dinsdag 1 september 2009

Onderbroekenproces


In het zogenaamde 'onderbroekenproces' hebben negen gedetineerden, die de Belgische staat in kort geding hadden gedagvaard, ongelijk gekregen van de Hasseltse rechter.
De negen edetineerden klaagden het kledingtekort aan, waardoor ze met te weinig en versleten ondergoed zaten.
Daarnaast wilden de gevangenen dat de lichaamsfouilles zouden stoppen, want ze vonden het vernederend dat ze daarbij volledig naakt waren.
Per kledingstuk dat niet voorhanden of te versleten was, eisten de gedetineerden een dwangsom van 250 euro.
Daarnaast wilden ze ook hun persoonlijke kleding dragen en per dag vertraging vroegen ze voor de Belgische staat nog een dwangsom van 250 euro.
De probleemsituatie dateerde volgens de rechter van mei en sindsdien is het kledingtekort opgelost.
Volgens de rechter moeten de gedetineerden beseffen dat een deel van de bevolking zich tevreden stelt met tweedehands kleren, die ze zelf moet wassen en strijken.
De eis om persoonlijke kleding te dragen wees de rechter ook af.
Inzake de lichaamsfouille was volgens de negen gevangenen het onderscheid tussen een onderzoek op de kleding en een onderzoek van het lichaam vervaagd.
Een lichaamsfouille zien de gedetineerden als een schending van het recht op hun fysieke integriteit en ze vinden het vernederend.
De rechter verwees in zijn motivatie om de eis van de gevangenen af te wijzen naar een uitspraak van het hof van cassatie.
Het kan dus zijn dat een gedetineerde bij een onderzoek op de kleding zijn ondergoed moet uittrekken om na te gaan of hij geen gevaarlijke voorwerpen of substanties mee naar zijn cel smokkelt. Zijn lichaam wordt dus niet betast, hoewel hij naakt is.
Voor een onderzoek op het lichaam, waarbij alle lichaamsholtes gecheckt worden, blijft dus een geïndividualiseerde en gemotiveerde beslissing van de gevangenisdirectie nodig.
De negen gedetineerden moeten aan de advocaat van de Belgische staat een rechtsplegingsvergoeding van 1.200 euro betalen.
Een van de negen gevangenen die de staat dagvaardden is Carl De Schutter.
De man zit in Hasselt zijn celstraf uit voor betrokkenheid bij de moord op veearts Karel Van Noppen. (belga/tw)
01/09/09 15u43

Zie ook post van 22 augustus jl. 'De Schutter steelt onderbroeken.'

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Het blijft een ongelooflijk moeilijke discussie...het is vernederend je telkens te moeten uitkleden, nog erger als het lichaam betast wordt...dit laatste zou eigenlijk door een verpleegkundige of dokter moeten uitgevoerd worden.Aan de andere kant wordt er zoveel binnengesmokkeld, tja, hoe los je dat op eh. Een scanner die het skelet toont en verder enkel die dingen die er niet bij horen (dan hoef je je ook niet uit te kleden), zou een oplossing kunnen zijn. Eigen kledij in een gevangennis is gevaarlijk vind ik. Met alle respect voor de gedetineerden maar dan is er geen onderscheid meer te zien en dat werkt dan weer ontsnappingen in de hand.Het is nu al moeilijk als ze in sportkledij lopen want de sportchefs lopen ook in dergelijke kledij. In een arresthuis, waar het een komen en gaan is, kan dat echt voor verwarring zorgen.Ook voor nieuwe pb's is het onderscheid niet meer te maken op die manier. En ook als je als 'ancien pb' verhuist naar een andere gevangennis duurt het een tijdje voor je weet wie wie is. Daarom ben ik voorstander van uniform en voor het personeel en voor de gedetineerden, ook voor psd, bezoekers en dergelijke. Dan is het eerlijk,iedereen gelijk voor de wet als het ware, niet de één frivool en de ander grauw en grijs.
Marleen

Suzanne zei

Een scanner zou idd de beste en gemakkelijkste oplossing zijn.
Eigen kledij kan absoluut niet, want de ene draagt een Armani-jeans en de andere een C&A-tje.
Er is zo al genoeg verschil tussen degene met en degene zonder poen.
Drugshonden zouden ook een hulp zijn, metalen voorwerpen kunnen gedetecteerd worden.

Anoniem zei

De knappe wil ik komen fouilleren.
:-0
Linda.