donderdag 6 november 2014

Noteren in je agenda!
Tv-uitzendingen, zondag 23 november 2014
Omstreeks 9u op één, met een herhaling op canvas omstreeks 23u20

Documentaire “9999
“Dat is het moeilijkste van een internering: dat je nooit een einddatum hebt. Op de papieren staat er als einddatum 9999. Ze noemen dat hier ook wel eens de vergeetput. Hier in Merksplas.”
Anderhalf jaar lang ging documentairemaakster Ellen Vermeulen op bezoek in de gevangenis van Merksplas en maakte er vijf portretten van geïnterneerden met psychische problemen.
Trage, eenzame beelden zijn het, die net daardoor een realistisch beeld geven van het leven tussen vier van muren. De getuigenissen van Joris, Ludo, Wilfried, Steven en Salem zijn indringend, tussen hoop en wanhoop.
In België worden geesteszieke misdadigers niet verantwoordelijk geacht voor hun daden, ze worden afgezonderd van de samenleving. In Merksplas wordt duidelijk hoe dit gebeurt: geïnterneerden worden aan hun lot overgelaten, ze worden niet behandeld en krijgen geen aangepaste zorg. Ze wachten, ijsberen, roken en blijven wachten op een toekomst die onduidelijk is… De datum van invrijheidstelling op hun dossier is 31/12/9999.
Belgïe is in het laatste anderhalf jaar al veertien keer veroordeeld voor deze praktijken en er zijn nog procedures hangende.
'9999' is, naast een indringend portret, ook een oproep aan de volgende regering om deze situatie om te keren.
Regie: Ellen Vermeulen
Productie: Associate Directors
“9999” is een co-productie met Lichtpunt en kwam tot stand in samenwerking met Liga voor Mensenrechten, en met de steun van Vlaams Audiovisueel Fonds,

Met dank voor de tip aan L.M.

3 opmerkingen:

Harold zei

Ik zal zeker kijken naar dit schandalige beleid.

Lieve De Vos zei

Bedankt, Suzanne!
Onaanvaardbaar inderdaad, middeleeuwse toestanden...

H. R. zei

vreselijk
kan er geen klacht gelegd worden bij europees hof
of organisatie van mensenrechten
regelrecht schande
deze mensen moeten behandeld en begeleid worden