dinsdag 28 juli 2009

175 miljoen € blundergeld


Dat het nieuwe Antwerpse justitiepaleis 175 miljoen euro meer heeft gekost dan oorspronkelijk begroot, heeft de federale overheid aan zichzelf te danken.
Dat blijkt uit een onafhankelijk auditrapport naar de verantwoordelijken voor de budgettaire ontsporing, dat de federale regering een jaar geleden bestelde en dat De Tijd kon inkijken.
De Regie der Gebouwen heeft alle misstappen veroorzaakt, gedoogd of goedgekeurd, al dan niet met de instemming achteraf van de bevoegde minister of zelfs de hele ministerraad, zo blijkt uit het rapport.
Zo baseerde de regering zich al bij de start van het project op onjuiste en onvolledige cijfers van de Regie der Gebouwen.
Later werden bijvoorbeeld voorstudies genegeerd en bleven financiële rapportages uit. Waarom de Regie der Gebouwen zo zwaar in de fout is gegaan, kan alleen uitgeklaard worden door een intern onderzoek bij de Regie, zeggen de auditeurs.
Ze besluiten dat de federale regering de tientallen miljoenen euro's aan meerkosten niet meer kan terugvorderen van de betrokken privébedrijven, zoals de studieteams, de bouwpromotoren en de aannemers. "Zij kunnen niet meer aansprakelijk worden gesteld", luidt het.
De bouw van het nieuwe gerechtsgebouw was oorspronkelijk op 75 miljoen euro begroot, maar kostte uiteindelijk 250 miljoen euro. (belga/vsv)
Natuurlijk is er dan geen geld om netten of palen te plaatsen, om cellen te renoveren, sanitair op punt te stellen, om gevangenissen bij te bouwen.

Geen opmerkingen: