vrijdag 18 juni 2010

Justitie in België


Cipier Patrick De Backer, die tien jaar geleden aan de dood ontsnapte toen gangsters zijn celwagen onder vuur namen, riskeert naast zijn schadevergoeding te grijpen omdat het gerecht zijn strafdossier is kwijtgespeeld. Dat schrijven de Coreliokranten.

De feiten dateren van begin 2001. Penitentiair beambte Patrick De Backer uit het Oost- Vlaamse Eine zat toen achter het stuur van een celwagen waarmee hij een tiental gevangenen van het Gentse gerechtsgebouw naar de gevangenis aan de Nieuwewandeling vervoerde.

Aan de Gentse Coupure werd hij klemgereden door twee auto's met Franse nummerplaten. Twee gangsters sprongen uit de auto's en openden het vuur. De Backer kreeg een geweerloop tegen het hoofd geduwd en werd verplicht de celwagen te openen. De gangsters bevrijdden twee kompanen en sloegen op de vlucht richting Frankrijk.

De Backer en de begeleidende agenten bleven ongedeerd, maar de psychologische gevolgen van de overval wegen zwaar door. Zo kon De Backer anderhalf jaar lang niet werken en moest hij van job veranderen.

Na jaren procederen hoopte hij toch op een schadevergoeding. Maar zelfs dat is nu zo goed als uitgesloten, omdat het strafdossier spoorloos is verdwenen.
(belga/sam)

Geen opmerkingen: