Wekelijks wordt in België een honderdtal mensen verplicht opgenomen in instellingen voor geestelijke gezondheidszorg.
De gedwongen opnames zijn op zes jaar tijd met veertig procent toegenomen, waardoor er 5.831 mensen in de Belgische psychiatrische instellingen zitten, schrijft Le Soir.
Het mentale gezondheidssysteem schiet tekort, menen de co-auteurs van een studie over gedwongen opname in de psychiatrie, Vincent Lorant en Vincent Dubois van de universiteit van Luik.
De twee specialisten zeggen dat er te veel gestichten zijn voor krankzinnigen. Verder zijn er te weinig gedecentraliseerde centra voor geestelijke gezondheidszorg aangepast voor de behandeling van zware problemen.
De sector, die eind 2003 al zijn ongenoegen uitte via het Overlegplatform Geestelijke Gezondheidszorg, heeft gisteren minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx gewezen op de problematiek.
De leden van het overlegplatform zeggen dat ze "overspoeld" worden met vragen voor gedwongen opname of collocatie, en ze laken dat er een gebrek is aan alternatieven voor de opname in de ziekenhuizen. (belga/sam)
16/05/09
16/05/09
Nog een smet op het blazoen van België!
Loopt er een familielid voor je voeten? Laten colloceren, dan ben je ervan af en kun je meteen een volmacht krijgen en zo hoef je niet op zijn/haar dood te wachten om je handen te leggen op zijn/haar bezittingen.
Opgeruimd staat netjes en de deur staat wagenwijd open om je hebzucht te voeden. S.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten