maandag 25 oktober 2010

Leger moet veiligheid in gevangenis Burgge garanderen.

West-Vlaams provinciegouverneur Paul Breyne vordert vanaf morgen een groep militairen op om de politie en civiele bescherming bij te springen in de gevangenis van Brugge. De cipiers van die instelling zijn al acht dagen in staking. Ze eisen meer garanties voor hun rustdagen en veiligheid. Eerder moesten al politiezones uit het hele land bijspringen.
Vanaf morgen zullen de politieagenten in de Brugse gevangenis bijstand krijgen van twintig militairen. Ze zullen tussen 6 en 22 uur posten bemannen die de veiligheid in de gevangenis moeten garanderen. De militairen zullen echter geen direct contact met de gedetineerden hebben. "Ze zullen gangen bewaken, uitkijkposten bemannen en deuren openen indien nodig", verduidelijkt Johan Debyser, kabinetschef van gouverneur Breyne.
 
Het opvorderen van het leger bij stakingen is zeer uitzonderlijk. "We hebben de provinciecommandant vanmorgen om de bijstand gevraagd", zegt Debyser. "De militairen worden opgevorderd omdat de veiligheid in de provincie in het gedrang komt. De bewaking in de Brugse gevangenis slorpt veel mankracht op waardoor andere politietaken niet of in mindere mate kunnen worden uitgevoerd. De militairen moeten het capaciteitsprobleem bij de politie helpen opvangen. Waar de militairen vandaan komen, is bij ons niet gekend."
 
Het opvorderen is van kracht zolang de staking van de cipiers duurt. "Voorlopig zijn nog geen afspraken gemaakt voor nieuwe onderhandelingen", zegt vakbondsvertegenwoordiger Rudy Delaere van ACOD. (belga/adv)

Geen opmerkingen: