dinsdag 22 juni 2010

Song-of-love-hate


Morgen: kijk!
zegt de man met de verrekijker
het geweer is altijd onschuldig

wanneer de namen
- ik zal ze niet noemen -
met bosjes uit de bomen vallen
zet maar wat verse koffie
wacht, ik maak je wapen schoon

Wie hier geen haat draagt
door alle leven is vergeten
maakt bedden op en leurt
in laptops & in zorg voor
de vierdelige medemens
en diens toonloos gekerm, het aftandse ervan
gekruisigd tot in de derde graad
besnijdt ziel en lichaam

Wie hier geen haat draagt

Een ras is veredeld
een volk onderwerp van duurzame verheffing
slechte verliezers bouwen jaar na jaar
vernielzuchtige muurtjes en vogelverschrikkers
ik vlucht: de metronomen
in hun stembanden… laat ons
morgen en overmorgen
de appetijt van een onschuldig geweer

Eric Rosseel

vrijdag 18 juni 2010

Een zee is dood...


This may be one of the scariest photos to come out of the gulf oil volcano disaster yet. How sad. The Gulf of Mexico will never be the same again. It is now a dead sea.
AP Photo of Orange Beach, Alabama.

Vijftig verslaafde schrijvers - Nieuws - Boeken - Knack Boekenburen


Justitie in België


Cipier Patrick De Backer, die tien jaar geleden aan de dood ontsnapte toen gangsters zijn celwagen onder vuur namen, riskeert naast zijn schadevergoeding te grijpen omdat het gerecht zijn strafdossier is kwijtgespeeld. Dat schrijven de Coreliokranten.

De feiten dateren van begin 2001. Penitentiair beambte Patrick De Backer uit het Oost- Vlaamse Eine zat toen achter het stuur van een celwagen waarmee hij een tiental gevangenen van het Gentse gerechtsgebouw naar de gevangenis aan de Nieuwewandeling vervoerde.

Aan de Gentse Coupure werd hij klemgereden door twee auto's met Franse nummerplaten. Twee gangsters sprongen uit de auto's en openden het vuur. De Backer kreeg een geweerloop tegen het hoofd geduwd en werd verplicht de celwagen te openen. De gangsters bevrijdden twee kompanen en sloegen op de vlucht richting Frankrijk.

De Backer en de begeleidende agenten bleven ongedeerd, maar de psychologische gevolgen van de overval wegen zwaar door. Zo kon De Backer anderhalf jaar lang niet werken en moest hij van job veranderen.

Na jaren procederen hoopte hij toch op een schadevergoeding. Maar zelfs dat is nu zo goed als uitgesloten, omdat het strafdossier spoorloos is verdwenen.
(belga/sam)

woensdag 16 juni 2010

Justitie betaalt verwijdering tatoeages gedetineerden.


Gedetineerden in ons land kunnen hun tattoo goedkoop laten verwijderen. Zij moeten slechts tien procent van de behandeling betalen, Justitie betaalt de rest.

De gevangenen kunnen opvallende tattoos met dure lasertherapie laten verwijderen. In de gevangenissen is er heel wat interesse, maar de maatregel stuit op kritiek. Zo betaalt Justitie negentig procent van de lasterbehandeling. De overheid betaalt de medische verzorging van gevangenen omdat zij enkel voor dringende medische hulp beroep kunnen doen op de ziekteverzekering.

Justitie beroept zich op een bijkomende opdracht om de laserbehandeling te betalen: "bijdragen aan de re-integratie van de gedetineerden". De tatoeage moet zichtbaar en aanstootgevend zijn.

Ook de behandelingen van de aanvragen krijgt kritiek te slikken. De gevangenisdirecties moeten advies uitbrengen over elke aanvraag, maar daarbij hanteren niet alle directeurs dezelfde criteria. In sommige gevangenissen worden gevangenen aangemoedigd om hun kans te grijpen en in andere gevangenissen wordt de behandeling zelfs niet vermeld.

De laserbehandeling is langdurig en kostbaar. Voor één tatoeage zijn zo'n tien consulten nodig, wat op 2.000 à 2.500 euro neerkomt.

... Ik kreeg echter het idee, zij het op een moment van niet-karakteristieke zwakheid, dat de gevangenis waar ik werk zijn onvrijwillige gasten de mogelijkheid zou moeten bieden hun tatoeages te verwijderen. Uiteindelijk zouden zelfs recidivisten beter aan eerlijk werk geholpen kunnen worden zonder hun Kaïnsteken.

Maar toen schoot me te binnen dat elk beleid zijn onbedoelde consequenties heeft.

Als tatoeages in de gevangenis gratis verwijderd zouden worden, dan zouden mensen met tatoeages alleen al misdaden begaan om deze kans te grijpen. En dan zou het verband tussen tatoeages en criminaliteit nog sterker worden dan het al is.

Bron: Theodore Dalrymple in zijn boek 'Leven aan de onderkant' pag. 76

zaterdag 12 juni 2010

Youp van 't Hek: Breekpunt




Breekpunt
Waarom ik op Geert Wilders gestemd heb? Omdat hij wars is van het Haagse gekonkel. Hij doet wat hij belooft. We zijn klaar met die draaikonten van de PvdA en het CDA, die uit regeergeilheid hun standpunten binnen de kortste keren aanpassen. Dat hebben we gehad. Nieuwe politiek willen we! Doen wat je zegt.

Breekpunt was dan ook het nieuwe codewoord bij de afgelopen verkiezingsdebatten. Tot nu toe kende ik die term alleen uit het tennis, hoewel ik er bij Joran van der Sloot de laatste tijd ook een paar keer aan moest denken. De nekwervel als breekpunt. Maar dit onderwerp is me eerlijk gezegd te tragisch en te gruwelijk om grappig over te doen. Er zijn grenzen. Hoewel? Afgelopen week zag ik mijn collega's van Koefnoen lol trappen over de vrouw van Job Cohen in haar rolstoel. Lang geleden dat ik me zo voor mijn vak heb geschaamd.

Terug naar het politieke breekpunt. Dat is een punt waarover niet valt te steggelen. Dat beloof je. Daarom stemmen ze op je. De hypotheekrenteaftrek was voor een paar partijen zo'n breekpunt. Voor anderen was het de homoseksualiteit. Meneer pastoor mag alleen aan kleine meisjes en niet aan jongetjes likken! Voor Geert Wilders was het onder andere de AOW-leeftijd. Die blijft op 65! Ook om die reden heb ik op de PVV gestemd. Op mijn 65ste wil ik echt uitgewerkt zijn. Tot die tijd mag ik de Limburgse Mozart graag beledigen, maar daarna is het klaar. Geen dag langer. Dat heeft Geert me gegarandeerd.

En wat ik achteraf heel prettig vind aan Geert is dat hij etnische registratie in zijn verkiezingsprogramma heeft opgenomen. Eerlijk gezegd wist ik dat niet, maar de neger Humberto Tan wees mij daar donderdagavond op. Geert wil dat achter iemands naam Antilliaan, Turk of Marokkaan komt te staan. Vind ik mooi. Ik denk dat Turken trots zijn op hun afkomst, net als Marokkanen. Dus dat ze blij zijn met deze registratie. Achter mijn naam komt niks. Of toch het woordje blank? Ariër mag ook. Ben ik trots op. Heerlijk dat zwart op wit staat wie je bent! En het wordt voor Joden verboden om Carglass te bellen om je sterretje te laten verwijderen.

Nu Geert de AOW-leeftijd heeft laten vallen, is Rutte vast wel bereid om de etnische registratie door te voeren. Wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen! Daarbij is het wel prettig als alles in kaart is gebracht. En achter Joran zetten we gewoon Antilliaan. Nederlanders doen dit soort dingen namelijk niet!

Droomde vannacht dat het Nederlands elftal wereldkampioen werd. Niet zozeer door Robben, Van der Vaart en Van Persie, maar vooral door Affelay en Boulahrouz. Affelay werd topscorer en Bouhlarouz was de rots in de Hollandse defensie. Hij kleineerde in de finale Messi en scoorde ook nog eens de laatste beslissende penalty. Alle oranje versierde burgermanshuisjes trilden op hun grondvesten. Maxima (Argentijnse) jokte dat ze echt alleen voor Nederland was. Alex (halve Duitser) vertelde dat ze op de tribune ook wel een beetje voor de Argentijnen juichte. Ze versprak zich namelijk een keer. In mijn droom werd het Nederlands elftal gehuldigd in een laveloos Amsterdam. De volgende dag lag er meer rotzooi op straat dan na drie Koninginnedagen. Dit werd geduldig opgeruimd door een ploeg van vierhonderd vuilnismannen (Marokkanen, Turken, Liberianen, Egyptenaren en Albanezen) aan wie gevraagd werd of ze na het drinkgelag geen kater hadden. Het antwoord was nee omdat ze allemaal moslim waren. Affelay en Boulahrouz waren niet bij de huldiging omdat ze door hun verblijf in Zuid-Afrika nog niet etnisch geregistreerd waren. Ze waren op Schiphol onmiddellijk aangehouden en voorlopig vastgezet. "Omdat het voor iedereen geldt", verdedigde vicepremier Wilders de arrestatie van de beide Nederlanders. Toen men vroeg waarom de procedure op Schiphol zo lang duurde, antwoordde Geert dat de voetballers de meneer van de douane niet goed verstonden. Waarom niet? Hij kwam namelijk uit Limburg.

http://weblogs.nrc.nl/youp/2010/06/12/breekpunt/

woensdag 9 juni 2010

Nooit gehoord van een waarheidsserum Amerika?



Amerikaanse dokters hebben na 11 september 2001 experimenten uitgevoerd op gevangenen die verdacht werden van terrorisme terwijl ze door de CIA werden ondervraagd. Dat staat in een rapport van de organisatie Physicians for Human Rights (PHR). De organisatie vraagt een onderzoek.



Waarheidsserum is een populaire naam voor een farmacon dat gebruikt wordt om accurate informatie te verkrijgen van een onwillig persoon, meestal door de politie, een veiligheidsdienst of een militaire organisatie.

dinsdag 8 juni 2010

Verkiezingen

Heeft een gevangene, iemand in voorhechtenis stemrecht?

Om deel te nemen aan de stemming mag men zich niet bevinden in één der gevallen van uitsluiting of schorsing van het stemrecht die bij de wet zijn bepaald. De uitsluiting van het kiesrecht is definitief en is het gevolg van een veroordeling tot een criminele straf (doodstraf, dwangarbeid, hechtenis of opsluiting).

De schorsing van het kiesrecht houdt in dat een persoon gedurende een bepaalde periode zijn stemrecht niet kan uitoefenen als gevolg van een onwaardigheid (veroordeling tot een gevangenisstraf van tenminste vier maanden, behalve in geval van inbreuk op de artikelen 419 en 420 Strafwetboek (zijnde onvrijwillige slagen en verwondingen) of onbekwaamheid (onder andere mentaal gestoorden).

Artikel 147 bis, 4° van het Algemeen Kieswetboek stelt echter dat de kiezer die de dag van de stemming ten gevolge van een rechterlijke maatregel in een toestand van vrijheidsbeneming verkeert de mogelijkheid heeft om een andere kiezer te machtigen om in zijn naam te stemmen. Dit zal dus het geval zijn voor voorhechtenis of een gevangenisstraf van minder dan vier maanden.
De directie van de inrichting waar de betrokkene zich bevindt, moet schriftelijk bevestigen dat de kiezer in kwestie op de dag van de verkiezing van zijn vrijheid is beroofd.

Bovendien stelt artikel 207, tweede lid van het Algemeen Kieswetboek dat de personen die op de dag van de verkiezing krachtens een rechterlijke of administratieve beslissing van hun vrijheid beroofd zijn, geacht worden onmogelijk aan de stemming te kunnen deelnemen, en dit als reden van de niet-naleving van de stemplicht aan de vrederechter kunnen laten weten.

(Kieswetboek artikel 147 bis, 4°; art 207)

zondag 6 juni 2010

De vergeetput anno 2010


Wat vernam ik daarnet via de telefoon uit Tilburg?
Weer een gedetineerde van wie de partner afgehaakt heeft.
Het is gewoon onmenselijk en het is een kweekplaats voor tijdbommen!
Gezinnen vallen uiteen, want het is verdorie uren ver om er op bezoek te gaan.
Voor iemand me van racisme beschuldigt zou ik vragen eerst goed na te denken, gedetineerden uit landen als Polen, Rusland (om het bij de blanken te houden) krijgen geen bezoek noch in België noch in Nederland, dus voor hen maakt het niet uit en toch stuurt het beleid Belgen naar ginder, deze mensen zijn quasi afgesneden van hun familie.
Is er dan geen enkele journalist bereidt dat eens aan te kaarten?
Geen enkele politieker die daar een punt van maakt?
De rechter veroordeelt, waarom moet daar extra straf bijkomen?
Kinderen vervreemden van hun papa, het is al moeilijk genoeg als hij in een Belgische gevangenis verblijft maar hier is het bezoek-vriendelijker.
Een gedetineerde die een dag 'vrij' heeft moet eerst naar Wortel vanaf de vrijdag waar hij dan verblijft tot hij op maandag een paar uur buiten kan, dan terug overnachten in Wortel enz.
Miljoenen verspilde euro's.
Het geld voor de huur alleen al zou ruim voldoende geweest zijn een gevangenis hier bij te bouwen!
Dit is een schande, kan nu echt niemand eens het voortouw nemen en dat in de openbaarheid brengen?
Gedetineerden zijn ook mensen en ooit komen ze terug in de maatschappij, maar hoe?
Verlaten, alle contact kwijt, verbitterd...
Het is geen klaagzang tegenover het personeel ter plaatse,die mensen vallen best mee.
Het gaat erom dat wie familie heeft niet zover verwijderd mag worden, iedereen in het gevangeniswezen heeft de mond vol van "we mogen geen vervreemding van familie toestaan", wel dan wie doet er wat aan?
Politieke partijen die niets anders te zeggen hebben dan: "stem niet op die of die" maar geen enkel voorstel op welk gebied dan ook zouden eens met hun voeten terug op aarde moeten komen. Suzanne.

Vrede-gerecht?


Natuurlijk is het verkeerd een vrederechter neer te schieten, dat is een feit.
Vrederechters daarentegen promoten advocaten.
Voor een fait divers kan de zaak jaren aanslepen.
Ik kan er over meespreken.
Je bent volledig in je recht, je neemt een advocaat, die beslist ambtenaar te worden en zich laat schrappen bij de balie.
Dat verneem je pas een paar weken voor de zaak gepleit moet worden.
Maanden op voorhand (dus met voorbedachte rade) legt de advocaat zijn besluiten neer, zover geen probleem, je krijgt bericht van het vredegerecht dat je persoonlijk moet verschijnen want je advocaat is er geen meer.
Je gehoorzaamt en daar sta je dan, de tegenpartij heeft een advocaat, je krijgt de kans niet iets te zeggen, je krijgt toch een paar woorden uitgeperst om de vrederechter (die perfect op de hoogte was) te verwijzen naar de besluiten van je ex-advocaat.
Mevrouw, met zo'n slordig dossier werk ik niet, je moet maar een andere advocaat onder de arm nemen, en nog wat blablabla.
Je advocaat die er geen meer is heeft wel geïncasseerd, maar niet gepleit en daar sta je dan.
Geld en illusies armer.
Ondertussen gaan de maanden voorbij en nog steeds heb je geen recht op je rechten.
Ondertussen heb je een andere advocaat die als eerste feit de zaak liet verdagen, dus nog een paar maand uitgesteld.
De vrederechter heeft dus niet eens de moeite genomen het dossier te bestuderen, maw het kan haar niet schelen wie er gelijk heeft, het zal afhangen van welke advocaat het best pleit, niet van de waarheid.
Om vertrouwen te hebben in een vrederechter moet je of kapitaalkrachtig (en dan heb je ze niet nodig) ofwel een paar vijzen losstaan hebben.
Mijn vertrouwen in de rechtspraak is alvast onder nul gezakt, de integriteit van advocaten zo mogelijk nog dieper.
Maw het vertrouwen in de mensheid heeft zo'n averij opgelopen dat ik bijna niemand nog be- of vertrouw.

zaterdag 5 juni 2010

RIP Jan Wauters


De legendarische sportjournalist Jan Wauters is vandaag op 71-jarige leeftijd overleden.
Het was altijd weer een plezier om Jan Wauters te horen: die stem, die op radiogolven lijkt te dansen, dat zoekende praten van hem, dat woelwater van woorden.

donderdag 3 juni 2010

Rik Torfs is barman en serveert J


De verkiezingspropaganda... straks krijgen we een fles J&B zodat we ons de nodige moed kunnen indrinken om toch maar een bolletje te kleuren.

woensdag 2 juni 2010


Marec (bron: Dag Allemaal, 01/06/2010)

Qui vivra verra...

Er komen dit jaar nog 44 cipiers, 7 psychologen en 6 sociaal assisenten bij in de gevangenissen. Dat heeft minister van justitie Stefaan De Clerck (CD&V) beloofd aan de vakbonden van de gevangenisbewaarders. Die zijn dan ook gestopt met hun stakingsacties. Dat deelde De Clerck zelf mee.

Deze aanwervingen zijn tijdelijk. Later wordt bekeken of ze verlengd worden.

Daarnaast komen er ook structurele aanwervingen: 35 extra verpleegkundigen, 16 administratieve assistenten voor de griffies, 3 psychologen en 3 sociaal assistenten.

JDW