zaterdag 29 oktober 2011

In theorie onmogelijk

De staking van de cipiers van de gevangenis van Sint-Gillis heeft een onverwacht slachtoffer gemaakt. Een bewaker van de gevangenis van Bergen, die ter versterking was opgeroepen, herkende in cipier QuentinP. (25) een gewezen gedetineerde. P. werd als jonge politieman betrapt op diefstal van wapens en zat een maand in voorhechtenis.

Quentin P. dacht dat hij de bladzijde van zijn misstap bij de politie van La Louvière kon omdraaien. In 2008 mocht hij er als inspecteur beginnen. Maar hij kwam als jonge flik in contact met kerels uit het milieu die hem konden overhalen om drie wapens uit een commissariaat te stelen en te verkopen. Quentin werd betrapt, zat een maand in voorhechtenis en werd uiteindelijk veroordeeld tot 300 uren werkstraf.
Nadien nam Quentin deel aan een wervingsexamen voor cipier. Hij slaagde voor het examen en twee weken geleden mocht hij in de gevangenis van Sint-Gillis aan de slag. Maar intussen was uitgerekend in die instelling een staking van de bewakers uitgebroken - een staking die trouwens nog altijd voortduurt. Om het tekort aan bewakingspersoneel in Sint-Gillis op te vangen, werd vorige week een beroep gedaan op cipiers van andere instellingen. Daarbij bevond zich iemand van de gevangenis van Bergen. Die persoon herkende Quentin als een van zijn gewezen gedetineerden.
Het bestuur van Strafinrichtingen werd op de hoogte gebracht. Quentin werd op staande voet ontslagen.
De aanwerving van iemand met een strafblad voor een job in de ambtenarij lijkt in theorie onmogelijk. Maar de administratie van Strafinrichtingen heeft bij het screenen van kandidaten voor een job slechts een beperkte toegang tot het strafregister, zo blijkt. De administratie kan niet te weten komen of een persoon bij ons tot een werkstraf werd veroordeeld, opschorting van uitspraak van een veroordeling heeft gekregen of in het buitenland werd veroordeeld.
De directie van Strafinrichtingen zit verveeld met de zaak. Maar ze kan alleen vaststellen en betreuren dat kandidaten onvoldoende op hun gerechtelijke verleden kunnen worden gecontroleerd. Een aandachtspunt voor de volgende minister van Justitie, hoopt men bij de administratie.

Geen opmerkingen: