zaterdag 2 oktober 2010

Omdat gedetineerden ook waardevolle mensen zijn...

"In Leuven Centraal willen we de menselijke waardigheid, de vrijheid - weliswaar in detentie - en de persoonlijkheid van de gedetineerde bevorderen. Dit beleid krijgt gestalte omdat gedetineerden mensen zijn en alle mensen waardevol zijn". Dat zei Guido Verschueren, directeur van de Leuvense Centrale Gevangenis, tijdens een symposium naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van de strafinrichting, waar circa 300 langgestraften opgesloten zitten.
 
Verschueren omschreef het beleid dat in Leuven Centraal werd uitgewerkt na de gevangenisopstanden in de jaren zeventig als "humanistisch". Met een ruim aanbod aan opleidingen en andere vormen van vrijetijdsbesteding wordt gepoogd de detentie zo zinvol mogelijk te maken. Dat gebeurt ook door allerhande contacten met de buitenwereld, met inbegrip van affectieve relaties. "Het respect voor de menselijke waardigheid van de gedetineerde is de rode draad. Contact en dialoog met de gedetineerde staan hierbij centraal."
 
Toch koestert de directie geenszins de illusie dat een gevangenisopsluiting iemand kan beter maken. "Misschien is dit wel een veel te hoog gegrepen ambitie. Wanneer wij er daarentegen in slagen een gedetineerde op een bepaald momenteel vrij te laten gaan zonder al te veel wrok ten aanzien van een negatieve periode in zijn leven, dan mag deze detentie als een 'succes' worden bestempeld", aldus Verschueren. (belga/dea)

Geen opmerkingen: