woensdag 16 juni 2010

Justitie betaalt verwijdering tatoeages gedetineerden.


Gedetineerden in ons land kunnen hun tattoo goedkoop laten verwijderen. Zij moeten slechts tien procent van de behandeling betalen, Justitie betaalt de rest.

De gevangenen kunnen opvallende tattoos met dure lasertherapie laten verwijderen. In de gevangenissen is er heel wat interesse, maar de maatregel stuit op kritiek. Zo betaalt Justitie negentig procent van de lasterbehandeling. De overheid betaalt de medische verzorging van gevangenen omdat zij enkel voor dringende medische hulp beroep kunnen doen op de ziekteverzekering.

Justitie beroept zich op een bijkomende opdracht om de laserbehandeling te betalen: "bijdragen aan de re-integratie van de gedetineerden". De tatoeage moet zichtbaar en aanstootgevend zijn.

Ook de behandelingen van de aanvragen krijgt kritiek te slikken. De gevangenisdirecties moeten advies uitbrengen over elke aanvraag, maar daarbij hanteren niet alle directeurs dezelfde criteria. In sommige gevangenissen worden gevangenen aangemoedigd om hun kans te grijpen en in andere gevangenissen wordt de behandeling zelfs niet vermeld.

De laserbehandeling is langdurig en kostbaar. Voor één tatoeage zijn zo'n tien consulten nodig, wat op 2.000 à 2.500 euro neerkomt.

... Ik kreeg echter het idee, zij het op een moment van niet-karakteristieke zwakheid, dat de gevangenis waar ik werk zijn onvrijwillige gasten de mogelijkheid zou moeten bieden hun tatoeages te verwijderen. Uiteindelijk zouden zelfs recidivisten beter aan eerlijk werk geholpen kunnen worden zonder hun Kaïnsteken.

Maar toen schoot me te binnen dat elk beleid zijn onbedoelde consequenties heeft.

Als tatoeages in de gevangenis gratis verwijderd zouden worden, dan zouden mensen met tatoeages alleen al misdaden begaan om deze kans te grijpen. En dan zou het verband tussen tatoeages en criminaliteit nog sterker worden dan het al is.

Bron: Theodore Dalrymple in zijn boek 'Leven aan de onderkant' pag. 76

Geen opmerkingen: