woensdag 29 februari 2012
dinsdag 28 februari 2012
zondag 26 februari 2012
De Rechtzetting
Ondanks een significante stijging ligt het aantal zelfmoorden in gevangenissen nog altijd veel te laag. Een werkgroep onderzoekt nu hoe suïcidale gedetineerden het best aan hun lot kunnen worden overgelaten.
Het aantal zelfmoorden onder Belgische gevangenen zit in de lift, maar is nog altijd ontoereikend. Daarom wil Annemie Turtelboom maatregelen nemen. (Foto Morgan Schmorgan)
De afgelopen twaalf jaar schommelde het jaarlijkse aantal zelfdodingen tussen acht en 21. ‘Dat is veel te weinig voor een populatie van bijna 11.000 opgesloten criminelen’, erkende de liberale excellentie.
In het cachot komt zelfmoord tot achttien keer zo vaak voor als daarbuiten. ‘Een gezonde samenleving kan zoiets niet aanvaarden. Gedetineerden zouden zich minstens dertig keer zo vaak schuldig moeten maken aan zelfdoding’, oordelen specialisten in een hypothetisch rapport. ‘Zo verbeteren zij onrechtstreeks het zelfbeeld van burgers die níét opgesloten zitten wegens het een of ander schandelijk vergrijp. En dan houdt de pers eindelijk eens op met dat onhebbelijke gezeur over de zogezegde overbevolking in de strafinstellingen.’
Om het zelfmoordcijfer op te krikken roept Turtelboom een werkgroep samen van 230 professionals uit de gevangenis- en zorgsector. Zij moeten nadenken over richtlijnen voor zelfmoordstimulatie.
Machteld Boudin:‘Dat is zeker geen overbodig gelul’, benadrukt forensisch psychologe Siska Van Nieuwenhuyse. ‘Er moet ingegrepen worden. Mensen die thuishoren in de psychiatrie belanden steeds vaker in de cel. Desondanks stijgt het aantal zelfdodingen onvoldoende. Een deel van het probleem is dat er te veel psychiaters rondlopen, gemiddeld één per 200 geïnterneerden. Dat lijkt weinig, maar het is te veel.’
‘Wij proberen depressieve gevangenen ervan te overtuigen dat zelfdoding eerbaar is’
Dat geïnterneerden niet of nauwelijks behandeld worden, is positief. ‘Maar doordat de leefomstandigheden in de strafinstellingen te comfortabel zijn, weigeren veel psychisch gestoorde criminelen zich van kant te maken’, vertelt Van Nieuwenhuyse. ‘Ze zitten knus samen met normale gangsters, gezellig met z’n vieren in een piepklein kamertje. De verbondenheid is er groot en wordt nog versterkt doordat de celgenoten zich afwisselend kunnen zetten schijten op dezelfde emmer.’
Volgens de psychologe is er meer studiewerk nodig om te verklaren waarom het aantal zelfdodingen het gewenste niveau maar niet bereikt. In de Gentse gevangenis willen ze echter niet zo lang wachten.
‘Bij ons krijgt elk personeelslid nu al een opleiding voor het herkennen van zelfmoordsignalen’, zegt Machteld Boudin van het penitentiair resort Nieuwe Wandeling. ‘Zodra een gedetineerde ontmaskerd wordt als suïcidaal volgen er maatregelen die hem over het randje moeten duwen. Wij proberen depressieve gevangenen ervan te overtuigen dat zelfdoding eerbaar is en getuigt van schuldbesef en introspectie. We moeten dergelijke mensen doen beseffen dat niemand nog om hen geeft, maar dat ze er hun slachtoffers wel een groot plezier mee doen als ze zichzelf ophangen. Velen begrijpen dat een moderne maatschappij het zich niet kan permitteren om menswaardig met haar criminelen om te gaan.’
Professor psychiatrie Koen Demyttenaere (KU Leuven) wijst er wel op dat de statistieken scheefgetrokken worden door de hoge zelfmoordcijfers in de niet-gedetineerde maatschappij. ‘Veel burgers zijn suïcidaal door de economische crisis, de politieke onzekerheid, de heksenjacht op fraudeurs en de deprimerende stakingen. Het gerecht moet dergelijke mensen vaker in de nor draaien. We moeten het strafrecht zo herschrijven dat depressieve beklaagden sneller veroordeeld kunnen worden’, stipt Demyttenaere aan. ‘Om te vermijden dat ze zich thuis een kogel door het hoofd jagen, mogen suïcidale veroordeelden geen enkelband krijgen. Het is gunstiger voor de statistieken dat ze de hand aan zichzelf slaan tijdens hun opsluiting.’
Voor alle duidelijkheid, dit is satire.
Dank aan E.R. die me erop attent maakte (op het artikel)
woensdag 22 februari 2012
zondag 19 februari 2012
donderdag 16 februari 2012
woensdag 15 februari 2012
Hotel 'prison'
Bijna de helft van de veroordeelden die vrijkomen uit de gevangenis, vliegt opnieuw achter de tralies. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC). Vooral jonge criminelen lopen na hun vrijlating opvallend vaak weer tegen de lamp.
De onderzoekers volgden tot 2011 alle gevangenen die werden vrijgelaten tussen januari 2003 en december 2005. In totaal waren er tijdens deze periode 46.789 vrijlatingen. Uit het onderzoek blijkt dat 44,1 procent van de veroordeelden die in deze periode vrijkwamen, opnieuw in de gevangenis belandt. Bij meer dan de helft gebeurde dat binnen de 2 jaar.
De leeftijd, het geslacht en de aard van de feiten verhogen de kans om opnieuw achter de tralies te vliegen. Zo belanden mannen vaker dan vrouwen weer in de gevangenis en hervallen veroordeelden die een korte straf uitzitten, vaker dan diegenen met een straf van meer dan 10 jaar.
Bron via VRT, E.R.
De leeftijd, het geslacht en de aard van de feiten verhogen de kans om opnieuw achter de tralies te vliegen. Zo belanden mannen vaker dan vrouwen weer in de gevangenis en hervallen veroordeelden die een korte straf uitzitten, vaker dan diegenen met een straf van meer dan 10 jaar.
Bron via VRT, E.R.
maandag 13 februari 2012
zondag 12 februari 2012
dinsdag 7 februari 2012
woensdag 1 februari 2012
Nasser parle de son entretien avec les frères musulmans sur la question ...
Hoe is het zover kunnen komen, vooruitstrevend Egypte terug naar af.
Met dank aan E.R.
Abonneren op:
Posts (Atom)