donderdag 7 juli 2011

Gevangene eist verwittiging voor naaktfouilles

BRUGGE - Een 38-jarige gedetineerde in de Brugse gevangenis heeft de Belgische staat in kort geding gedagvaard omdat hij niet langer onverwachts aan naaktfouilles onderworpen wil worden.
Op straffe van een dwangsom van 500euro eist een gevangene van de Brugse gevangenis dat de gevangenisdirectie hem vóór elke fouille schriftelijk op de hoogte brengt. ‘De wet stelt dat zo'n fouille voorafgegaan moet worden door een gemotiveerde beslissing van de gevangenisdirectie', zegt zijn advocaat Mattieu Langerock. ‘In de praktijk bereikt deze beslissing de gevangene pas na de fouille. Mijn cliënt werd de afgelopen maanden negen keer aan een naaktfouille onderworpen, zonder dat hij daarvoor werd verwittigd.'

Volgens de advocaat van de Belgische staat is dit niet mogelijk. ‘Als een gevangene verdacht wordt van het verbergen van drugs of een gsm, dan moeten de cipiers natuurlijk kort op de bal kunnen spelen', zegt advocaat Carl Raymaekers. ‘Omdat het zo snel moet gaan, kan het papierwerk van de beslissing pas achteraf gebeuren. Als de gevangene op voorhand een verwittiging krijgt, zal hij zich natuurlijk ontdoen van zijn verboden spullen. Bij de gevangene in kwestie werd bij één van de fouilles een gsm aangetroffen. De fouilles hebben dus zeker nut.' Uitspraak volgt op 15juli.(aft)

Geen opmerkingen: