zaterdag 30 januari 2010

Internering is een loterij

In ons land word je maar beter niet geïnterneerd. Niet alleen is de kans groot dat je, ondanks je psychische stoornis, in de gevangenis belandt. Het is ook onvoorspelbaar wat de gerechtspsychiater oordeelt. En als je in Antwerpen wordt geïnterneerd, kom je waarschijnlijk nooit meer vrij.
De commissie die in Antwerpen de geïnterneerden opvolgt, ligt zwaar onder vuur. Zowel advocaten als andere betrokkenen verwijten de voorzitter, de magistrate Veerle Lenders, een hardvochtige aanpak.
Als voorzitter van de Commissie voor de Bescherming van de Maatschappij (CBM) beslist Lenders over de manier waarop geïnterneerden in de provincies Antwerpen en Limburg opvang en begeleiding krijgen.
In tegenstelling tot de voorzitters in andere provincies laat zij zelden iemand vrij, ook niet op proef of onder voorwaarden. Daarnaast zou Lenders de geïnterneerden – die per definitie geestelijk gestoord zijn – intimideren en respectloos behandelen wanneer die voor de commissie verschijnen. Dat blijkt uit diverse getuigenissen. Veerle Lenders wil niet op die kritiek reageren.
Internering is al langer een pijnpunt in ons land. In theorie worden mensen die een misdrijf plegen en ontoerekeningsvatbaar zijn, niet in de gevangenis opgesloten. Zij moeten psychiatrische begeleiding krijgen, om zowel de maatschappij als henzelf te beschermen. Hun behandeling heeft niks te maken met de ernst van het misdrijf, maar alles met hun geestelijke toestand.
In de praktijk is er doorgaans geen plaats in de psychiatrische instellingen en belanden veel geïnterneerden in de gevangenis. Op dit moment zitten meer dan duizend geïnterneerden in de Belgische gevangenissen, waar ze geen of een summiere behandeling krijgen. De Raad van Europa heeft ons land hiervoor al herhaaldelijk op de vingers getikt, maar voorlopig komt er geen verbetering.
Een ander pijnpunt is de expertise van de gerechtspsychiaters. Zowel Henri Heimans, voorzitter van de commissie in Gent, als gerechtspsychiater Johan Baeke noemt dat een ‘loterij'. ‘Eenzelfde persoon zal na eenzelfde misdrijf door de ene rechtbank geïnterneerd worden, en door de andere niet', zegt Baeke. ‘Dat komt omdat zwakzinnigheid en krankzinnigheid geen psychiatrische termen zijn.'
Er schort ook iets aan de psychiatersopleiding, waarin gerechtelijke psychiatrie nauwelijks aan bod komt. Daarnaast zijn er vragen bij de grondigheid van de onderzoeken.

‘De gerechtspsychiaters kennen de patiënten maar oppervlakkig', zegt Heimans. ‘In Nederland is er een observatiecentrum (Pieter Baan, red.), waar de mensen eerst grondig onderzocht worden vooraleer ze een uitspraak doen over de toerekeningsvatbaarheid.'
Voor Heimans moet er in ons land dringend zo'n gesloten observatiecentrum komen. Criminelen die met een geestesstoornis kampen, zouden er tijdens hun voorlopige hechtenis enkele weken lang geobserveerd kunnen worden. Filip Verhoest.


Beseffen de 'justitiehervormers' niet dat een mens als dhr Heimans meer dan waardevolle bijdragen kan leveren?
Een paar integere personen rond de tafel en er zou een oplossing komen, nu heeft iedereen zijn blablakwartiertje op tv en alles blijft zoals het was.

dinsdag 26 januari 2010

Sorry, ik geloof...

Zeker geloof ik dat ieder mens, mezelf inbegrepen, gekenmerkt is door iets wat ik nooit zal kunnen kennen, iets wat aan hem/haar voorafgaat en wat maakt dat hij/zij voor mij iets onvoorspelbaars heeft, iets oneindigs dat alle inschatbare beperkingen te buiten gaat. Dat weet bijvoorbeeld elke cipier die van de gevangenen die hij/zij bewaakt, dingen te horen krijgt die tijdens hun openbaar proces nooit aan bod zijn gekomen. Maar die cipier weet ook dat die dingen niet dé waarheid zijn en dat de gevangene voor hem/haar een raadsel blijft. Dit is overigens de basis van de vertrouwensrelatie tussen een cipier en een gevangene, van de leefbaarheid van de gevangenis als leefgemeenschap. Wanneer gedacht zou worden dat van de gevangenen alles geweten is, dan verwordt een gevangenis tot een dierentuin of een centrum voor robots waarvan de batterijen elke dag moeten heropgeladen worden.

Uiteraard is dit slechts een uittreksel van een uiterst interessante post: 'Sorry, Ik Geloof…' die u kunt vinden op de blog van de auteur (Eric Rosseel)
http://zarathoestra.wordpress.com/2010/01/26/sorry-ik-geloof/
Dank voor de toestemming om het stuk dat uitstekend tot zijn recht komt op Intra Muros, te mogen plaatsen.

zaterdag 23 januari 2010

Tagged van facebook, zomaar omdat ik het prachtig vind, vergroten via klikje op de afbeelding.

donderdag 21 januari 2010

woensdag 20 januari 2010

Marktonderzoek : sex onder de douche.


In een marktonderzoek van de firma Dove (douchecrème), waren Marokkanen de
grootste groep die aangaf seks in de douche te hebben gehad.

96% van de Marokkanen gaf toe dat ze genoten hadden van seks in de douche.
De andere 4% had nog niet in de gevangenis gezeten.


(;-))

dinsdag 12 januari 2010

Keep on blowing, baby


Een groot deel van de babyboomers, die geboren werden tussen 1946 en 1960, hebben hun Woodstock-ervaringen nooit van zich af kunnen schudden en grijpen nu, als 50-plusser, nog altijd makkelijker naar softdrugs. Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse gezondheidsadministratie.
“Sommige babyboomers zijn, wat drugs betreft, nooit volwassen geworden. Dit lijkt nu eenmaal bij die Woodstock-generatie te horen”, aldus onderzoekshoofd Pamela Hyde in NY Daily News.
Van de ruim 5 miljoen drugsgebruikers die ouder zijn dan 50, beweert bijna de helft zich te beperken tot softdrugs zoals marihuana of cannabis. Eén derde gaat verder dan “het occasioneel jointje roken” en noemt zich echt verslaafd. Dokter Gary Kennedy: “We zien een vaak terugkerend patroon waar zij die zich ontspannen met softdrugs, evolueren naar drugs-, drank- en medicijnenmisbruik.”
Volgens de gezondheidsadministratie dreigt dit probleem vanaf 2020 te ontploffen, omdat de Amerikaanse maatschappij niet voorbereid is op een sterke toename van verslaafde bejaarden.

zondag 10 januari 2010

MEDICAMENTEN UIT HET VERLEDEN:


Opium voor astma
Olie om te inhaleren met 40% alcohol en opium.
.
Bayer's Heroin
Een flesje heroïne van Bayer. Tussen 1890 en 1910 werd heroïne verkocht als een afgeleide van morfine die geen verslaving veroorzaakte.



Mariani wine
De Mariani wijn (1875) was ten tijde van paus Léon XIII de meest populaire Coca houdende wijn. Paus Léon XIII had steeds een fles bij hem en hij kende aan Angelelo Mariani (de producent) Vaticaans gouden medaille van het toe.


Een presse-papier met promotie voor C.F. Boehringer & Soehne (Manheim, Duitsland). Zij waren er fier over om werelds grootste producent te zijn van producten welke kinine en cocaïne bevatten.
.

Coca Wine
Mercalf’s Coca wijn was een van de vele variëteiten cocaïne bevattende wijn. Iedereen zei dat hij u een goed humeur bezorgde en hij werd eveneens als medicament gebruikt.

.
Maltine coca wine
Geproduceerd door Maltine Manufacturing Company uit New York. Het werd volwassenen aanbevolen een vol glas tijdens of na iedere maaltijd te nemen. De kinderen een half glas.



Opium voor pas geborenen
Ze zullen er zeker goed van geslapen hebben (niet enkel de opium, maar 46% alcohol?!)



Cocaïne drops voor tandpijn
Erg populair voor de kinderen in 1885. Zij verzachten niet alleen de tandpijn, zij zorgden er ook voor dat de kinderen goedgehumeurd werden!

Ook dat nog...


http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/ookdatnog/1.692090

Twee gedetineerden zijn onlangs uit de gevangenis van Namen ontsnapt. En was dat zo moeilijk? (De zevende dag, één – 10/01/10) Eén minuutje kijken en weer iets bijgeleerd. :-)

vrijdag 8 januari 2010

Sorry...

Ik ga tegenwoordig dagelijks naar de carwash, dus minder tijd om te bloggen!

Elvis, the King of Rock & Roll


Elvis Presley zou vandaag 75 jaar geworden zijn. Maar de zanger overleed in ’77 na een hartstilstand.

donderdag 7 januari 2010

Herhaling 22 juli 2009

Kies voor een vakman
.

DECORENO
Renovatie-Decoratie
Gipskarton/plakwerk
Vloer en faïence
Schilderwerk
0494 79 12 60

woensdag 6 januari 2010

Genietende honden!

Klik op :

De leukste hondenuitlaatsevice, bekijk de foto's van de honden die genieten van de sneeuw!
Echt tof en dat noemen ze een 'hondenleven'. :-)
'Scooby-Doe' daar droomt elke hond van.

Ik plaats een foto van de roedel want ik kan gewoon niet kiezen, om ter mooist zijn de foto's en de 'modellen'.

zondag 3 januari 2010

Puzzeltje... met wensen

http://www.valid-group.com/valid_xmas_08.htm

Puzzel, ik kan alleen maar hopen dat het jullie vlugger lukt dan mij!
Tegen dat ik het af heb is het pasen!

zaterdag 2 januari 2010

Het jaar begint goed...


Onbekenden hebben in de oudejaarsnacht de gevangenispoort van Vorst onder vuur genomen. Ze schoten een heel magazijn leeg met een kalasjnikov. Dat staat vandaag in 'Het Laatste Nieuws' en 'La Derniere Heure'.
De poort werd op 30 plekken doorboord. Vreemd genoeg is de schietpartij door niemand opgemerkt. De camera aan de gevangenispoort werkte niet en ook de cipiers hadden niks gehoord. (belga/svm)

Het jaar is amper gestart en er is reeds stof voor de volgende 'Geert Hoste'.