woensdag 23 december 2009

Champagne... ja. Drugs... nee.


Hersenen blowende schizofrenen krimpen sneller
Het hersenvolume van mensen die lijden aan schizofrenie en cannabis gebruiken, neemt sterker af dan van niet-gebruikende patiënten. Het is niet bekend of het gebruik van cannabis oorzaak of gevolg is van de afname van het hersenvolume. Dat meldt UMC Utrecht vandaag op basis van onderzoek door psychiater Monica Rais.
Twee groepen
Rais onderzocht schizofreniepatiënten die wel cannabis gebruiken, schizofreniepatiënten die niet gebruiken en een groep gezonde mensen. In vijf jaar tijd testte zij deze mensen twee keer met behulp van MRI-scans. Uit de scans blijkt dat het hersenvolume sterker daalt bij patiënten die de drug wel gebruiken.
Genetische aanleg
Rais concludeert wel dat het negatieve effect van cannabisgebruik op het verloop van de ziekte deels kan worden verklaard door het afgenomen hersenvolume. Ze roept psychiaters dan ook op patiënten en jonge mensen in het algemeen te waarschuwen voor de mogelijke risico's van cannabisgebruik. Bij mensen met genetische aanleg voor schizofrenie kan cannabisgebruik het ontstaan van de ziekte vervroegen en psychosen oproepen.
Het onderzoek is vrijdag jl. in het wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Psychiatry gepubliceerd. (novum/ka)
.

Ontkurk liever een fles champagne.

Geen opmerkingen: