Het Laatste Nieuws meldde woensdag dat in Leuven Hulp een sleutelbos is zoekgeraakt. De bewuste sleutelbos, die eigenlijk toebehoorde aan de aalmoezeniers, is sinds afgelopen donderdag zoek. Er hangen twee erg belangrijke sleutels aan:de loper van alle 180 celdeuren en die van 20 afdelingsdeuren. ‘Wie die in handen krijgt, heeft vrij spel binnen de gevangenismuren’, klinkt het bezorgd bij het personeel.

In theorie moet het verlies van zo’n belangrijke sleutelbos meteen aan het Gevangeniswezen in Brussel worden gemeld, maar er zou zijn geaarzeld om dat te doen. Intussen is het nog altijd hoogst onduidelijk hoe de sleutelbos kon verdwijnen en wie hem in handen heeft. Het is zelfs nog niet opgeklaard of de sleutels gestolen of domweg zoek geraakt zijn. ‘Er is geen directe controle op de kast waarin ze bewaard worden’, klinkt het. Alle sloten waarop de sleutels pasten, werden ondertussen wel vervangen.
Het is de zoveelste blunder op rij in de Leuvense hulpgevangenis. Vorige week nog wandelde een gedetineerde ei zo na in zijn eentje naar buiten. Eerder liet de instelling per ongeluk de verkeerde man vrij en vergat het personeel de familie te verwittigen van een gevangene die zelfmoord had gepleegd.

Gevangenisdirecteur Paul Dauwe wordt drie weken met verplicht verlof gestuurd. Dat besliste het hoofdbestuur van de gevangenis woensdag. De maatregel zou geen verband houden met de incidenten van de afgelopen weken maar de werking binnen de gevangenis zal wel onderzocht worden.
'De directeur wordt niet opzijgeschoven', stelt Laurent Sempot, woordvoerder van het gevangeniswezen, op Radio 1. 'Het is wel zo dat de sfeer momenteel zeer gespannen is in de gevangenis. Wij willen dat de rust terugkomt, het is belangrijk dat de gevangenis kan blijven functioneren.'

Nadat het nieuws van de sanctie voor Dauwe bekendraakte, besloot een groot deel van het personeel het werk neer te leggen. De werknemers vinden de maatregel van het gevangenisbestuur onterecht. Ze staken daarom nog zeker tot 22 uur en en zeggen pas weer aan het werk te willen als hun directeur opnieuw opdaagt.
De actie niet wordt erkend door de vakbonden, die geen onmiddellijke reden zien voor een staking. 'Wij hebben als vakbonden een stakingsprotocol ondertekend en willen ons daaraan houden', verklaarde Luc Neirynck van de christelijke vakbond ACV. 'Als de overlegprocedure wordt opgestart, zullen we aan het overleg deelnemen, maar voorlopig wordt de staking niet erkend.'