zondag 1 februari 2009

De Mammelokker


In 1741 werden de twee onderste niveaus van de Lakenhalle ingericht als stadsgevangenis. Tijdens die herinrichting werd de Mammelokker gebouwd als centraal gebouw van de gevangenis en diende het gebouw ook als verblijfplaats voor de cipier. In 1902 werd deze gevangenis afgeschaft.
De Mammelokker, tegen het Belfort en de Lakenhalle aangebouwd, Botermarkt 18, Gent.Beschermd monument, 28 december 1936.
In 1741 werd de stadsgevangenis, die tot dan aan de Korenmarkt stond, tegen het Belfort en de Lakenhalle aangebouwd.
Het luchtige ontwerp van de bekende bouwmeester David 't Kindt doet geenszins aan een gevangenis denken. Dit gebouw werd opgetrokken uit blauwe hardsteen met bossagewerk en een mansardedak. Door zijn gebogen voorgevel en het gebruik van geblokte driekwartzuilen bevindt dit gebouw zich stilistisch op de overgang van Lodewijk XIV naar Lodewijk XV stijl.
Het reliëf in het gevelveld van het onregelmatige fronton boven de ingang stelt de Romeinse legende van Cimon voor : een jonge vrouw redde door borstvoeding het leven van haar vader, veroordeeld tot de hongerdood. Vandaar trouwens de Gentse benaming "Mammelokker".
Geniet van de prachtige architectuur...

Geen opmerkingen: