerde zou minstens af en toe een psychiater moeten zien voor een gespreksbehandeling, maar het enige dat ze meestal krijgen, zijn medicamenten om hun agressie te onderdrukken.'
Een speciale Commissie ter bescherming van de Maatschappij buigt zich om het half jaar over het lot van de geïnterneerden. Maar veel meer dan een formaliteit is dat volgens Dillen niet. 'De psychiatrische rapporten waarop die commissie zich moet baseren, zijn dikwijls niet nauwkeurig genoeg om mensen zomaar genezen te verklaren. En zolang er geen gespecialiseerde instelling is die een plaats vrijheeft, zijn ze gedoemd om gewoon in hun cel te blijven.'
Justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) liet in een parlementair antwoord aan Open VLD-senator Paul Wille al weten op de hoogte te zijn van de schrijnende situatie. Maar De Clerck maakt zich sterk dat de nieuwe instellingen in Gent en Antwerpen zonder fout klaar zullen zijn in 2012. Daarnaast trekt de regering de komende vier jaar telkens 3,82 miljoen euro extra uit om minder gevaarlijke geïnterneerden in private instellingen op te kunnen vangen.
De minister van justitie is op de hoogte, dat is al heel wat!
Jarenlang al zijn de opeenvolgende ministers op de hoogte!
Het is vijf voor twaalf, de beloofde gespecialiseerde gevangenissen moesten al lang in gebruik zijn, doch blijkbaar is de eerste steen zoek!
Dit beleid is een ware schande, een land dat niet eens de nodige psychiatrische zorg kan besteden aan geïnterneerden kan zich geen beschaafd land noemen.
Een modale penitentiaire beambte die hart heeft voor zijn job heeft al de handen vol met 'normale' gedetineerden.
Zonder fout in 2012 zullen er dus twee instellingen klaar zijn.
Eerst zien en dan geloven zei de blinde.
Suzanne.

Geen opmerkingen: