woensdag 20 mei 2015

Gevangenis Brugge

GEDETINEERDEN STIKKEN EN NAAIEN VOOR NEDERLANDS MERK

Hippe kledij 'made in' gevangenis

Gedetineerden aan de slag in de Brugse textielwerkplaats. - Kos
Gedetineerden aan de slag in de Brugse textielwerkplaats. - Kos
De nieuwe trui die u binnenkort koopt, is misschien wel gemaakt door Brugse gedetineerden. Zij fabriceren in de gevangenis kledij voor het hippe Nederlandse merk Stripes Clothing.
Deze coole trui is gemaakt door de gevangenen. Let ook op het embleem 'Bruges Prison'. - Kos
Deze coole trui is gemaakt door de gevangenen. Let ook op het embleem 'Bruges Prison'. - Kos
De gedetineerden van de textielwerkplaats in de Brugse gevangenis mogen stikken en naaien voor een Nederlands kledingmerk. "Ons project is begonnen in Nederlandse gevangenissen", vertelt Roy Oosterbaan, medeoprichter van Stripes Clothing. "Maar door een reorganisatie van justitie zullen heel wat Nederlandse gevangenissen sluiten. Daarom kijken we nu over de grens. In Brugge werd al een kleine collectie met een aantal kledingstukken gemaakt, die nu online staat. Straks willen we een grotere productie. Onze opzet is om gevangenen een nuttige daginvulling te geven. Door kledij te vervaardigen, krijgen gevangenen werkritme en leren ze vaardigheden, die ze ook kunnen benutten wanneer ze vrijkomen. We willen ook gitaarlessen en graffitiworkshops integreren in de gevangenis om gedetineerden te inspireren. Momenteel zijn er 20 à 25 mensen aan het werk in het atelier. Als de kledinglijn succesvol blijkt, kan dit uitbreiden tot maximaal 50 man. De gevangenen zullen truien, ritsvesten, hoodies en overhemden maken."

Kledingproductie in de Brugse gevangenis kost minder dan in een doorsnee Belgisch atelier, maar is niet goedkoper dan in India of China. "We kiezen niet voor gedetineerden om budgettaire redenen. Gevangenen hebben een eigen verhaal en inspiratie. Dat willen we naar voren brengen in de kledij. We zullen ook met een Amerikaanse gevangenis samenwerken voor T-shirts en een Franse gevangenis voor petjes", zegt Oosterbaan.

Rust en vrede

In de textielwerkplaats zijn gedetineerden uit de langgestrafte unit actief. "Het gaat om gevangenen die nog heel wat jaren voor de boeg hebben", duidt Tine Verhenne van Cellmade, het merk achter de commerciële gevangenisarbeid. "Bij de selectie van de mensen die meewerken aan dit project, houden we geen rekening met de gepleegde feiten. Het zijn mannen, omdat de populatie aan vrouwen in de gevangenis veel kleiner is. Bovendien is dit historisch zo gegroeid. Een cipier op de mannenafdeling had 20 jaar ervaring in de confectiewereld en stond destijds mee aan de wieg van het atelier. Werkgelegenheid brengt rust en vrede in de gevangenis. Tijdens een opleiding van drie à zes weken leren de gevangenen onder meer machines bedienen, patronen uittekenen en stikken zodat ze autonoom sweaters, hemden en broeken kunnen maken. Het is de eerste keer dat een kledingmerk in de gevangenis wordt gemaakt. Voor ons merk Cellmade is het goed dat we met iets tastbaars en commercieel naar buiten kunnen komen. Dit toont tot wat gevangenen in staat zijn." Om het initiatief tot stand te brengen, rekent Stripes Clothing op crowdfunding. "We moeten 20.000 euro inzamelen via donaties en bestellingen", aldus Roy Oosterbaan. De bekende Nederlandse tatoeëerder Henk Schiffmacher maakt overigens de ontwerpen voor de kledij. Meer info op www.stripesclothing.com.

Geen opmerkingen: