donderdag 8 april 2010

Politiehonden

Niet alle honden zijn geschikt als politiehond. Wel is het afhankelijk voor welke taak ze worden opgeleid, want niet elk hondenras kan alle taken goed uitvoeren. Er wordt daarom van verschillende rassen gebruik gemaakt: herdershonden, bouviers , doberman pinchers, retrievers en zelf de beagle.Het meest wordt toch de Duitse herder geassocieerd met de “ideale” politiehond. Ook in de filatelie. Als er een politiehond op een postzegel moet worden afgebeeld, dan is dit 9 van de 10 keer een Duitse herder.

.

Als eerste de speurhond. Deze hond kan de geur van iets opnemen en dan het spoor gaan volgen. Als er bijvoorbeeld een kind is weggelopen, dan kan de hond ruiken aan de pyjama van dat kind en vervolgens gaan zoeken of hij een spoor kan vinden. Vindt hij het spoor, dan kan hij het volgen tot het kind gevonden is. Het moet echter niet te lang geleden zijn en als er al andere mensen gelopen hebben, wordt het ook lastig voor de hond om het spoor vast te houden.
.


Een drugshond kan verdovende middelen opsporen. Deze hond wordt veel gebruikt door de douane bij de havens. De douane loopt dan met de hond langs de containers. De hond ruikt aan de containers en als hij drugs ruikt, gaat hij blaffen.

Sommige mensen denken dat een drugshond zelf ook “verslaafd” is gemaakt. Dit is een fabeltje. Een hond kan je leren te gaan blaffen als hij iets ruikt. Zo zijn er ook honden die explosieven opsporen.
.

Maar niet alleen in de havens worden de drugshonden gebruikt. Ook bij doorzoekingen in woningen, auto’s of vliegvelden wordt hij ingezet om bijvoorbeeld de bagage te onderzoeken.
.


Er worden ook honden bij de politie ingezet bij aanhoudingen van criminelen. Als de crimineel er vandoor gaat, gaat de aanhoudingshond er achteraan. Je kan dan maar beter stoppen, je redt het echt niet tegen zo’n hond. Als je je maar niet beweegt dan gebeurt er niets.
.


In een aantal landen hoorde de grensbewaking ook tot de politietaak. Ook hier ging de politieman dan vaak met zijn hond op stap om te controleren of in het grensgebied mensen niet illegaal het land verlieten of naar binnen kwamen of dat er gesmokkeld werd.

.

Eigenlijk kan je een hond alles leren. Alleen dat kost heel veel training. Zo moet je hem over barricades laten springen of leren aan de lijn te blijven lopen.
En als de hond dan goed getraind is, vindt hij het prachtig om samen met zijn baas erop uit te gaan.

Geen opmerkingen: