dinsdag 24 november 2009

Nieuw ???



Nieuw? Net alsof het warm water opnieuw werd uitgevonden!
In de meeste gevangenissen hebben penitentiaire beambten wapenstokken, beschermkledij en hebben ze een opleiding gekregen om interventies te kunnen uitvoeren zonder onnodig geweld.
Het enige dat tot nog toe niet voorhanden is, is de beruchte pepperspray.
Tot op heden hebben penitentiaire beambten hun taak kunnen vervullen zonder defence spray.
Politieoptreden (zeldzaam) heeft nooit tot mishandeling geleid.
Uiteraard is de politie niet op de hoogte van alle taken die voorbehouden zijn aan de bewaking, als ze wegens staking de pb's vervangen doen ze enkel het hoogstnodige, ze zorgen dat aan de basisbehoeften van de gedetineerden kunnen voldaan worden.
Wat gebeurde in Vorst wordt momenteel onderzocht.
Als er geweld gebruikt werd moeten de agenten die daar verantwoordelijk voor zijn gestraft worden.
In elk beroep vind je 'rotte appels'.
Geen enkele pb zit er op te wachten om eens een gedetineerde te mishandelen, per slot moeten ze met elkaar leven in een gesloten wereldje.
Als er een gedetineerde naar een isoleercel moet is dat om de veiligheid van hemzelf en anderen te verzekeren.
Het gaat evenwel niet op om als 'cipier' de pispaal te zijn van bepaalde gevangenen die er een hobby van maken om de cipier uit te schelden, te bespuwen, te bedreigen...
De meesten beseffen dat het niet de schuld van 'de cipier' is dat ze in de gevangenis zitten, als ze een tuchtrapport krijgen, en ze weten dat het terecht is, aanvaarden ze dat.
Het is meestal rustiger in dan buiten de gevangenis, beide partijen weten dat ze dagdagelijks samen moeten leven, het is ook een feit dat elke beambte zijn of haar karakter en manier van werken heeft, ook daar kan de gedetineerde mee leven, wetende dat om de acht uur er een andere van dienst is.
Wederzijds respect moet wederzijds verdiend worden.

1 opmerking:

Anoniem zei

mmmmjaaa, ik vind het tof van Dhr Meurisse dat hij zo positief is over de pb's. Wapens en samenleven met gedetineerden, ik alvast heb er zware bedenkingen bij. Het kan misbruikt worden en ook kan het tegen je gebruikt worden. Ok, het geweld mag dan toenemen, ik werk nu een zestal jaar in het gevangeniswezen en blijf het gevoel hebben dat je met diplomatie en soms eens streng te zijn toch meer bereikt dan mensen te provoceren, want wapens...provoceren nu eenmaal, het zal geweld uitlokken, dat is toch wat ik ervan denk. Marleen