zondag 30 augustus 2009

Interessante link...

Het boemerangeffect van de gevangenis: bijna iedereen komt weer vrij!

http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De-Gedachte/article/detail/983530/2009/08/29/Het-boemerangeffect-van-de-gevangenis-bijna-iedereen-komt-weer-vrij-.dhtml

"Sommige gedetineerden willen op een bepaald moment zelfs geen vervroegde invrijheidstelling meer, omdat de lengte van de resterende straf niet meer opweegt tegen de duur en de aard van de voorwaarden die zouden worden opgelegd".

vrijdag 28 augustus 2009

Slimme beer...


Amerikanen in Colorado komen wel eens vaker een beer tegen. De dieren maken af en toe een uitstapje in villawijken zoals deze beer. Hij had kinderen zien skaten op een ramp en kwam een kijkje nemen maar het beestje raakte niet meer uit de ramp-put. Hij werd pas 's ochtends opgemerkt en meteen werden reddingswerkers verwittigd. Die waren aanvankelijk radeloos. Wat moesten ze hiermee aanvangen? De beer verdoven of hem een kans geven om zelf uit de put te kruipen? Ze kozen voor de tweede optie en plaatsten een ladder in de ramp. De beer aarzelde even, maar ondernam dan toch een poging. Even later kroop hij op de ladder de ramp uit tot grote opluchting van de mannen van het Snowmass Park. (hlnsydney)
28/08/09

donderdag 27 augustus 2009

Voetbal in Mechelse gevangenis

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/journaal/2.6876/2.6877/1.587320

Goed initiatief!

Leader of the Pack-songwriter-Ellie Greenwich-overleden


Een van haar bekendste songs is 'Leader of the Pack', waarmee de Shangri-La's een dikke hit scoorden.


De Amerikaanse songwriter Ellie Greenwich is op 68-jarige leeftijd in New York overleden aan een hartaanval. Dat meldt de krant The New York Times. Greenwich schreef enkele van de meest succesvolle popliedjes van de jaren zestig, zoals 'Then He Kissed Me', 'Hanky Panky' en 'Leader of the Pack'.
Greenwich werkte vaak samen met haar man Jeff Barry en muziekproducer Phil Spector.
Uit die samenwerking kwamen onder meer 'Be My Baby', 'Do Wah Diddy Diddy' en 'River Deep, Mountain High' voort. Het absolute topjaar was 1964, toen zeventien van hun songs de hitlijsten haalden. (belga/tw)

Daar kan ik dagelijks naar luisteren en steeds opnieuw genieten. S.

Vers van de pers...


Opstand in gevangenis Sint-Gillis
27/08/2009
In de gevangenis van Sint-Gillis is er donderdag een opstand geweest van enkele tientallen gedetineerden.

Volgens de VRT hadden gedetineerden sleutels bemachtigd en zijn er vernielingen aangericht.
De problemen zouden ontstaan zijn tijdens de wandeling.

De politie was massaal aanwezig.
Later (eventueel) meer.
.

Vervolg:
Een vijftigtal gevangenen verschanste zich volgens de VRT achter stenen die ze hadden losgewrikt uit de muur. Er was ook sprake van met ijzeren staven gewapende gedetineerden.
De politie van de zone Brussel-Zuid kwam tussenbeide, maar kreeg versterking van andere Brusselse politiezones en van de federale politie.
Kort voor 17 uur werd de opstand beëindigd. De politie gebruikte daarvoor traangas.

Heimwee


Sekkaki in afzondering in Marokkaanse gevangenis
Ashraf Sekkaki, de gangster die in juli met een helikopter ontsnapte uit de gevangenis van Brugge, is in afzondering geplaatst in de gevangenis in Marokko. Dat zegt zijn advocaat Sven Mary, die het nieuws vernam 'uit goed ingelichte bron'.
'Hij werd in afzondering geplaatst en mag geen contacten hebben', zei Mary. 'Binnen vijftien dagen zou hij er uit komen.' Mary weet niet wat de precieze reden is voor de opsluiting in afzondering. Volgens de advocaat hoeft dat niet te betekenen dat er een incident was. 'Het kan bijvoorbeeld ook gebeurd zijn om samenspanningen te vermijden, om te voorkomen dat hij met andere verdachten zou praten', aldus Mary.
Sekkaki heeft vast heimwee naar België. (S.)

woensdag 26 augustus 2009

We keren altijd tevreden terug :-)

Beste gevangeniskok in Ieper!
Het eten in de gevangenis in Ieper is het beste. Dat blijkt uit een rondvraag. De kok daar moet het doen met 3,5 euro per man per dag, maar ook voor zo weinig geld kan je gezond, lekker en gevarieerd koken.


http://www.knack.be/video/vtm/78-21-117824/beste-gevangeniskok-in-ieper.html

For a living planet...

Mensen hebben rechten, dieren ook!


Uit 'intra muros' op Intra Muros...


Tekst komt uit 'intra muros'...
.
Anoniem.

dinsdag 25 augustus 2009

Les amis de mes amis sont mes amis...*

Dit prachtige schilderij is gemaakt door Patrick Pitteman,
op de post hieronder staat een gedicht van hem.

* Patrick leren 'kennen' via Eric R.

Stadsgedicht

STADSGEDICHT

de stad vult de lege wegen
ver van velden vol letters
blijft ons
iets over: de woorden,
de vogels, de poorten
en liefde is het lied van licht
.
elke tegel opent zich
op dode sporen
terwijl de tenen van de maan
aan de zware zwarte lucht knabbelen
.
de stad is
grauw en grijs
waar ik verblijf
.
blijft mij het venster
om kwijnende en zwijgende vlinders te verwelkomen
.
Patrick Pitteman

Hitte...


maandag 24 augustus 2009

Ontvankelijk maar ongegrond


Rechter geeft Horion ongelijk.
De 6-voudige moordenaar Freddy Horion mag van de rechter geen wandelingen meer maken op de open binnenkoer van de gevangenis van Brugge.

Horion had klacht ingediend tegen de Belgische Staat omdat hij enkel nog maar op de kleine binnenplaats mocht.
De rechter in Brugge besliste dat de vordering ontvankelijk was, maar ongegrond. De rechter was van mening dat de maatregel die Horion is opgelegd, van inwendige orde is en dat de beslissing van de gevangenisdirecteur weloverwogen is. Er is geen enkel recht van Horion geschonden en de gevangene kan zich niet beroepen op vermeende verworven rechten.De rechter stelde ook dat de plaats waar Horion nu moet gaan wandelen, in de buitenlucht maar zonder buitenzicht, een aanvaardbare plaats is, maar legde de gevangenis van Brugge wel enkele voorwaarden op. De genomen maatregel moet begrensd zijn in tijd, de gevangene moet zijn recht behouden op een wandeling van minimum één uur samen met andere gevangenen, op een plaats van minstens 300 vierkante meter. Horion moet ook aan gemeenschappelijke activiteiten kunnen deelnemen, wat het geval is. De maatregelen gelden ook voor alle andere gevangen in dezelfde situatie.Horions advocaat Vincent Vereecke gaat zijn cliënt adviseren beroep aan te tekenen tegen het vonnis. "Ik ben niet akkoord met de mening van de rechter die zegt dat de omstandigheden waarin de wandelingen gebeuren menselijk zijn", zegt de raadsman. (belga/tw)

zaterdag 22 augustus 2009

De Schutter steelt onderbroeken...


Carl De Schutter, die een celstraf uitzit voor zijn betrokkenheid bij de moord op veerarts Karel Van Noppen, is zelf een van de gangmakers van het kort geding, dat acht gedetineerden hadden aangespannen tegen Belgische staat wegens het onderbroekentekort in de Hasseltse strafinrichting.
De Schutter werd de afgelopen week betrapt op het bezit van de vier onderbroeken en twee paar sokken. Er is een tuchtzaak opgestart, waarbij De Schutter kan kiezen om zijn verhaal te doen tijdens een hoorzitting in het bijzijn van zijn advocaat. Daarna kan de gevangenisdirectie een tuchtsanctie opleggen.
Aquafin, dat onder meer het afval- en rioolwater van de gevangenis in Hasselt zuivert, heeft de strafinrichting er ook op gewezen dat er de laatste tijd veel textiel in het rioleringswater zit.
De kleding duikt op in de zuiveringsinstallatie in Hasselt.
Het is dus een opvallende trend de laatste tijd.
Carl De Schutter was een van de acht gedetineerden, die het onderbroeken- en kledingtekort aanklaagden in de gevangenis in Hasselt en daarom een kort geding aanspanden tegen de Belgische staat. Per ontbrekend kledingstuk vragen de gedetineerden een dwangsom van 250 euro.
De rechter behandelde de zaak op 13 augustus, maar het is nog wachten op een uitspraak.

Ramadan

Zak in DM.
Ramadan: zaterdag 22 augustus t/m zaterdag 19 september 2009.

Gevangenishumor

Brief uit de gevangenis in de U.S.A. (uiteraard).
In een klein dorpje in Ohio, schrijft een oude vader aan zijn enige zoon, die in de gevangenis zit:
Beste Jack,
Ik zal dit jaar in mijn moestuin geen aardappelen en groenten kunnen planten.
Ik heb het geprobeerd, maar het spitten valt me te zwaar.
Gewoonlijk hielp je me daarbij, maar ja……
“Je Vader”
Een paar dagen later, antwoord uit de gevangenis:
Beste Pa,
Spit in hemelsnaam niet in je moestuin.
Daar heb ik de LIJKEN begraven.
“Jack.”
Als gevolg van de censuur op de gevangenisbriefwisseling, staan een paar dagen later FBI en lokale politie aan het huis van de oude man, graven en spitten de hele tuin ondersteboven, op zoek naar de lijken.
Er wordt niets gevonden, de politiemensen verontschuldigen zich bij de man en vertrekken.
Dag later, opnieuw een brief uit de gevangenis:
Hallo Pa,
Blij met de Tuin?
“Jack “

vrijdag 21 augustus 2009

2 manen

http://puindesaanstoots-17.blogspot.com/2009/08/27-augustus.html

Klik op de bovenstaande link en je weet er meer over!

Palma De Mallorca


PALMA DE MALLORCA - Op het Spaanse eiland Mallorca heeft in de nachtelijke uren van donderdag op vrijdag een gigantische vechtpartij plaatsgevonden. Circa duizend zigeuners en Afrikanen waren betrokken bij het geweld. Dat meldden de Spaanse politie vrijdag.
Bij de matpartij in de eilandhoofdstad Palma de Mallorca raakten vier mensen dusdanig gewond dat ze in het ziekenhuis opgenomen moesten worden. Vele tientallen andere vechtjassen kwamen er met relatief lichte verwondingen vanaf.
Een Afrikaanse man had geweigerd een zonnebril aan een zigeunervrouw terug te geven, die ze per ongeluk uit haar auto had laten vallen. Daarop ontstond de ruzie, waar zich steeds meer mensen mee bemoeiden. De politie had uren nodig om de heethoofden uit elkaar te jagen.
De geweldsexplosie was in de de probleemwijk Son Gotleu, waar verschillende bevolkingsgroepen op vijandige voet met elkaar leven. „Hier heerst oorlog. De vechtpartij van afgelopen nacht was slechts het begin”. zegt de voorzitter van de bewonersvereniging van de wijk in de krant El Mundo.

dinsdag 18 augustus 2009

The one and only C.P.


Cocaïnebroek


Een Duitser is op de luchthaven van Barcelona opgepakt toen hij 6,6 kilo cocaïne probeerde mee te smokkelen. De man had de drugs verstopt onder zijn bermudabroek. Hij slaagde er niet in voorbij de Spaanse douane te komen.
(bron: nieuwsblad)

donderdag 13 augustus 2009

Klinkt logisch


Volgens Dirk Van Bogaert, directeur in de strafinstelling van Gent, zijn helikopterwerende netten niet zaligmakend.
Los van het feit dat er soms technische moeilijkheden opduiken, is Van Bogaert ook van mening dat ze funest zijn voor de gevangenen zelf. De netten zouden de gevangen een "opgesloten gevoel geven".
"Een gedetineerde die de hele dag in een cel heeft gezeten, is blij dat hij eens buiten kan. Als je dan onder een visnet moet wandelen, geeft dat een opgesloten gevoel," zegt Van Bogaert in de Corelio-kranten.

Vakantietip

Met een klikje op de afbeelding vergroot de folder...

Ismaïl Abdoul, de veroordeelde Gentse bokser die in juli opgepakt werd omdat hij de voorwaarden van zijn vrijlating overtrad door als portier te werken, moet niet terug naar de gevangenis. Dat heeft de strafuitvoeringsrechtbank van Antwerpen beslist.
De bokser werd tijdens de Gentse Feesten gearresteerd omdat hij als portier werkte in een café. Dat betekende een overtreding van de voorwaarden die hij opgelegd kreeg. (media)
Nu duimen dat we alleen nog over Ismaïl horen als hij bokst en liefst als hij een overwinning boekt. S.

Monkey-man

Helicopter niet nodig, ontsnappen doet deze man sowieso!

woensdag 12 augustus 2009

Marktrock ook in Leuvense hulpgevangenis


Het Leuvense stadsfestival Marktrock krijgt ook dit jaar een verlengstuk in de hulpgevangenis. Terwijl het eigenlijke Marktrock op 14 en 15 augustus in de binnenstad doorgaat, treden op zondag 16 augustus op het binnenplein van de hulpgevangenis groepen op zoals Taiko, F, Los Playeros en Stilleto.
Taiko wordt aangevuld met enkele gedetineerden. Er staan ook een volksspelenwedstrijd, initiatie circustechnieken en barbecue op het programma.
Het is al de 12e keer dat "Marktrock binnen de muren" georganiseerd wordt. Het is inmiddels uitgegroeid tot "de jaarlijkse feestdag" in de hulpgevangenis.
Het is volgens de organisatoren een dag dat gedetineerden niet gefixeerd worden op hun fouten, maar van muziek kunnen genieten en hierbij deel uitmaken van een gebeuren dat de gevangenis overstijgt. Dit laatste is cruciaal voor hun reïntegratie in de samenleving. (TIP)

10 Gouden ontsnappingstips (;-))

© Laura De Coninck

dinsdag 11 augustus 2009

Interessante beelden!

http://www.knack.be/cmp/72/76/37728/huisvlijt-van-gevangenen-beeldreportage.jsp

Klik op bovenstaande link en kijk je ogen uit...

Mishandeling Jamioulx: gerucht klopt niet


De penitentiair beambten van de gevangenis van Jamioulx, vlakbij Charleroi, zijn in staking gegaan omdat enkele van hun collega's gisteren zijn ondervraagd in verband met het overlijden van een gevangene het afgelopen weekend.
Het lichaam van de gevangene vertoonde volgens geruchten sporen van geweld, wat de cipiers "in diskrediet" brengt.
Volgens de beambten wordt ook ten koste van hen en hun naasten een "klimaat van onveiligheid gecreëerd, zowel binnen als buiten de gevangenismuren".
Na het overlijden van de 31-jarige Michel Takin zaterdag, werd onder de gevangenen het gerucht verspreid dat hij mishandeld was.
Volgens de gevangenisdirectie klopt deze versie niet en is Takin gestikt omdat hij iets niet doorgeslikt kreeg.
Door de actie kunnen de gevangenen die voor de rechtbank van Charleroi moeten verschijnen, vandaag niet ter plaatse geraken. (belga/lb)
11/08/09

maandag 10 augustus 2009

Gimycko's music-choice



Link voor de muziekliefhebber, de foto's van Mechelen zijn eveneens van Gimycko,
een prachtige site als je het mij vraagt!

Dus klikje op de link en dan op het liedje dat je wilt beluisteren!

Californië


In een afdeling van de mannengevangenis ontstond een zware brand.
Bij een gevangenisopstand in het Amerikaanse Chino Prison zijn 55 gevangenen zwaargewond geraakt. Zij moesten worden opgenomen in verschillende ziekenhuizen. Tweehonderd andere gevangenen moesten zich laten behandelen voor lichte verwondingen.
Dat meldt een woordvoerder van de staatsgevangenis.
De gedetineerden gingen elkaar zaterdagnacht te lijf. De rellen braken uit in een gedeelte van het complex waar naar schatting 1.300 gevangenen waren opgesloten.
Bewakers zetten onmiddellijk de tegenaanval in met wapenstokken, peperspray en "potentieel dodelijke wapens".
Pas zondagochtend slaagden zij erin om de opstand te onderdrukken.
Het gevangenispersoneel is er volgens de woordvoerder zonder kleerscheuren vanaf gekomen, maar het gebouw liep grote schade op. Zo brak er onder meer brand uit in een wooneenheid.
De gevangenissen in Californië zijn zwaar overbevolkt, onder meer omdat lichte vergrijpen in de staat vaak zwaar worden bestraft.
In de 33 gevangenissen in de circa 36 miljoen inwoners tellende staat zijn circa 150.000 gedetineerden ondergebracht. (belga/adb)

Bij de buren...


La Sante Prison, aan de naam kun je het al horen.
Deze gevangenis is te vinden in ons 'bijna' buurtland Frankrijk, in Parijs.
De gevangenis wordt vaker ook wel 'The Prison of Health' genoemd, dit omdat de gevangenis aan een lange straat ligt, welke weer aan een ziekenhuis gelegen is.
Echt 'healthy' kun je de gevangenis echter niet noemen, het enorme gebouw is zelfs opgedeelt in verscheidene secties om rassenhaat en bende gevechten te voorkomen.

Klacht tegen Belgische staat


De moeder van een gedetineerde van de gevangenis van Lantin, Steve Michaux, gaat een klacht indienen tegen de Belgische staat.
Michaux verhing zichzelf in zijn cel op 30 juni.
De gedetineerde, die aan schizofrenie leed, was van de psychiatrische vleugel van de gevangenis overgebracht naar een gewone cel, terwijl hij zelfmoordneigingen had.
De man verhing zichzelf tijdens de staking van de cipiers.
Zijn moeder vraagt nu een symbolische euro schadevergoeding aan de staat. (belga/adv)
10/08/09

Oef... mislukt!


Ontsnapping Bergen:
In de gevangenis van Bergen hebben twee gedetineerden zondag (09/08) omstreeks 17.15 uur geprobeerd te ontsnappen. Bij hun mislukte poging raakte één penitentiair beambte lichtgewond, bevestigt gevangenisdirecteur Axel Piers.
Twee gevangenen namen met behulp van een mes de cipier gegijzeld die het avondmaal uitdeelde.
Door ermee te dreigen de cipier te doden, werden voor de twee de buitendeuren van de gevangenis geopend. De hoofdpenitentiair assistent onderhandelde met de gevangenen over het openen van de deuren. Die zouden enkel opengaan wanneer de twee hun gijzelaar zouden vrijlaten. Dat deden ze dan ook, waarna bleek dat de cipier lichtgewond was geraakt aan zijn kin en aan een arm.
Voor de hoofdingang van de gevangenis stonden de moeder van een van beide gevangenen en een andere medeplichtige de twee op te wachten in een auto. De gevangenen konden in de auto stappen, maar de cipiers verhinderden die weg te rijden. Door de ruiten van de wagen stuk te slaan, konden de cipiers de gevangenen ontwapenen.
Tegen die tijd was de politie ter plaatse gekomen, die de vier kon oppakken. (GEJ)

zondag 9 augustus 2009

Just an idea...

Onze politie even op stage sturen naar Marokko?
.

Van de regen in de drup...


Sekkaki opgepakt in Marokko
09/08/2009

Ashraf Sekkaki, die ruim twee weken geleden uit de gevangenis van Brugge ontsnapte, is zaterdagnacht om 01.00 uur plaatselijke tijd in het noordoosten van Marokko opgepakt. Hij zou opgepakt zijn in dezelfde streek als zijn medeontsnapte Mohamed Johri enkele dagen geleden.
Het nieuws werd gemeld door diverse media en is bevestigd door het parket van Brugge. (SVR)

Zal hij daar ook staan gillen dat het net Guantanamo is?
Och, wat zal hij heimwee krijgen naar de Belgische gevangenis(sen).
Hij moet maar aanbevelingen schrijven naar zijn vrienden, kunnen ze zelf hun overplaatsing aanvragen.
Nu heeft hij toch de stomste stunt van zijn carrière uitgehaald!
En hij kan de klok niet terugdraaien.

Tegeltje...

vrijdag 7 augustus 2009

Desiderata

Volgens de overlevering is de tekst aangetroffen in de oude St. Pauls kerk in Baltimore, gedateerd 1692.

Ga rustig temidden van het lawaai en de haast, en bedenk welk een vrede er in stilte kan heersen.
Sta op goede voet met alle mensen, zo veel als mogelijk is - zonder jezelf uit te leveren.
Spreek je waarheid rustig en duidelijk en luister naar anderen, zelfs naar de dommen en onwetenden, ook zij hebben hun verhaal.

Mijd luidruchtige en agressieve mensen, zij zijn een kwelling voor de geest.
Wanneer je je met anderen vergelijkt, zou je ijdel en verbitterd kunnen worden.

Want altijd zullen er betere en mindere mensen zijn dan jijzelf.
Geniet evenzeer van wat je bereikt hebt als van je plannen.

Blijf belangstelling houden voor je eigen werk, hoe nederig dat ook moge zijn.
Het is een waar bezit in de veranderlijke kansen der tijden.
Betracht voorzichtigheid bij het zaken doen, want de wereld is vol bedrog.

Maar weest niet blind voor de deugd die er is: velen streven hoge idealen na en overal is het leven vol heldendom.
Wees jezelf.

En in het bijzonder: veins geen genegenheid.
Wees evenmin cynisch over liefde, want ten overstaan van alle dorheid en ontluistering is zij eeuwig als gras.
Aanvaard de wijsheid der jaren met genegenheid en laat gracieus de scherpte van de jeugd varen.

Kweek geestkracht aan, als schild in onverwachte tegenslag.
Maar kwel jezelf niet met spookbeelden.
Vele angsten worden geboren uit vermoeidheid en eenzaamheid.
Leg jezelf een gezonde discipline op maar ga tevens zachtmoedig met jezelf om.

Je bent een kind van het heelal, net als de bomen en de sterren.
Je hebt het recht om hier te zijn.
En of het je nu duidelijk is of niet, het heelal ontvouwt zich, zoals het zich moet ontvouwen.
Daarom, leef in vrede met God, hoe je je Hem ook maar voorstelt.

En wat je werken en aspiraties ook mogen zijn, houd vrede met je ziel in de lawaaierige verwarring van het leven.
Met al zijn klatergoud, geestdodend zwoegen en vervlogen dromen is het toch een prachtige wereld.
Wees voorzichtig. Streef naar geluk.

Gevangene smokkelt wapen tussen vetkwabben!

Een 250 kilogram zware bajesklant heeft een pistool in twee verschillende Amerikaanse gevangenissen weten binnen te smokkelen.
Het zwaargewicht verstopte het kleinood tussen een van zijn... vetkwabben.De politie had de 25-jarige George Vera gearresteerd omdat hij illegaal cd's stond te verkopen in Houston. Tot vier maal toe werd de dikhuid gefouilleerd, maar nergens werd iets verdachts opgemerkt. Uiteindelijk biechtte Vera tijdens een douchebeurt maar zelf op dat hij een pistool binnengesmokkeld had.
Volgens de grote politiebaas in Houston worden agenten wel degelijk getraind op het fouilleren van zwaarlijvige criminelen. "Ze moeten hier en daar iets optillen om eronder te kijken.
Ik vrees echter dat de agent in kwestie nog nooit eerder een verdachte van dit formaat voor zijn neus gekregen heeft." Vera is intussen alweer voorwaardelijk op vrije voeten. (svm)

Wegens niet bepaald appetijtelijk geen afbeelding!

Helikopter
Helicoptervluchten in stijl voor zowel bedrijven als particulieren.
http://www.helicopterflights.be/
Schitterend, net op deze blog... (ads door Google)

Biggs


Treinrover Ronnie Biggs op een archieffoto uit 1992. (Reuters)

Hij was slechts een hulpje tijdens The Great Train Robbery, de beroemdste roof uit de moderne Britse geschiedenis.
In augustus 1963 overviel een groep criminelen onder leiding van Bruce Reynolds de posttrein van Glasgow naar Watford.
Ze maakten 2,6 miljoen pond buit – nu zo’n 45 miljoen euro.
Maar Ronnie Biggs is, vanwege zijn spectaculaire levensverhaal, de bekendste van de daders.
Dit weekend wordt hij 80, en het leek of hij de rest van zijn dagen in gevangenschap zou slijten.
Minister van Justitie Jack Straw heeft Biggs donderdagavond echter onverwacht gratie verleend. De verzwakte treinrover heeft longontsteking en krijgt sondevoeding.
Volgens zijn artsen is er weinig hoop dat hij herstelt.
Zijn toestand gaat kennelijk snel achteruit, want een maand geleden weigerde Straw nog de zieke Biggs vrij te laten. Hij verwees een advies in harde bewoordingen naar de prullenbak; de bejaarde crimineel zou ‘geen enkel berouw’ hebben.
Straw werd onbuigzaamheid verweten, maar diens beschuldiging kwam ook niet helemaal uit de lucht vallen. Biggs heeft de Britse autoriteiten immers 36 jaar het bloed onder de nagels vandaan gehaald.
Dertien van de vijftien daders werden na de roof vrij snel gepakt en berecht. Op de boerderij waar de buit was verdeeld, vond de politie onder meer Biggs’ vingerafdrukken op een Monopoly-spel en op een fles ketchup.
Na ruim een jaar wist hij echter met een ladder te ontsnappen uit de gevangenis.
Vervolgens maakte hij een zwerftocht die hij heeft beschreven in zijn autobiografie.
Eerst vluchtte hij naar Parijs, waar hij een nieuwe identiteit aannam en plastische chirurgie onderging.
Vervolgens woonde hij enkele tijd in Australië. Zijn vrouw en kinderen liet hij gewoon overkomen. Toen de grond hem te heet onder de voeten werd, vestigde hij zich in Brazilië.
De pers was hem snel op het spoor.
Biggs verborg niet bepaald dat hij van het goede leven genoot, en poseerde op het strand van Rio graag met drank en mooie vrouwen.
In 1981 werd hij zelfs ontvoerd in de hoop dat de Britse autoriteiten losgeld zouden betalen. Die stonden echter machteloos bij gebrek aan een deugdelijk uitleveringsverdrag.
Groot was de sensatie toen Biggs zich in 2001 plots op Britse bodem meldde om zijn straf van 30 jaar alsnog uit te zitten. Het fortuin van de roof had hij er intussen doorheen gejaagd.

dinsdag 4 augustus 2009

Wie kijkt daarvan nog op?


Uit het Brusselse justitiepaleis aan het Poelaertplein hebben twee zwaar bewapende gangsters vanochtend drie gedetineerden bevrijd. Ze namen de benen toen ze werden voorgeleid voor de correctionele rechtbank. Ze moesten zich verantwoorden voor een brutale maar mislukte homejacking in Londerzeel, eind vorig jaar. Omdat ze al een zwaar strafblad hadden, riskeerden ze een zware straf.
Toen ze de zaal werden binnengeleid en de handboeien werden losgemaakt, doken twee gemaskerde en gewapende handlangers op. Die hielden de aanwezigen onder schot en verplichtten iedereen op de grond te gaan liggen. Daarop sloegen de vijf op de vlucht. Er waren een vijftal veiligheidsagenten aanwezig, maar die konden de ontsnapping niet voorkomen.
De misdadigers liepen via de gang naar de uitgang in de Wolstraat en zouden daar met een donkere Renault Clio gevlucht zijn. Voorlopig ontbreekt elk spoor. De politie heeft een klopjacht ingezet.

Horion klaagt


over strenger gevangenisregime
Freddy Horion (63) heeft de Belgische staat voor de rechter gedaagd omdat hij niet meer in openlucht mag wandelen in de gevangenis van Brugge.
Dat is een rechtstreeks gevolg van de ontsnapping van Sekkaki en zijn kompanen op 23 juli. Dat zegt Horion zelf volgens de krant Het Laatste Nieuws van dinsdag.
'De directie in Brugge is in paniek geslagen', zegt Horion.
'Nochtans heb ik niets met die ontsnapping te maken.'
Woensdag al verschijnt de zaak in kortgeding. Horion zal er persoonlijk verschijnen.
De man werd in 1980 tot de doodstraf veroordeeld voor zes moorden.
(belga)