vrijdag 9 augustus 2013

De 6 rijkste criminelen ooit

Misdaad loont niet wordt vaak gezegd. Een Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat bankovervallen nauwelijks iets opbrengen lijkt dat ook te bevestigen. Nochtans zijn er in de geschiedenis gevallen genoeg bekend van gangsters die enorme fortuinen wisten te verzamelen met hun ongure zaakjes.
Als je er zelf over denkt om het pad van de misdaad op te gaan, weet dan wel dat je voortdurend het risico loopt om gevat te worden, in de gevangenis te belanden of zelfs vermoord te worden. Groei je evenwel uit tot een ware drugsbaron, meester-oplichter of peetvader van de maffia, dan is het mogelijk om miljoenen of zelfs miljarden aan zwart geld binnen te rijven.

1. Pablo Escobar: 30 miljard dollar

Met stip op nummer 1 als de rijkste crimineel in de geschiedenis: Pablo Escobar. Hij stond sinds de jaren 70 van de vorige eeuw aan het hoofd van het Colombiaanse Medellinkartel, met zowat 80% van de wereldhandel in cocaïne in handen het machtigste drugskartel ooit. In zijn tijd was Escobar de op zeven na rijkste man ter wereld. Het moet gezegd worden dat hij ook een groot deel van zijn geld uitgaf aan liefdadigheid, maar dat hielp niet om zijn hachje te redden: op 2 december 1993 werd Escobar neergeschoten tijdens zijn arrestatie.

2. Amado Carrillo Fuentes: 25 miljard dollar

Dat je fabelachtig rijk kan worden door een Zuid-Amerikaans drugskartel te leiden bewijst ook Amado Fuentes. Hij was de leider van het Mexicaanse Juarezkartel en wist verduiveld goed waar hij mee bezig was. Hij smokkelde vier keer meer cocaïne de VS binnen dan om het even welke andere smokkelaar en werd betaald voor elke gram. Fuentes werd nooit gevat, maar stierf op de operatietafel tijdens een plastische ingreep die bedoeld was om hem een nieuwe identiteit aan te meten.

3. Leona Helmsley: 2 miljard dollar

Veel vrouwelijke miljardairs zijn er niet geweest, maar Leona Helmsley behoort wel tot dat selecte kransje. Een grote verdienste aan haar fortuin heeft ze niet: ze was een eenvoudige naaister, maar wist de steenrijke vastgoedmagnaat Harry Helmsley aan de haak te slaan. Daarna regeerde ze met ijzeren hand over het Helmsley Palace Hotel, al ging het er daar niet altijd even koosjer aan toe. In 1988 werden zij en haar man immers veroordeeld tot een boete van 7 miljoen dollar voor fraude en afpersing.

4. Bernie Madoff: 820 miljoen dollar

Bernie Madoff is de meest recente misdaadmiljonair in dit lijstje. Hij heeft zijn klanten voor in totaal zo’n 65 miljard dollar opgelicht via de vermogensbeheerspoot van zijn bedrijf Bernard L. Madoff Investment Securities. In 2008 werd hij gearresteerd en kreeg hij een gevangenisstraf van 150 jaar. In de cel is Madoff niet bepaald populair; hij werd al diverse keren aangevallen door zijn medegevangenen.

5. Dennis Kozlowski: 600 miljoen dollar

Kozlowski was CEO van het beveiligingsbedrijf Tyco International, maar keerde zichzelf absurd hoge lonen en bonussen uit. Het kwam er eigenlijk op neer dat hij het geld van zijn bedrijf eenvoudigweg als het zijne beschouwde. Kozlowski zag er dan ook geen graten in om bijvoorbeeld een huis van 19 miljoen of een New Yorks appartement van 18 miljoen dollar te kopen. Ook betaalde hij zanger Jimmy Buffett 2 miljoen voor een privéconcert. Het duurde tot 2005 voor iemand onraad rook en Kozlowski veroordeeld werd tot 25 jaar cel.

6. Al Capone: 100 miljoen dollar

Een van de beruchtste gangsters ooit is Al ‘Scarface’ Capone. Officieel was hij een antiquair, maar in werkelijkheid regeerde hij over de onderwereld in het Chicago van de vroege twintigste eeuw. Hij vergaarde zijn geld met illegale casino’s, diefstal, prostitutie en de handel in alcohol. Op zijn hoogtepunt verdiende Capone zo’n 100.000 dollar per week. Belastingen betalen deed hij niet en daarom draaide hij uiteindelijk de nor in, al werd hij wel vervroegd vrijgelaten vanwege zijn slechte gezondheid.
Bron: celebritynetworth.com

Geen opmerkingen: