zaterdag 4 september 2010

De schande van België

Dag Suzanne,
Morgen zondag 05-09-2010 op Canvas TV om 20:10 in Panorama is er een reportage „Te gek om los te lopen” over geïnterneerden in de Belgische gevangenissen. Ik denk dat dit u mag interesseren. Een voorsmaakje:
http://actua.canvas.be/category/panorama/deze-week/
Ja beste Leonard, en iedereen zou moeten kijken, daarom zet ik je boodschap op Intra Muros.

5 opmerkingen:

Sandra/Willy zei

Sandra schreef:
Eigenlijk is het helemaal niet Tof! maar ik vind het wel Tof! dat je dit post :-D

Willy schreef:
Dank voor de tip. Is inderdaad mensonterend! De katholieke moraal is mee de oorzaak. Er loopt (liep?) fototentoonstelling in Gentse (Museum dr Guislain) waarin men in zwart-wit deze mensen geportretteerd ziet. Pakkend.

Suzanne zei

@Sandra, je weet dat ik mijn hart verloren heb aan veel van die gasten,
spijtig dat ik geen minister van justitie ben. :-)

Ann zei

Ann schreef:
Suzanneke, als gij mijn baas wordt, krijg ik dan opslag? ;-)
Heb vorig jaar ook dergelijke reportage gezien, dit is niet meer van deze tijd, 't zijn middeleeuwse toestanden :-(

Ik: Je krijgt een paar dagen extra verlof. :-)

Ann schreef:
verlof da ge nie terug intrekt op de valreep? ;-)

Ik: Nee, desnoods spring ik zelf in, er zouden er veel zijn die dat leuk zouden vinden, ambiance!

Ann schreef:
kan mij da levendig voorstellen :-))

Harold zei

Gisteren zag ik op canvas een documentaire over de problematiek van psychiatrisch patienten in detentie, de zgn geinterneerden. Kennelijk vergelijkbaar met wat bij ons TBS gedetineerden zijn. De indicatiestelling via de gerechtspsychiaters was een van de onderwerpen. Bij jullie is het tarief kennelijk 340 euro en men gaf aan dat je dan niet veel moet verwachten qua kwaliteit van de juiste diagnose.

In Nederland doet men het bijvoorbeeld in 7 weken, waarbij de betrokken gedetineerde/verdachte geintervieuwd wordt, geobserveerd wordt, er dossieronderzoek wordt gedaan (en familie en bekenden gehoord worden, hetgeen in een verslag wordt vastgelegd). Dat kost wel 50.000,- euro...147 keer duurder....

http://actua.canvas.be/category/panorama/deze-week/

En bij 'ons' is men het vaak nog niet eens en zijn er contra expertises...

Maar: mijn broek zakte zowat af van verbazing toen ik een van de prominente erkende gerechtspsychiaters in het intervieuw hoorde en zag zeggen dat 'krankzinnigheid' en dus de noodzaak iemand te interneren, voor hem vooral gerelateerd was aan de mate van 'zwakzinnigheid' een beperkte intelligentie, hij wist niet zeker of de grens op 60% van de normale begaafdheid moest liggen....

Hij was een van de mensen met kritiek op het systeem...

‘Internering is een loterij.’ Dat zegt gerechtspsychiater Johan Baeke. Hij weet waarover hij praat, tot voor kort deed hij zo’n 400 expertises per jaar. Maar precies bij die expertises loopt het al fout. Iedereen mag zich gerechtspsychiater noemen en elk werkt op zijn manier. Soms gaat men wel erg onwetenschappelijk te werk.

Ik weet niet of het een verspreking was, kijk eventueel zelf maar, maar dit is een blunder van Johan, ik heb er zelden grotere gezien. Er zijn namelijk veel zeer intelligente zeer gevaarlijke gekken, met een bijzonder hoog IQ maar waar je als mens en als samenleving van gevrijwaard moet blijven. Ik heb de indruk dat vooral de stumpers nu de klos zijn middels een levenslange internering en dat de gehaaide predators, die het sociaal wenselijke verhaalmn op weten te dissen, sneller vrij komen...

Magistraat Peter Hartoch : “Toegegeven, ik neem beslissingen die gesteund zijn op zeer weinig informatie.” En hij voegt eraan toe: “De vraag is niet of we fouten maken. De vraag is wanneer we ze maken.”

Hij vertelde in de uitzending dat hij 16 euro per uur krijgt voor zijn werkzaamheden...?????

Be benieuwd wat jij er van vindt/vond

groet,
Harold

Suzanne zei

Harold,
In principe bestaat een gerechtsspychiater niet in België, en degene die zich zo noemen baseren zich op een gesprek van een kwartier, dus vooraleer de betrokkene zelfs enigzins 'loskomt'.
Wat die mevrouw zei klopt, ik heb weet van een gedetineerde die voor iedereen de vragenlijst invulde (zo'n 500 vragen) hij had dat bestudeerd en de vragen die een gelijk antwoord veronderstelden kende hij op zijn duimpje, daar waar veel geïnterneerden niet eens vlot kunnen lezen.
Het is al verbeterd, bv nu mogen ze in de gevangenis niemand meer platspuiten met Haldol.
Spijtig maar het is idd een loterij in België.
Tussen ons gezegd, alles vliegt hier op één hoop!
Instellingen zijn overvol, niemand bekommert zich om geïnterneerden, de meesten hebben geen familie die zich om hen bekommert.
Het is gewoon afhankelijk van waar je terechtstaat.
Er zijn daar enkele gasten tussen die nooit meer zouden mogen op de maatschappij losgelaten worden, maar ze in de vergeetput stoppen is niet menselijk.
Er zijn er die zitten voor onnozele feiten, feiten waar de doorsnee gedetineerde zelfs niet voor hoeft te zitten.
Als je bedenkt dat een Dutroux niet geïnterneerd is, dus gezond van geest (?) en een cel voor zich alleen heeft, tja...
Ik zou er uren over kunnen praten, toevallig zaten er een paar 'oude bekenden' in het programma, daarom heb ik gekeken, de situatie ken ik, eerst je straf uitzitten en dan alsnog geïnterneerd worden, dat kan hier allemaal!
Kort gezegd je kunt beter 'gestoord' zijn in Nederland dan in België, hier herkennen ze zelfs de echt geestgestoorde niet, volstaat ze tegen de haren in te strijken en je kunt het vergeten!