zondag 13 december 2009

De top 20

  1. HEROÏNE Sterk verslavende harddrug die je kan roken of spuiten. Brengt de gebruiker in een euforische roes-'beter dan een orgasme'-. Bij een overdosis kan de ademhaling stilvallen.
  2. COCAÏNE Sterk stimulerend middel dat wordt gesnoven of gerookt. Maakt je euforisch en extra alert. In principe word je er niet lichamelijk afhankelijk van, maar er is een sterke geestelijke afhankelijkheid.
  3. BARBITURATEN Slaap- en kalmeringsmiddelen, zeer verslavend. het lichaam went er snel aan, na twee weken heb je al hogere dosissen nodig om hetzelfde effect te bereiken.
  4. STRAATMETHADON Methadon wordt medisch voorgeschreven als vervangmiddel voor wie wil afkicken van heroïne, maar illegaal verkochte methadon wordt vaak verdund met andere ingrediënten van dubieuze herkomst. Dardoor is het moeilijk in te schatten hoe groot de dosis is.
  5. ALCOHOL Op lange termijn brengt het onherroepelijke schade toe aab hart, lever en maag. Kan borst- en slokdarmkanker veroorzaken.
  6. KETAMINE Wordt normaal gebruikt als kalmeringsmiddel voor paarden. verdooft de pijn, maar is vooral populair vanwege de sterke hallucinogene effecten.
  7. BENZODIAPINES Verzamelnaam voor kalmeringsmiddelen als valium, temesta of rohypnol. In combinatie met alcohol zijn benzo's vaak dodelijk.
  8. AMFETAMINE Speed. Geeft een gevoel van energie en zelfverzekerdheid. Zeer verslavend. Kan leiden tot paranoia, depressie, paniekaanvallen.
  9. TABAK Recente studies hebben aangetoond dat sigaretten roken over een langere periode de levensverwachting met gemiddeld tien jaar vermindert.
  10. BUPRENORFINE Heeft dezelfde werking als methadon. Wordt vaak illegaal gebruikt wegens zijn euforische en hallucinogene effect.
  11. CANNABIS In kleine dosissen werkt het relaxerend en pijnstillend, maar grote hoeveelheden kunnen paranoia en geheugenverlies veroorzaken.
  12. SOLVENTEN Lijm, ether, verdunners, ontvlekkers... Worden vooral door jonge en arme mensen gebruikt. In ons land liepen enkele jongeren onlangs zware brandwonden op toen ze aanstekersgas opsnoven en er een ontploffing ontstond.
  13. 4-MTA Pil gebruikt als vervanger voor xtc, maar minder krachtig. daardoor ga je er meer van nemen en wordt het risico op overdosissen juist hoger.
  14. LSD Meestal gebruiikt in de vorm van minipostzegeltjes waarop vloeibare lsd is gedruppeld. Versterkt de emoties, verandert de beleving van tijd en ruimte en veroorzaakt vooral visuele hallucinaties. je begint te 'trippen'.
  15. METHYLPHENYL Pillen. Worden normaal gebruikt voor de behandeling van ADHD (methylphenyl is het werkzame bestanddeel in rilatine). In drugsmilieus verpulverd tot poeder en opgesnoven.
  16. ANABOLE STEROÏDEN Spieropbouwend middel. Kan agressief en gewelddadig maken.
  17. GHB Vloeibare xtc. Kan dodelijk zijn in combinatie met alcohol.
  18. XTC 'Liefdespil' Hallucinogeen middel, afgeleid van amfetamine, dat een gelukzalig, verliefd gevoel teweegbrengt.
  19. ALKYLNITRATEN Poppers. Niet-verslavende drug die direct uit de fles wordt gesoven en kortstondige high veroorzaakt.
  20. QAT Stimulerend kruid, ook Afrikaanse sla genoemd. Wordt gekauwd. Veel gebruikt in de Somalische gemeenschap, die in Groot-Brittannië vrij omvangrijk is.

3 opmerkingen:

Harold zei

Suzanne,
Je zult mij nooit betrappen op het bagatelliseren van het gebruik van drugs. Ik was vele jaren werkzaam in de verslavingssector en heb me altijd bezig gehouden, met 'de verslaafden' zelf tot de intdekking te brengen dat het voor hen goed zou zijn om te stoppen met gebruik. En velen zijn ook gestopt. Ik heb vele levens zien verkloten, mensen zijn gesneuveld en sneuvelen nog. In Nederland kan en mag maeer dan elders, en dat zag en zie je ook in de zgn. professionele 'drugshulpverlening.' Na het verstrekken van Methadon als 'onderhoudsdosering' zijn de autoriteiten er in hun waan toe overgegaan om Heroine weer als 'medicijn' te erkennen en te verstrekken.

Als het al hulpverlening genoemd mag worden is het 'palliatieve' hulp voor afgeschreven mensen. Als een vorm van tegenbeweging ontstaan er nu zelfhulpgroepen. Dat geeft in tegenstelling tot de meeste gesubsidieerde professionele hulp van nu, enige hoop. Dope killt alle hoop.

Suzanne zei

Je hebt gelijk, de reeks is pas gestart, dus je zult je hart kunnen ophalen en naar ik hoop veel reageren want het is interessant de mening van een expert te lezen.
Suggesties welkom.

Anoniem zei

Het ziet er goed uit, ik zal zeker de volgende artikels lezen.
Zeg nee tegen drugs!
Mev. VADH