vrijdag 10 juli 2009

Humaan


In 2007 en 2008 zijn telkens negen gedetineerden in voorlopige vrijheid gesteld omdat ze doodziek waren, blijkt uit cijfers van de FOD Justitie.
Wie in een Belgische gevangenis zit, een terminale ziekte heeft en weldra zal sterven, kan om medische of humanitaire redenen een voorlopige invrijheidstelling krijgen.
Het is de FOD Justitie die daarover beslist. Dat zegt woordvoerder Laurent Sempot van de Dienst Penitentiaire Instellingen van Justitie.
"Die voorlopige invrijheidsstelling kunnen we een gedetineerde om humanitaire of medische redenen gunnen. Als het niet meer menswaardig is de gedetineerde in de gevangenis te houden, stellen we hem in voorlopige vrijheid. Dat gebeurt met een administratieve beslissing."
"We registreren het niet, maar naar alle waarschijnlijkheid zijn die mensen nu dood", zegt Sempot. "
In principe gaat het alleen om zeer ernstige medische gevallen.
Volgens dokter Luc Proot van het medisch centrum van de gevangenis van Brugge sterft bijna niemand in de gevangenis, wel thuis of in het ziekenhuis bij familie.
"Wie er sterft, heeft meestal zelfmoord gepleegd", zegt hij.
Wat niet wil zeggen dat Justitie licht gaat over de beslissing om iemand te laten gaan of niet. "We onderzoeken geval per geval". (belga/vsv)

Geen opmerkingen: