maandag 29 juni 2009

Federale politie


Weinig werk voor de Federale Politie op de Graspop Metal Meeting in Dessel. Afgelopen weekend zakten 130.000 metalfans uit meer dan 50 landen af naar de wei in de Kempen.

Voor John...

Succes bij de tandarts...
.

Arno Couleur Café


(Foto: Alex Vanhee)
"On est moche, mais on 's amuse", riep Arno tijdens zijn opgemerkte optreden zaterdagavond. En het tweede deel van die uitspraak werd alvast door niemand tegengesproken. Le plus beau, zestig dit jaar, kwam met zijn project Arno's Stoemp nog eens in de verf zetten wat voor multiculturele smeltkroes onze hoofdstad wel is.
Daarom vulde hij deze keer zijn band aan met twee zwarte zangeressen en Turkse en Marokkaanse muzikanten op percussie, viool, luit, bozak, santir en andere rare instrumenten, zodat nummers als 'I'm Not Like That', 'With You', 'Whoop That Thing' en 'Watch Out Boy' meteen in exotische sferen werden ondergedompeld.
Net als Dylan houdt Arno nooit op te verrassen, omdat hij zijn songs om de haverklap een beeldig nieuw jasje aanmeet.
De man is een onwaarschijnlijke kruising van Brel met Tom Waits, Howlin, Wolf en een kermisclown: rasentertainer en achteloze volksmenner in één.
Soms, zoals in 'Bathroom Singer' en het te voorspelbare 'Les filles du bord de mer', dreigt hij daarbij over de schreef te gaan, maar in het licht van de rest van de set vergeef je hem die schoonheidsfoutjes graag. 'Hey Sister' was bijvoorbeeld fraaie accordeonreggae met Noord-Afrikaanse accenten, het van Nina Simone bekende 'See-Line Woman' begon als een bossanova en eindigde als explosieve rock, 'Mon Sissoyen' was op een Bo Diddleybeat geplant en 'O La La La' bleek, na een reisje naar de Balkan, ineens te zijn veranderd in een opzwepende zigeunerhoempa.
In 'Je Veux Nager' en, vooral, 'Putain Putain' hadden dan weer de blazers het voor het zeggen. Deze Arno nieuwe stijl zorgde voor een onbetwistbaar hoogtepunt op Couleur Café. We kunnen dus alleen maar hopen dat iemand op het idee is gekomen dit concert op te nemen met het oog op een live-cd. (Dirk Steenhaut)

We beginnen de week met een :-)


zondag 28 juni 2009

Scoubidou



Ruim 10.000 kinderen en 400 Belgische scholen knoopten meer dan een halfjaar scoubidou's. Die werden de afgelopen weken in de gevangenis van Gent aan elkaar geknoopt tot één gigantische scoubidou van 4.129,22 meter.
Dit nieuwe wereldrecord levert de hulporganisatie SOS Kinderdorpen zo'n 12.500 euro aan nieuwe fondsen op.
De enorme scoubidou werd zondagmiddag na maanden knopen onthuld in het Boudewijn Seapark in Brugge. De leerlingen van de Sancta Maria school in Deurne knoopten 407 meter scoubidou aan elkaar. Snoepjesfabrikant Lutti beloofde bij het verbreken van het oude record, dat iets meer dan 500 meter werd bijgesteld, 2.500 euro te storten. Het bedrijf doet daar 10.000 euro bovenop: per verkocht zakje snoepscoubidou's werd 10 cent in de spaarpot van SOS Kinderdorpen gestort. (DWM)

zaterdag 27 juni 2009

Gehaktbal


AMSTERDAM - Gedetineerden krijgen van justitie in tal van Nederlandse gevangenissen islamitisch eten voorgeschoteld. Justitie blijkt voordelige contracten te hebben gesloten, waarbij de leveranciers alleen nog halal voedsel leveren. Twee verschillende menu's wordt te duur gevonden. Voor gevangenen houdt dat in dat zij alleen ritueel geslacht rund- of schapenvlees als daghap geserveerd krijgen.

In verband met de moslims onder gedetineerden is varkensvlees zelfs helemaal van het menu verwijderd omdat deze dieren volgens de islam onrein zijn.
De zaak kwam aan het licht in een rechtszaak van advocaat S. van Berge Henegouwe tegen de gevangenis in Sittard. Zijn cliënt, een gevangene, beklaagde zich erover dat hij gedwongen is halal te eten. Hij ervaart dit als extra straf.

"Vrijheid van godsdienst is een groot goed", zegt de raadsman. "Mijn cliënt wil geen religie opgedrongen krijgen, hij wil gewoon een gehaktbal." De advocaat eist voor zijn cliënt 25 euro schadevergoeding per geserveerde halal maaltijd.
Overigens stelde het ministerie van Justitie gistermiddag, na een dag intensief onderzoek, dat in Sittard per direct weer varkenslapjes op de borden komen.

Diploma

http://www.knack.be/video/vtm/78-21-108142/gedetineerden-leren-bouwen.html

Je krijgt de hele pagina te zien, maar uiteraard is het de bedoeling het clipje 'gedetineerden leren bouwen' te bekijken...
Dit is positief nieuws over de gevangenis, dus zo kan het ook!
Mensen een job leren zodat ze niet met lege handen maar met een diploma terug de maatschappij instappen.
.

donderdag 25 juni 2009


Uit sympathie voor de dames die op 26 juni een behaloze dag houden.

Eentje voor Eric R.

Leopold II wilde Nederland veroveren

De Belgische koning Leopold II wilde Nederland binnenvallen.
Hij vroeg daarvoor zelfs toestemming aan de Franse keizer Napoleon III.
Dat blijkt uit documenten in het Koninklijk Huisarchief in Brussel, die zijn gevonden door de Vlaamse historicus Kris Clerckx.
Dat schrijft het
Nederlands Dagblad woensdag.
SpionnenLeopold II (1835-1909) stuurde spionagemissies om de Nederlandse militaire kracht in kaart te brengen, stelde een aanvalsplan op en zette een topdiplomaat in om de goedkeuring van grootmacht Frankrijk te verwerven.
Het Belgische leger moest Nederland bij verrassing nemen en liefst binnen een paar dagen Amsterdam veroveren, "zodat het nieuws van de aanval gelijktijdig komt met het nieuws van de overgave", beschrijft Clerckx de aanvalsplannen in een nieuw boek over Leopold II.
Wat betreft de troepensterkte moest de verovering van Nederland geen probleem zijn, zo meldde een spionagemissie aan Leopold in 1854.
De Belgen hadden aanzienlijk meer officieren en dan de Nederlanders, en ook een hoger budget.
Toch kwam het niet van een inval. Napoleon III, de Franse keizer die moest instemmen met een inval, weigerde echter toestemming te geven aan Leopold.
De documenten in het Koninklijk Huisarchief geven de reden daarvoor niet, aldus nog het Nederlands Dagblad.
(
Elsevier/Belga)

Had hij maar doorgezet, dan hadden we geen gevangenissen moeten huren in Nederland!

woensdag 24 juni 2009

Lange hete zomer!


300 gevangenen vervroegd vrij uit schrik voor hete zomer...
Ik vraag me af welke de criteria zullen zijn, misschien de vreemdelingen die dan naar hun thuisland op vakantie kunnen?
Niemand heeft er iets op tegen dat ze meteen iedereen maar vrij laten want als je nu iets mispeuterd wordt je zaak of geseponeerd wegens plaatsgebrek of er is wel één of ander procedurefoutje.
Het komt er op neer dat het is alsof je een lotje koopt, heb je geluk je mag beschikken, heb je pech je mag blijven zitten!
Dat is onrechtvaardig tot en met!
Sommige gedetineerden worden keer op keer 'uitgesteld', anderen hoeven niet eens te zitten en 300 mogen op vakantie.
Als dat geen reden tot opstand is voor de achterblijvers!
Goed bezig de justitie in België.

dinsdag 23 juni 2009

Gevangenen missen onderbroeken...

Hasseltse gedetineerden dagvaarden de Belgische staat wegens tekort aan onderbroeken. Onder hen Carl De Schutter.
Negen gedetineerden van de Hasseltse gevangenis dagvaarden de Belgische staat in kort geding, onder meer wegens een onderbroekentekort en de lichaamsfouilles.
Dat maakte hun advocaat Jurgen Millen maandag bekend. De rechter in kort geding buigt zich donderdag over de grieven van de gedetineerden.
Een van de gevangenen is Carl De Schutter, de moordenaar van veearts Karel Van Noppen.
'Tussen de negen gedetineerden zitten enkelen die een relatief lange straf moeten uitzitten.
Hun klacht is tweeledig: enerzijds gaat het over het ondergoed en de kleding die ze moeten dragen en anderzijds het fouilleren. Door een tekort aan ondergoed moeten de gevangenen soms enkele dagen met dezelfde onderbroek rondlopen.
Het ondergoed raakte niet tijdig gewassen door verlengde weekends.
De kleding blijkt ook versleten, is te groot of te klein.
De gedetineerden beseffen dat ze hun straf moeten ondergaan, maar ze willen dat ook met de nodige waardigheid doen', aldus Millen.
Intussen is er in de gevangenis van Hasselt extra ondergoed geleverd.
Ook inzake lichaamsfouilles zijn de gevangenen misnoegd. Ze zijn vragende partij voor kledingsfouilles.
Foto: vrouwen houden van mannenonderbroeken!

zondag 21 juni 2009

Kleurling


Een neger sprak tot een blanke:
.
Als ik in de zon lig, ben ik zwart
Als ik ziek ben, ben ik zwart
Als ik kwaad ben, ben ik zwart
Als ik het koud heb, ben ik zwart
Als ik het warm heb, ben ik zwart
.
Als jij in de zon ligt,ben je bruin
Als jij kwaad bent, ben je rood
Als jij misselijk bent, ben je groen
Als jij het koud hebt, ben je blauw
Als jij het benauwd hebt, ben je paars
Als jij dood bent, ben je wit
Als jouw lever niet in orde is, ben je geel

En dan noemen ze mij een kleurling, snap je dat?
.
Doorzendertje van Kristien.

Bij de dokter...

Publiciteit in de wachtzaal bij de dokter...
.
Bron: Odette.

vrijdag 19 juni 2009

Mensen of monsters?


Een 23-jarige Amerikaanse vrouw is gearresteerd omdat ze haar Jack Russell liet vermoorden om er een broeksriem van te maken. Krystal Lynn Lewis (26) had de pup in haar appartement gevild voor zijn huid. Austin Michael Mullins (26) hielp haar het dier te doden met een pistool. Hij schoot tien keer.
Ze zijn opgepakt voor dierenmishandeling en zitten vast in de gevangenis van Muskogee. De borgtocht is volgens De Telegraaf vastgesteld op 25.000 dollar elk.
Lewis kreeg de puppy met de naam Poplin van een ex-vriendje waar ze ruzie mee kreeg. Daarom zou Poplin dood moeten, zegt een woordvoerder van de gevangenis. De gevangenis wil Lewis pychisch laten onderzoeken. (eb)

We houden je in de gaten

Welk een briljant idee van de Goudse gemeentecowboys: stuur jonge veelplegers en crimineeltjes een ansichtkaart.
Daarop staat een foto van het politiebureau, met de tekst: ‘We houden je in de gaten’.

Ze krijgen de kaart als ze jarig zijn (of eigenlijk: nog niet). Het zijn er 647.
Een hitlist van hardleerse ettertjes. Gevraagd naar hun mening over deze actie zei een van de Goudse draaideurcrimineeltjes: ‘Dit is… Gestapo’.
Aan de manier waarop hij zijn zin uitsprak was te horen dat hij geen flauw idee had wat hij zei. Uiteraard is zo’n ansichtkaart een trofee. Daar zal de criminaliteit niet van dalen.
Wat veel interessanter is, is dat overtredingen niet langer meteen worden gemeld bij Justitie. Ze worden opgespaard.

Door melding van een veelvoud van kleine misdrijven kan dan een hogere straf worden geëist.
En: de Goudse politie stelt voor om kinderen onder de 12 jaar ook te bestraffen. Daar schrikt een mens van als hij terugdenkt aan zijn eigen jeugd, maar het is een triest feit: u en ik deden aan belletje trekken - tegenwoordig is het messen trekken. Uiteraard ligt de oplossing niet bij het zwaarder bestraffen van de raddraaiertjes, die hooguit het product zijn van een ellendige opvoeding en een sociaal zwakke omgeving. Nee, de ouders - daar moeten we mee aan de slag.
Ik durf zelfs zo ver te gaan om aan dat ouderschap eens flinke eisen te gaan stellen; vóór de conceptie.

Vreemd: wie een kind wil adopteren moet ingewikkelde procedures doorlopen en jarenlang wachten; wie zelf een kind wil maken mag dit zonder enig voorbehoud. Daarom pleit ik voor het ultieme voorbehoedsmiddel: de ouderschapstest. Wil je een kind?
Prima. Gaan we eerst eens kijken of je de vaardigheden in huis hebt. De criteria lijken mij overduidelijk; ik weet ook zeker dat het ‘unieke tv-talent’ Paul de Leeuw er een gezellige familieshow van weet te maken. Zo slaan we twee kinderen in één klap. Uiteraard krijgen de ouders, bij gebleken geschiktheid, een ansichtkaart: ‘We houden u in de gaten’.

Sjaak Bral

Bron via D.H.: AD.nl

donderdag 18 juni 2009

BB


Liefhebbers van de Franse cinema houden maar beter een plekje vrij in hun najaarsagenda: vanaf 29 september vindt in het Franse Boulogne-Billancourt de overzichtstentoonstelling 'Brigitte Bardot, les années 'insouciance'' plaats. Naar verluidt wordt deze expositie de volledigste ooit over het leven van de legendarische actrice.

.

woensdag 17 juni 2009

Eén op honderd


Van honderd verkrachtingsdossiers, uit de periode 2001 tot 2007, hebben er uiteindelijk maar vier tot een veroordeling door een Belgische strafrechter geleid. In slechts één geval heeft de dader een effectieve celstraf opgelopen.
Dat is volgens de psychologe Danièle Zucker een teleurstellend resultaat. 'Politie en justitie investeren veel energie in deze verkrachtingsdossiers, maar de drop-out tijdens de behandeling ervan is groot.'
Zucker is hoofd van de psychiatrische spoeddienst van het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel en bestudeert het criminele brein. Ze treedt bijvoorbeeld ook op als profiler in het gerechtelijk onderzoek naar de Bende van Nijvel, die 28 onopgeloste moorden op haar actief heeft.
De psychologe onderwierp honderd dossiers van verkrachting van een meerderjarige aan een diepgaand onderzoek. De helft ervan (51) is snel afgesloten, omdat de dader niet kon worden geïdentificeerd. Van de andere helft zijn de verdachten wel bekend, maar is er in het merendeel (45 dossiers) onvoldoende bewijs.
In vier gevallen leidde het gerechtelijk onderzoek tot een veroordeling, met een gevangenisstraf van 18 maanden tot drie jaar. Drie veroordelingen waren volledig met uitstel. Slechts in één dossier moest de dader effectief naar de cel.
'Het is vaak een zaak van woord tegen woord', verklaarde Zucker gisteren in de Senaat. 'Ik begrijp dat het voor de politie- en justitiediensten niet altijd gemakkelijk is om klaar te zien in zo'n dubbelzinnige situatie, laat staan om een deugdelijk bewijs tegen de verdachte te vinden.'
'Slachtoffer en dader zijn ook vaak partners of ex-partners (en er zijn zelden getuigen, red.). Toch is vier veroordelingen op honderd dossiers een erg laag aantal. We zitten daarmee duidelijk onder het Europese gemiddelde. Verhoudingsgewijs is het aantal veroordelingen wegens verkrachting in ons land de jongste jaren zelfs gedaald, van 20 naar 13 procent.'
Het gaat alleen om dossiers over verkrachting van een meerderjarige, niet van minderjarigen.
Zucker doet een aantal aanbevelingen voor een meer efficiënte aanpak van verkrachtingsdossiers. Het eerste medisch onderzoek van het slachtoffer moet veel beter. 'Nu zijn het vaak stagiairs-artsen die, tussen een bevalling en een andere spoedtussenkomst, het slachtoffer van een verkrachting moeten onderzoeken, zonder specifieke kennis.'
'Ook moet de ondervraging van de verdachte op een meer doorgedreven manier gebeuren en moet die op video opgenomen worden. Verder is de verjaringsperiode van vijf jaar te kort. Het gaat toch om een ernstig misdrijf.'
De psychologe pleit ook voor de aanleg van een databank met DNA-profielen, niet alleen van veroordeelden maar ook van verdachten. Met andere woorden, ook van de verkrachtingsdossiers die op een seponering zijn uitgemond.

dinsdag 16 juni 2009

Nooit te oud om bij te leren!


Een 96-jarige Taiwanees is afgestudeerd op dezelfde dag als zijn 32-jarige kleinzoon.
De hoogbejaarde man had zich ingeschreven aan de universiteit om zijn kleinzoon te
motiveren.
"Hij werkte helemaal niet hard. Dus om het goede voorbeeld te geven heb ik me ook ingeschreven aan de universiteit", vertelt Chao Muhe, door zijn medestudenten filosofie ook wel Opa Chao genoemd.
Het kranige oudje miste tijdens al die jaren geen enkele les, en stond elke dag op om 5u om met verschillende bussen op tijd op de unief te geraken.
Ondanks het grote leeftijdverschil met zijn klasgenoten - hij is meer dan 70 jaar ouder - voelde hij zich naar eigen zeggen steeds op zijn plaats.
"We zijn goede vrienden geworden, maar soms moest ik wel tot 2 of 3 uur 's nachts studeren om met hen mee te kunnen", aldus de gepensioneerde hoogleraar. (bdr)

zondag 14 juni 2009

Cartoon

Deze kreeg ik toegestuurd door een vriendin, (Madeleine) klikken op de cartoon voor een duidelijker beeld.

zaterdag 13 juni 2009

Robin Casarjian


Verreweg de krachtigste, raadselachtigste daad van vergeving is het schenken van vergiffenis aan jezelf.
Zonder dat we het zelf weten, zegt Robin Casarjian, beperken we de vreugde die we onszelf in het leven gunnen, omdat we onszelf verantwoordelijk houden voor 'zonden' die we in het verleden hebben begaan.
De extreemste voorbeelden hiervan vinden we bij gevangenen, met wie Casarjian de afgelopen jaren veel heeft gewerkt.
Ze geeft toe dat voor veel mensen het idee dat veroordeelde moordenaars en verkrachters zichzelf vergeven net zo onverteerbaar is als de misdaad zelf.
Ze vinden dat iemand die schuldig is emotioneel voor zijn zonden moet lijden.
Maar Casarjian merkt op dat jezelf vergeven hard werken is en dat het voor die mannen een veel grotere worsteling is dan hun leven lang eenvoudigweg blijven ontkennen.
Jezelf vergiffenis schenken is geen oppervlakkige daad. Integendeel, zegt Casarjian.
De mannen lijden er hevig onder.
Ze kijken, vaak voor het eerst, terug op hun leven en hun daden.
Dan zijn ze gedwongen toe te geven dat ze intens schuldig zijn en dat ze berouw hebben.

Dit stukje heb ik uit een artikel gehaald omdat het me frappeerde, misschien hebben jullie er iets aan. S.

Uit Oostende


vrijdag 12 juni 2009

Zimbardo

http://www.02538.06ds.thinkquest.nl/proefen.php?mode=show_proef&proef=13

Experimenten met mensen
De gevangenis van Zimbardo

Er is ook een site bij het experiment met onder andere een zeer schokkende slideshow.
Kijken is op eigen risico maar sommige beelden kunnen aardig schokkend zijn!http://www.prisonexp.org/

woensdag 10 juni 2009

Anecdotes

D.H. Heb je op 14/02 Valentijn, op 20/02 Ich ben ein Berliner, en Chocolade gelezen?
Allemaal waarheidsgetrouw.

Er zat een Nederlander (trouwens gestorven in een Portugese gevangenis) een niet meer zo jonge man, hij moest een quatro delen met 3 allochtonen die rond de 20 jaar waren, ik dacht als dat maar goed gaat en ik ging regelmatig eens binnen, een kopje koffie drinken, dat mag niet maar omdat ik steevast de moeilijkste sectie had mocht ik wel iets meer als het maar rustig bleef, hoewel met mij was er altijd ambiance, ik ben sociaal en ik heb wat afgelachen met mijn pappenheimers.
Nu om een lang verhaal kort te maken, 's avonds na de sluiting ging hun lichtje aan, ik er naar toe en zij: kom even binnen, ik natuurlijk nieuwsgierig en ... stonden ze alle vier een Arabisch liedje te zingen, ik vroeg stomverbaasd aan E. "spreek jij Arabisch?", ze hadden plezier voor tien, hij kende geen woord Arabisch maar ze hadden de ganse namiddag samen dat liedje ingestudeerd!
Drie Marokkaantjes en een Nederlander, en het klonk prachtig, ik zie ze nog voor me!
Dus alles kan Intra Muros, in dezelfde quatro* waren drie jongeren van plan om een oudere man van zijn gouden sieraden te beroven (die mag je dragen op eigen verantwoordelijkheid) en ze hadden Rohypnol in zijn koffie gedaan, één van de drie kreeg wroeging en vertelde het aan mij, om niet te laten blijken hoe ik aan die wijsheid kwam heb ik simpelweg de oudere man naar een andere cel laten
muteren.
*Lang geleden!
Tja, als ik begint te vertellen, het is een aparte wereld en samen kunnen lachen schept een band.

zondag 7 juni 2009

VB

In de gevangenis heeft elke sectie een gedetineerde die wat kan bijverdienen als hulp, die worden fatiek genoemd.
Op een bepaalde sectie was een Marokkaan fatiek T. (Casablancais), toen we de etensbedeling deden keuvelden we wat in het frans, taal die hij beter beheerste dan het vlaams.
Op een bepaald moment komen we bij Z. (Marokkaan) en zo verliep het gesprek:
Z.: "waarom jij praten frans met die bruine madame S.?"
Stomverbaasd bekeken we Z.
Z.: "is toch waar, jij moet praten vlaams madame S."
T.: "ben je een vlaamsblokker misschien?"
Z.: "ja natuurlijk, ikke altijd stemmen vlaamse blok."
T.: "onnozele, die willen alle Marokkanen terug naar Marokko"
Z.: "ikke weet dat wel en dat is goed, zo meer plaats voor mij!"

Dit is dus echt gebeurd, en wegens de verkiezingen dacht ik er aan terug , ik heb nog honderden dergelijke anecdotes.

zaterdag 6 juni 2009

Oogtest


Klikje op de afbeelding om te vergroten. Per slot is het een oogtest. :-)

vrijdag 5 juni 2009

Alternatieve straf


Zo'n 200 Franse gevangenen maken zich op voor de start van de eerste (straf)Ronde van Franrijk.
194 gedetineerden zullen in totaal 2.400 kilometer moeten afleggen.
Het vertrek is in Lille, de aankomst in Parijs.
De autoriteiten willen met de alternatieve straf de gevangenen waarden als teamwork en zelfvertrouwen bijbrengen.
124 bewakers zullen het peloton begeleiden. Demarreren is, om begrijpelijke redenen, verboden. Er wordt ook geen uitslag opgemaakt.

woensdag 3 juni 2009

"November of the Soul: The Enigma of Suicide"


Een vriend stuurde dit voor onze blog:
ik las gisteravond dat het begrip toerekeningsvatbaarheid voor het eerst werd ingevoerd in het juridisch systeem in het Engeland van de 17de eeuw om uit te maken of iemand die zelfmoord had gepleegd (dus geen crimineel), mocht begraven worden op het plaatselijk kerkhof dan wel ergens buiten de gemeente of de stad moest worden gedumpt en zijn bezittingen al dan niet verbeurd moesten worden verklaard.
Konden de familie of vrienden de oordelende plaatselijke magistraat ("coroner") overtuigen dat de zelfmoordenaar gek was en dus niet uit "vrijwillig kwaad opzet" zelfmoord had gepleegd (hij moest "insane" zijn), dan kon het lijk van de zelfmoordenaar met de normale eer begraven worden.
Uiteraard waren het vooral de rijken die erin slaagden de coroner te overtuigen, waardoor het toekennen van de toestand van "insanity" een privilege werd van de rijken.
(Dit zijn niet zo'n toestanden uit een ver verleden: Ik herinner me nog dat de burgemeester bij de pastoor is tussengekomen opdat mijn vader op het kerkhof zou kunnen begraven worden.) Zelfmoord was toen niet alleen een religieuze doodzonde, maar ook een wettelijk misdrijf dat bestraft werd (lijken van zelfmoordenaars werden dikwijls openbaar "tentoongesteld" en hun goederen werden verbeurd verklaard.
Uiteindelijk werd hun lijk in veel regio's buiten de stad begraven met een mes of steekinstrument door het hart geboord).
Dit wist ik niet. Het zal je ook wel interesseren.
Dat in de voorbije eeuw de internering door ontoerekeningsvatbaarheid dikwijls een achterpoortje was om rijke échte misdadigers en moordenaars te ontzien (na een paar maand verklaarde een psychiater dat de betrokkenen "geen gevaar meer is voor de maatschappij" en hij was er vanaf) en sukkelaars voor de rest van hun leven te laten verkommeren in annexen van gevangenissen, is je wel bekend.
In 1985 zei prof. D, de hoofdpsychiater van Sint-Gillis, me nog al lachend over een collega die hem voor de voeten liep: " schiet die vent dood: ik zal zeggen dat je ontoerekeningsvatbaar ben en na een maand laat ik je weer los omdat je "genezen" bent".
Ik las dit in een oud boek van ene George Howe Colt “The Enigma of Suicide” (New York, Simon & Schuster, 1991).
Het boek bevat nl. een paar gedetailleerde hoofdstukken over de geschiedenis van het zelfdodingsverschijnsel en de “waardering” of “afkeuring” ervan, van primitieve volkeren tot heden. Van vrouwen of dienaars die volgens de traditie zich hoorden te doden als hun man of meester stierf, tot de romantische zelfmoorden van dichters van de 18de-19de eeuw, etc.
Bedankt voor het artikel.

maandag 1 juni 2009

Dagelijks nieuws


Man aangehouden die gezicht vrouw opensneed in Gent
Een Algerijn die illegaal in België verblijft, is vandaag aangehouden omdat hij op 16 mei het gezicht van een vrouw opensneed in het Gentse Sint-Pietersstation.
Dat meldt het parket van Gent.
Dader en slachtoffer kenden elkaar uit het drugsmilieu.
De man, een 36-jarige Algerijn, achtervolgde op 16 mei de vrouw en verwondde haar met een breekmes van oor tot mond.
Het slachtoffer is een 39-jarige vrouw die ook illegaal in het land verblijft. De dader kon geïdentificeerd worden aan de hand van camerabeelden waarop te zien is hoe de twee cocaïne gebruiken in de stationstoiletten. (belga/dea)

Komen illegalen naar België om cocaïne te gebruiken?
De vrouw zal gratis geneeskundige hulp krijgen, de man gratis logies!
En... de Belg betaalt!