'Het is elk jaar hetzelfde liedje', zegt Philip Van Hamme van politievakbond NSPV. 'Tegen het einde van het jaar beginnen alle gevangenissen één voor één te staken en mogen wij de job van cipier gaan uitoefenen.'
Ook vakbond VSOA is bijzonder kritisch voor de cipiers. 'Er waren duidelijke afspraken met de cipiersbonden, maar wij stellen vast dat het personeel nu toch eenzijdig in staking gaat zonder ordewoord van hun vakbonden.'
Op woensdag 27 oktober zitten alle politievakbonden nog een laatste keer samen met Justitie en daarna volgen er wellicht stakingen. 'U kan zich de chaos in de gevangenissen voorstellen in dat geval', waarschuwt VSOA.
De cipiers van de gevangenis in Nijvel, die sinds het afgelopen weekend in staking zijn, hebben maandagnamiddag beslist om hun actie voort te zetten. Ze voorzien ook acties buiten de gevangenis en overwegen enkele kruispunten in de stad te blokkeren. Het personeel protesteert tegen de overbevolking en het tekort aan medewerkers.
De cipiers in Brugge houden hun werkonderbreking minstens vol tot woensdagochtend 6 uur. In Doornik zou het werk vanaf dinsdag geleidelijk worden hervat.