maandag 18 juli 2011

DM UPDATE De twee gedetineerden die vanmorgen uit de gevangenis van Hoei ontsnapten zijn gevaarlijk, waarschuwt Justitie. De plaatsvervangende burgemeester van Hoei verklaarde dat er nog nooit een ontsnapping met gijzeling in Hoei plaatsvond. Het personeel van de gevangenis is intussen een protestactie gestart.
Een van de twee ontsnapte gevangenen, de 24-jarige Orlando Leblond, werd onlangs nog veroordeeld tot een celstraf van 13 jaar voor gewapende diefstallen in Luik en Charleroi. Hij gijzelde samen met de 23-jarige Ludovic Fichof twee cipiers met behulp van een wapen. Ze dwongen de bewakers hen naar de uitgang te leiden.

Eenmaal buiten de gevangenismuren lieten de gedetineerden een van de cipiers vrij. De tweede moest plaatsnemen in de vluchtwagen en werd pas vrijgelaten in Montignies-sur-Sambre (Charleroi).

"Kalme reputatie"

"Enkele jaren geleden vonden er al enkele ontsnappingen uit de gevangenis van Hoei plaats, maar bij mijn weten nooit met een gijzeling", aldus plaatsvervangend burgemeester Christine Delhaise. "We hebben het geluk dat de gevangenis een relatief kalme reputatie heeft, in vergelijking met andere Belgische gevangenissen."

Beide cipiers raakten bij de gijzeling en ontsnapping niet gewond. De directie van de gevangenis deelde mee dat de cipiers en gedetineerden die getuige waren van de ontsnapping, nu psychische bijstand krijgen.

Protestactie
De overige cipiers beslisten een protestactie te houden en kondigden de "nachtdienst" af. Alle bezoeken, vrije tijd op de binnenplaats, activiteiten en telefoontjes zijn voor de gevangenen tot nader bericht opgeschort. De actie kan enkele dagen duren, deelden de vakbonden mee. (belga/adb/adha)

Geen opmerkingen: