maandag 19 januari 2009

Pennen


Belgische gedetineerden kunnen vanaf nu een partner vinden op prisoners.be, een datingsite speciaal voor gevangenen. Volgens de ontwerpers hebben gedetineerden het lastig om een vriend of vriendin te zoeken omdat ze afgesloten zijn van de buitenwereld en geen toegang hebben tot datingsites op internet. Om daar verandering in te brengen werd www.prisoners.be in het leven geroepen. Gevangenen kunnen hun profiel per post doorsturen naar de makers van de website. Op die manier kunnen ze contact leggen met potentiële vriendinnen of vrienden waaruit een vriendschap of een relatie kan ontstaan.De ontwerpers van de site zijn van mening dat prisoners.be een gezonde bijdrage kan leveren aan de reïntegratie van de gedetineerden. Datingsites voor gevangenen bestaan al jaren in Scandinavië en de Verenigde Staten.
Persoonlijk vind ik het goed idee te schrijven naar een gedetineerde, daarom ook de link 'pennen', maar doe het rustig aan, bekijk op je gemak het profiel van de persoon waar je mee wilt corresponderen.
Het klinkt leuk en aardig maar beide kanten moeten er aan denken dat het leven 'intra muros' je pennevriend nooit weergeeft zoals hij buiten de muren is.
Daarom zou ik het woordje dating niet gebruiken, je kunt proberen een vriendschap op te bouwen, en als dat lukt is het al heel wat.
Goedwillende mensen kunnen eens een kaartje sturen, hou het kalm, geef jezelf niet onmiddellijk bloot, praat over het weer, over je hond of kat, over de beroemde koetjes en kalfjes.
Voor iemand die opgesloten zit kan dat een beetje kleur brengen, maar vergeet niet dat jullie elkaar niet kennen, ook de gedetineerde moet zich tevreden stellen met een langzaam opbouwende vriendschap.
Uiteraard zijn dit mijn zaken niet, maar ik vind het dus een keitof idee om te pennen met degene die (tijdelijk) achter slot en grendel zitten, maar laat het gewoon vrijblijvend blijven.
De gedetinerde doet er goed aan niet zomaar zijn levensverhaal op papier te zetten, de briefschrijver of waarschijnlijker de briefschrijfster blijft een tijdje zo discreet mogelijk.
Dus we gaan ervoor we blijven correct en schrijven om de sleur te doorbreken en tevens iemand te laten weten dat er na zijn straf een wereld is die hem een tweede kans gunt.

Geen opmerkingen: